Vitamín A
Vitamín A je spojován se zrakem a je důležitý hlavně pro obsah karotenu. Určitě jste již slyšeli, že mrkev, která je plná karotenu.
Vitamín A najdeme ve vnitřnostech, v mléce a v rybím tuku, ale také v ovoci a zelenině jako je mrkev, paprika, rajčata nebo meruňky.
Pro dospělého člověka stačí konzumace 110 g čerstvé mrkve. Třetinu denního doporučeného množství obsahuje 110 g meruněk nebo 200 g tvrdého sýra 30%. Až polovinu denního množství lze získat ze 110 g tuňáka.
- účastní se v metabolismu kostí a zubů
- působí na diferenciaci a růst epitelových buněk
Vitamín D
Vitamín D je spojován se sluncem, což je také jeho nejsilnější zdroj. Sluneční záření je hlavním zdrojem vitamínu D, proto v našich zeměpisných šířkách populace často trpí jeho nedostatkem, zejména v zimním období.
Dalšími zdroji jsou například vejce (žloutky) a játra.
Doporučuje se vystavovat se slunečnímu záření alespoň 20 minut denně. Nebo lze vitamín D také čerpat z živočišných zdrojů (potravin). Pro splnění denní dávky je potřeba zkonzumovat 90 g tuňáka nebo 20 g filé z matjesa.
- metabolismus fosforu a vápníku
- podpora imunity
Vitamín E
Vitamín E je považován za vysoký antioxidant.
Antioxidanty chrání (a dokonce dokáží opravit) buňky před volnými radikály. Pro udržení zdraví je potřeba rovnováha antioxidantů a volných radikálů v našem těle. Volné radikály produkuje tělo samo, ale přispívá k tomu špatné stravování, kouření, pobyt v znečištěném prostředí, stres, apod.
Tento vitamín najdeme zejména v rostlinných olejích, jádrech ořechů, ale také ve vejcích, játrech a jiných vnitřnostech.
Doporučenou denní dávku splníme konzumací 170 g konzervovaného tuňáka v oleji nebo 150 g mandlí se slupkou.
- vysoký antioxidant
Vitamín K
Vitamín K je spojován se zelenými rostlinami a řasami, což jsou také jeho hlavní zdroje. Také se jedná o vitamín, který si tělo dokáže v určité míře vytvořit samo.
Jak jsme si již zmínili, vitamín K najdeme především v zelené zelenině, ale také v řasách, vejcích, játrech a mase.
Doporučenou denní dávku obsahuje například 5 g petržele, 10 g kapusty, 16 g špenátu nebo 60 g hlávkového salátu.
- zlepšuje stav kostí
- důležitý pro krev a srážlivost krve