I když je na obalech uvedeno, že se jedná o „100% ovocnou šťávu“, nenechte se zmást. Je dobré vědět, co se ve skutečnosti v krabicích od džusů skrývá a proč bychom po nich rozhodně neměli sahat jako po adekvátní náhražce čerstvého ovoce. Důvodů existuje víc.

Zdroj: Youtube

Pokud si hlídáte váhu, nejspíš vás bude zajímat informace, že do dietního režimu se džusy na rozdíl od obyčejné vody prostě moc nehodí. Nebo jen v minimálním množství. Obsahují totiž běžně kolem 2000 kilojoulů na litr, což je plus minus stejně jako sladké limonády (a ty přece při hubnutí taky vynecháváte). Tady platí pouze to, že přírodní nedoslazované džusy jsou sice zdravější, i tak ale obsahují velké množství kalorií. Například v litrovém balení pomerančového džusu číhá 32 kostek cukru, jak uvádí web o hubnutí Stobklub.cz. Pokud si džusy nedokážete odepřít, řeďte je alespoň vodou – padesátiprocentní džusy řešením nejsou, protože ty jsou slabší jen kvůli ceně, ale výrobce je kvůli chuti přislazují.

Tady jsou 4 důvody, proč byste pití džusů měli výrazně omezit

Chybí jim vláknina

Pravda je, že ovoce patří na seznam nejzdravějších potravin s vysokým obsahem vlákniny. Ta podporuje činnost střev, zlepšuje trávení a také na delší dobu zasytí, takže díky ní sníme celkově méně kalorií. Ovocné šťávy jsou ale o vlákninu ochuzené, protože při odšťavňování se jí výrobci zbavují. Z tohoto důvodu je vždycky lepší rozmixovat si doma čerstvé ovoce a zeleninu a připravit si smoothie, které si zachová svůj obsah vlákniny.

Přijímáte prázdné kalorie

Kalorie v jídle i nápojích bychom měli přijímat s rozmyslem, jinak riskujeme, že je nasbíráme, aniž bychom tělu dodali nějaké nutriční benefity. Jenže to se právě děje, když pijeme ovocný džus. „Výzkum ukazuje, že naše tělo nezpracovává kalorie, které konzumujeme v nápojích, jako je džus. V praxi to vypadá tak, že si po

sklenici džusu, která má nějakých 150 kalorií, stejně dáme vydatné jídlo, a proto přijímáme mnohem více kalorií, než ve skutečnosti potřebujeme,“ říká dietoložka Amy Shapiro.

Roste po nich hladina cukru v krvi

Protože ovocná šťáva postrádá vlákninu, není nic, co by kompenzovalo její přirozený obsah cukru – což vede k dramatickému nárůstu hladiny cukru v krvi. To má za následek doslova výbuch energie, po kterém ale následuje pokles hladiny cukru v krvi. Co se stane pak? Že si pravděpodobně buď dáte další nálož džusu, abyste se „probrali“, anebo sáhnete rovnou po vydatné svačince. Všechny tyhle skoky pak vedou k nekonečnému cyklu spotřeby cukru a kalorií.

Přibíráte po nich

K čemu tedy všechny ty cukry a kalorie navíc z pití ovocné šťávy nakonec vedou? Hádáte správně: k přibývání na váze. Jedna sklenice jablečné šťávy nám dá například tolik energie jako tři celá jablka – my přitom máme pocit, že jsme jen uhasili žízeň. A upřímně, dokázali byste na posezení sníst celá tři jablka? Asi spíše ne. Pravidelné popíjení ovocných džusů a šťáv tak vede k nárůstu hmotnosti, nebo přinejmenším stagnaci váhy – o hubnutí ale nemůže být řeč. Myslete na to, až příště budete v obchodě procházet mezi regály s nepřebernou nabídkou barevných krabic, které se tváří jako nejlepší přítel vaší diety.

Zdroje:

  • https://www.stobklub.cz/clanek/kolik-cukru-je-obsazeno-v-napojich-/
  • https://www.eatthis.com/negative-effects-drinking-juice/
  • https://prozeny.blesk.cz/clanek/pro-zeny-jak-zhubnout-hubnuti/299747/nejvetsi-dietni-omyl-dzusy-jsou-zdrave-ne-naopak-zhorsuji-obezitu.html