Všeho moc OPRAVDU škodí

Sice na vás ze všech stran útočí slogany vyzývající ke zvýšené péči o zdraví, nutnosti zlepšit fyzičku, optimalizovat svou váhu atd., ale když se ze standardní péče o sebe sama stane posedlost, vyplatí se zprudka šlápnout na brzdu dřív, než se dočkáte nepříjemného karambolu.

Jak poznat, že je váš vztah k váze škodlivý?

Pokud ono magické číslo vypovídající o hmotnosti zcela zásadně ovlivňuje vaši náladu, dokáže vám zkazit den a přidat dávku devastující frustrace, měli byste se nad sebou zamyslet. Opravdu může jedno jediné číslo takovou měrou řídit váš život? Zamýšleli jste se nad tím, proč se to děje?

Váha by docela určitě neměla být měřítkem vašeho úspěchu či neúspěchu. Rozhodně ne měřítkem určujícím. Jsou i mnohem výstižnější parametry. O krok blíž ke zdravému náhledu na situaci je body mass index (BMI), který vychází z výšky a váhy. Nebere ale v potaz genetiku, množství svalové hmoty a vůbec nezohledňuje zdravotní stav. Kromě toho nutí k porovnávání, k němuž nabízí živnou půdu především sociální sítě. A v takovém prostředí není vůbec snadné ignorovat, jak si stojíte v porovnání s ostatními.

Ručička váhy, případně displej, vám ukáže jednu jedinou hodnotu – určí hmotnost těla včetně kostí, vody, svalů, tukové tkáně atd. Tato hodnota se navíc během dne mění, ovlivňuje ji příjem sodíku, pitný režim, hladina hormonů, cvičení, dokonce i stres.

Váš úspěch ve sportu a zdravém stravování by se ale neměl měřit tímto jediným číslem. Navíc číslem, které se z hodiny na hodinu proměňuje. Uvědomte si, že změny v tělesné kompozici se na váze nakonec prakticky odrazit nemusí. A přitom mohou být i velmi výrazné. Poznáte je podle hladiny energie, úbytku centimetrů na obvodu boků, podle toho, jak vám sedí oblečení a jak se cítíte.

Zahajte rozvodové řízení s váhou

Jak se nejlépe rozejít s váhou? Rada bude překvapivě jednoduchá – prostě si jí přestaňte všímat. Už jen tím odstartujete léčebný proces. Počítejte s určitými abstinenčními příznaky. Ještě nějakou dobu vás to k váze potáhne. Ale jak se říká – sejde z očí, sejde z mysli. Ačkoli doposud vážení mohlo být zcela zásadní součástí vašich každodenních aktivit, je potřeba s tím ze dne na den přestat. Možná první, co jste obvykle ráno udělali, bylo, že jste si stoupli na váhu. A stejně tak jste se vážili pokaždé, když jste odcházeli z fitka. Mohli jste mít dojem, že nárok na pocit spokojenosti budete mít až ve chvíli, kdy vám displej ukáže vysněnou hodnotu.

To magické číslo, jež mělo být receptem na životní štěstí, ale ve skutečnosti neexistuje. Číslo je prostě číslo a samo o sobě nemá výraznou výpovědní hodnotu. Takže i ve chvíli, kdy se na onu vytouženou váhu dostanete, můžete být nepříjemně zaskočení, že ten euforický pocit naprostého naplnění nedorazil.

V mnoha případech totiž máte za sebou tolik selhání a zklamání, že vystoupit obratem ze začarovaného kruhu frustrace je skoro nemožné. A všechny ty negativní pocity pochopitelně zásadně zvyšují riziko, že porušíte jídelníček i cvičební program a budete hledat útěchu v lenošení a naprosto nevhodných potravinách.

Od závislosti na váze k vnitřní svobodě, spokojenosti a zdraví

Vsaďte raději na ozdravení těla i mysli. Zaměřte se na udržitelný životní styl a směřujte svou energii touto cestou. Vaše zdraví a kondice nezávisí výhradně na tělesné hmotnosti. Jak by tedy mohlo vypadat devatero faktorů ovlivňujících zásadní měrou váš úspěch?

1. Míry – pravidelně si měřte obvod pasu, boků a stehen, tyto změny vypovídají o vaší formě mnohdy víc než váha.

2. Velikost oblečení – musíte si kupovat menší věci? To je skvělá zpráva, gratulujeme!

3. Energie – máte víc životní energie, podařilo se vám eliminovat ty odpolední výpadky, které jste tak často řešili kávou a zákuskem?

4. Nálada – cítíte se šťastnější?

5. Trávení – má zdravá strava a pravidelná fyzická aktivita příznivý vliv na vaše zažívání?

6. Vztahy – povedlo se vám kolem sebe soustředit více pozitivních lidí a omezit vztahy s tzv. emocionálními upíry, kteří vás vysávají?

7. Spánek – je váš spánek hluboký a nepřerušovaný, budíte se odpočatí?

8. Vlasy, pleť, nehty – všimli jste si pozitivních změn?

9. Pohled do zrcadla – odráží zrcadlo obraz spokojeného, dobře naladěného člověka? Pak je všechno v pořádku. Jediným měřítkem úspěchu nemohou být jen ty vnější změny. Až příliš často zapomínáme na svoje vnitřní nastavení.

Pokud jíte zdravě, pravidelně cvičíte a pozitivně myslíte, určitě vás život víc těší. A to je dar, který číslo na displeji váhy nikdy nemůže trumfnout. Když budete spokojení, odrazí se tahle emoce i na vašem vzhledu. Chce to čas a trpělivost. Ale stojí to za to!

Zdroj:

1. https://counseling.northwestern.edu/blog/maladaptive-perfectionism-coping-strategies/
2. http://fashion.telegraph.co.uk/beauty/news-features/TMG10728107/Fitness-Truths-stop-watching-your-weight.html
3. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23084168/
4. https://link.springer.com/article/10.1007/s12529-015-9529-4#/page-1