Vhodné je oslovit dietologa

Změny ve svém jídelníčku byste měli konzultovat se svým lékařem či dietologem. Ať už je vaším cílem hubnutí, přibírání na váze, lepší trávení, či chcete pouze zlepšit kvalitu svého života, tak lékař či odborník na dietu a výživu vám může pomoct vybrat ideální dietní plán, který neohrozí vaše zdraví.

3 nejrozumnější diety

Dnes jsme si pro vás připravili několik oblíbených a zdravějších diet, včetně jejich výhod i nevýhod, pamatujte však, že ke zdraví nepotřebujete žádnou speciální dietu. Nejdůležitější je zaměřit se na potraviny, které obsahují vitamíny, minerály a které přinesou vašemu tělu energii a plnohodnotnou výživu.

1. Středomořská strava

Jak již název napovídá, středomořská strava je inspirována stravovacími návyky lidí, kteří žijí v blízkosti Středozemního moře (v Řecku, Itálii, Španělsku…). Středomořská strava je bohatá zejména na potraviny, které jsou zdravé a prospěšné pro srdce. Patří sem například zelenina, ryby, ořechy, olivový olej a obiloviny. Spotřeba červeného masa je celkem omezena a příjem mléčných výrobků je v této stravě také velmi malý, a když se nějaké ty mléčné výrobky objeví, tak jsou z vysoce kvalitních zdrojů, jako jsou sýry či jogurty. Tato dieta patří mezi nejoblíbenější celosvětově.

Co patří do této diety?

  • Hodně zeleniny, ovoce, fazolí, čočky a ořechů.
  • Spousta celých zrn, jako je celozrnný chléb a hnědá rýže.
  • Dostatek extra panenského olivového oleje, který slouží jako zdroj zdravého tuku.
  • Přiměřené množství ryb, zejména ryb bohatých na omega-3 mastné kyseliny.
  • Malé množství sýrů a jogurtů.
  • Málo masa, nebo žádné maso – místo červeného masa volíme drůbež.
  • Málo sladkostí, nebo žádné včetně slazených nápojů.

Středomořská strava má mnoho výhod:

  • Snížení rizika kardiovaskulárních onemocnění.
  • Podpora tělesné hmotnosti, která je pro vás zdravá.
  • Podpora zdravého krevního cukru, krevního tlaku a cholesterolu.
  • Snížení rizika metabolického syndromu.
  • Podpora zdravé rovnováhy střevní mikroflóry (bakterií a dalších mikroorganismů) ve vašem trávicím systému.
  • Snížení rizika určitých typů rakoviny.
  • Zpomalení poklesu mozkových funkcí s věkem.
  • Pomáhá vám žít déle.

Nevýhody:

Tato dieta nemá jasné kalorické směrnice a některé potraviny jsou finančně náročné.

2. Přerušovaný půst

Přerušovaný půst se v posledních letech těší velké oblibě a není divu. Tato dieta zahrnuje konzumaci všech kaloriích během stanované doby a půst pak následuje po zbytek dne. V tomto případě existují různé přístupy k přerušovanému půstu.

Nejoblíbenější přerušovaný půst je rozdělený v časovém okně 8:16 – což znamená, že své kalorie konzumujete během osmi hodin a po dalších 16 hodin držíte půst. Můžete také vyzkoušet rozdělení 10:14, 14:10, nebo dokonce 6:18. První číslo vždy uvádí dobu konzumace jídla a druhé čas, kdy se postíte. Celý koncept této diety spočívá v tom, že budete jíst méně kalorií, protože je stlačujete do velmi úzkého časového rámce místo toho, abyste je konzumovali během celého dne.

Co můžete jíst při přerušovaném půstu?

V době, kdy nejíte, je povolena voda a nápoje s nulovým obsahem kalorií, jako je černá káva a čaj. Během období jídla jíte normálně, to ovšem neznamená, že byste měli zešílet a ládovat se sladkostmi a nezdravými potravinami.

Výhody přerušovaného půstu

  • zlepšení krevního tlaku
  • zlepšení klidové srdeční frekvence
  • zlepšení inzulinové rezistence
  • podpora tělesné hmotnosti, která je pro vás zdravá
  • snížení hladiny glukózy
  • snížení hladiny leptinu

Nevýhody přerušovaného půstu:

Při přerušovaném půstu mohou nastat vedlejší účinky, které se mohou projevit například změnou nálady, zácpou, dehydratací nebo zhoršenou kvalitou spánku.

3. Paleo dieta

Paleo dieta, nazývaná jako „dieta caveman“, zahrnuje pouze konzumaci masa, ryb, zeleniny, ovoce, ořechů a semen. Při dodržování této diety je třeba se vyhnout jakémukoli obilí, mléčným výrobkům, zpracovaným potravinám, fazolím, luštěninám a cukrům. Jakékoli potraviny, které nebyly dostupné v období paleolitu, jsou tedy považovány za zdraví škodlivé a jsou v této dietě zakázané. Paleo dietáři zastávají názor, že tělo není „stavěno“ na zpracování potravin, které byly vyrobeny zemědělskými nebo průmyslovými procesy, a že potraviny získané z těchto zdrojů jsou příčinou nemocí, jako je cukrovka, rakovina či obezita.

Výhody paleo diety:

  • Strava je bohatá na draslík, který je důležitý pro udržení zdravého krevního tlaku a zdravé funkce ledvin a svalů.
  • Přispívá ke zdravému složení těla.
  • Snižuje inzulinovou reakci.
  • Zlepšuje hladinu cukru v krvi.
  • Zlepšuje krevní tlak.
  • Snižuje rizika kardiovaskulárního onemocnění.
  • Snižuje riziko cukrovky.

Nevýhody paleo diety:

Vyloučení celých skupin potravin může znamenat, že základní živiny a vitamíny nebudou zahrnuty do stravy. Vyloučení celých zrn může znamenat snížený příjem vlákniny, která je prospěšná pro zdraví střev. Strava navíc nezohledňuje širokou škálu potravin, které byly k dispozici v období paleolitu, a nejsou k dispozici dostatečné důkazy, aby bylo možné přesně určit, jaké množství a poměry potravin se v tomto období konzumovaly.

Zdroje: