CO NÁM DETOX SLIBUJE?

Detoxikace těla založená na několikadenní až několikatýdenní konzumaci zeleninových a ovocných šťáv obvykle nabízí:

  • snížení váhy
  • odstranění škodlivin z těla
  • nárůst hladiny energie
  • lepší schopnost koncentrace

A JAKÁ JE REALITA?

HUBNUTÍ POMOCÍ DETOXU

Pro většinu lidí znamená tekutá strava složená výhradně z koncentrovaných džusů zhruba polovinu původního kalorického příjmu. Takže minimálně zpočátku zaznamenají úbytek váhy. Ovšem vzhledem k drasticky nízkému příjmu bílkovin je třeba počítat s tím, že kila dolů jsou dána značnou měrou také úbytkem svalů. Tím se tělo připraví o metabolicky aktivní tkáň a následně dojde ke zpomalení metabolismu. Tudíž je vám asi jasné, co přijde vzápětí. S koncem detoxu nastává jojo efekt, váha letí nahoru a vaše sebevědomí dolů.

ODSTRANĚNÍ TOXINŮ

Ortodoxní propagátoři nejrůznějších detoxů prohlašují, že konzumací pevné stravy dochází v těle k usazování škodlivých látek, které je možné odstranit pouze přechodem na stravu tekutou. Co na to medicínsky vzdělaní odborníci?

Především vám vysvětlí, že správná činnost jater a ledvin pomáhá tělu zbavovat se škodlivin průběžně a není k tomu potřeba speciální detoxikační režim. Dokonce ani ne tekutá výživa. Zdravá, vyvážená strava s takovou skladbou, která je pro vás dlouhodobě udržitelná, bude pro vaše zdraví i hmotnost větším přínosem než krátkodobé diety a detoxy.

ZVÝŠENÍ HLADINY ENERGIE

V tomto směru možná narazíte nejvíce, případně nejdříve. Omezený příjem kalorií s sebou totiž zákonitě nese také pokles hladiny energie. A v závislosti na délce detoxu bude tento stav více či méně příjemný. Dlouhodobý detoxový režim, který s sebou přinese zpomalení metabolismu, může budit zdání lehkého navýšení hladiny energie po původním poklesu. Je to ale dáno tím, že tělo jede na „šetřící“ režim a svým způsobem je ve stadiu hladovění. Chybí mu totiž bílkoviny i kvalitní tuky. Místo toho se musí vyrovnat s výkyvy v hladině cukru, protože konzumace (zejména) ovocných šťáv s sebou nese rapidní změny v hladině glukózy, projevující se únavou a pocity hladu.

Zejména pro aktivní sportovce či lidi během dne velmi vytížené (nejenom fyzicky, ale i psychicky) není takový režim příliš vhodný. Jejich výkonu i celkovému dobrému pocitu by mnohem více prospěla kvalitní strava s vyváženým podílem makroživin.

ZLEPŠENÍ KONCENTRACE

Kdy jste se naposledy lépe soustředili, když vám kručelo v břiše, tak trochu vás pobolívala hlava a cítili jste se unavení? Netřeba čekat na odpověď. Výše popsané stavy jsou častými projevy nejrůznějších detoxů. A jejich dopad na psychiku, včetně schopnosti koncentrace, je tedy jasný. Dietní režim navíc u řady lidí vede k tomu, že se v duchu neustále zaobírají jídlem, řeší, co a kdy (ne)mohou sníst. A pak je pro ně naopak mnohem komplikovanější soustředit se na nějaký důležitý úkol.