Bohužel – neexistují. Bylo by to proti fyzikálním zákonům, respektive proti starému dobrému pravidlu, že váha klesá, pokud výdej energie převyšuje její příjem. To ale neznamená, že skladbou stravy tyto pochody neovlivníte. Je tu totiž veličina, která naprosto zásadním způsobem řídí metabolismus.

TERMICKÝ EFEKT POTRAVY (TEF)

Termický efekt potravy vyjadřuje množství energie potřebné k trávení, vstřebávání a obecně zpracování konzumovaného jídla. U zdravého dospělého člověka je zhruba 10 % přijatých kalorií využito v rámci TEF. Tato hodnota se může lišit v závislosti na množství svalové hmoty a také složení pokrmu. Některé živiny jsou na trávení náročnější než jiné.

Bílkoviny obsahují 4 kalorie v 1 gramu a jejich TEF činí 20–30 %.

Sacharidy mají také 4 kalorie v 1 gramu, ovšem jejich TEF je pouze 5–10 %.

Tuky nabízí 9 kalorií v 1 gramu a v TEF značně pokulhávají s 0–3 %.

Pokud tedy chcete podpořit hubnutí, dává smysl navýšit příjem bílkovin. Pohrát si ale můžete i s detaily. Například s vhodným druhem koření. Obecně platí, že pálivé druhy koření navyšují TEF. Chilli papričky jsou schopné urychlit metabolismus až o 23 %.

Které další druhy koření mohou pomoci?

  • kajenský pepř
  • kurkuma
  • oregano
  • skořice
  • černý pepř
  • zázvor
  • kmín
  • kardamom

OTĚŽE SVÉHO METABOLISMU DRŽÍTE V RUKOU VY

Pryč s výmluvami, že máte pomalé spalování po babičce. Odborníci v posledních letech vyvracejí zásadní vliv genetiky na fungování metabolických pochodů. A spolu s tím mizí z odborného světa termíny „pomalý“ a „rychlý“ metabolismus. Určité odchylky mezi lidmi samozřejmě jsou. Ale podle všeho se pohybují mezi 5–8 %. Když to přepočteme na kalorie, vyjde nám zhruba 200 kcal. A to, jak sami uznáte, není mnoho.

O tom, zda budete hubnout nebo nabírat na váze, tím pádem rozhodujete především vy svým chováním, tzn. mírou fyzické aktivity a skladbou jídelníčku. Znalost zmíněného TEF vám může v mnoha ohledech pomoci.

JAK JE MOŽNÉ TEF OVLIVNIT?

  • načasováním jídla – nepravidelnost v jídle může termický efekt potravy snížit, dává tedy smysl mít jednotlivé porce dobře načasované a jíst pravidelně.
  • cvičením – pravidelná fyzická aktivita přirozeně zvyšuje TEF, a navíc bylo zjištěno, že ačkoli mají sacharidy TEF přirozeně nízký, můžete ho mírně zvýšit, pokud sacharidy konzumujete po tréninku.