Předně bychom si měli definovat, co vlastně negativní kalorie znamenají. Pokrm obsahující negativní kalorie je podle všeho takový, který vám poskytne méně kalorií, než kolik spotřebujete na jeho trávení. Lámete si hlavu, zda něco takového existuje a do jaké míry jsou tato jídla dostupná? Pak utneme vaše fantazírování hned v počátku. Negativní kalorie neexistují. Tenhle termín se obvykle používá k označení potravin nízkokalorických a současně bohatých na vlákninu, případně s vysokým obsahem vody, takže jejich konzumace může přispívat k hubnutí. Slovo „přispívat“ bychom měli zdůraznit. Nejde o pokrmy, které iniciují úbytek váhy.

Trocha základních znalostí a dávka zdravého rozumu

Ke stejnému závěru jistě dospěla řada z vás i sama, stačí se zamyslet nad průběhem trávicích procesů a nečekat na zázraky. Těch je v lidské fyziologii opravdu jako šafránu. Obecně platí, že cokoli sníme, dodá našemu tělu dané množství energie, kterou můžeme buď ihned využít, nebo uskladnit na později. V průběhu zpracování jídla budou ovšem některé z přijatých kalorií využity na probíhající procesy. Z každých 100 kalorií, které konzumujete ve formě bílkovin, sacharidů a tuků, je zhruba 80 využito tělem a 20 vyloučeno (vláknina či nestrávené zbytky). Z uvedených 80 kalorií spotřebuje 10 organismus na trávení, vstřebávání živin a jejich metabolizaci (řeč je o tzv. termickém efektu potravin). A nyní jasně vidíte, že vám coby čistý kalorický příjem zůstává 70 kalorií.

Můžeme si to pro ujasnění vepsat do jednoduché rovnice:

Množství přijatých kalorií – kalorie vyloučené – kalorie spotřebované na termický efekt = kalorie dostupné pro využití v těle

Základní myšlenka tzv. „negativních kalorií“ je vystavěná na hypotéze, že trávení některých potravin vyžaduje takový výdej energie, který převýší množství přijatých kalorií, a dochází tedy ke kalorickému deficitu, který je základním předpokladem hubnutí.

Ačkoli se vědci tímto tématem zabývali (vzhledem k epidemii obezity není vůbec divu), neexistují žádné důkazy o tom, že by negativní kalorie existovaly.

Přitom někteří dietologové je určitým potravinám připisují. Jednou z nich je například řapíkatý celer. Ten se takhle „dostal do řečí“ bezpochyby kvůli obecně nízkému kalorickému obsahu. Ve 100 gramech má pouhých 16 kcal. V rámci jedné studie tedy bylo měřeno, kolik z těchto kalorií tělu zůstává k dispozici, a výsledek zněl 2,24 kcal. Je to sice hodně málo, ale pořád jste díky tomu v plusu. O negativních kaloriích tedy nemůže být ani řeč. Nicméně to neznamená, že vám řapíkatý celer nepomůže s hubnutím, vzhledem ke svému obsahu vlákniny a vody bude jistě dobrým pomocníkem.

Mýtus diety postavené na negativních kaloriích

Její zastánci tvrdí, že jde o stravovací režim sestavený z potravin, které vytváří negativní kalorický deficit. Z pohledu makroživin vypadá tato dieta následovně: 15 % bílkovin, 75 % sacharidů, 10 % tuku. Vědci se tedy rozhodli v rámci srovnávací studie porovnat rozdíly mezi dietou postavenou na tzv. negativních kaloriích a stravou nízkokalorickou (15 % bílkovin, 55 % sacharidů, 30 % tuku). Výsledky byly takové, že mezi oběma skupinami nezjistili výrazné rozdíly jak v množství shozených kilogramů, tak při měření BMI. To je vedlo k logickému závěru, že od tzv. „negativních“ kalorií nemůžete očekávat diametrálně lepší výsledky.

Suplementy vytvářející kalorický deficit

Jestli neexistuje potravina, která by mohla být označena za zdroj negativních kalorií, jak na tom budou její jednotlivé složky? Nebylo by možné si v tomto směru pomoci nějakým výživovým doplňkem?

Určitě znáte látky, které stimulují činnost metabolismu, populární je například synephrine. Mohou mít tyto přírodní složky potravin dostatečný účinek, aby vytvořily kalorický deficit? Mezi běžně dostupnými ani nepátrejte, stimulant, který vám umožní odbourat o 10 kcal víc než obvykle, vás v tomto směru uspokojit nemůže.

Pokud ale zapátráme i mezi látkami, které se přirozeně v potravinách nevyskytují, najdeme jednu výjimku. A tou je DNP – dinitrofenol. Ten prokazatelně zvládne navýšit činnost metabolismu tak, že spálíte výrazně více kalorií. Zvyšuje totiž schopnost mitochondrií spalovat tuky. Radujete se, že jste konečně na správné stopě? Chyba lávky! DNP se ve formě suplementu legálně neprodává, a to z jednoho jediného důvodu – efektivní a smrtelná dávka k sobě mají velice blízko. A navíc je velmi obtížné účinnou dávku zjistit, protože se u každého člověka mírně liší. Ačkoli se v posledních letech začala testovat forma léku s postupným uvolňováním, která se jeví příznivěji, určitě nejde o přípravek, který by byl využitelný jako zázračná pilulka na hubnutí.

Negativní kalorie v roli poraženého

Ve světle vědeckých výzkumů si negativní kalorie evidentně nevedou dobře. Snaha vysvětlit jejich fungování termickým efektem potravy selhala. Ten totiž narůstá úměrně kalorickému obsahu jídla. A rozhodně vás nenechá v kalorickém deficitu.

Smysl tedy dává zařadit do zdravého vyváženého jídelníčku potraviny s vyšším podílem vlákniny a vody, které navozují pocit nasycení – díky tomu dojde k poklesu chuti k jídlu a vy toho jednoduše tolik nesníte.