„Hodně lidí neumí rozeznávat, jaký hlad vlastně mají. Když se jich zeptám, kdy mají hlad, odpoví: pořád, nikdy, já nevím… nebo řeknou, že jí, aby hlad neměli,“ vysvětluje ájurvédská lékařka MUDr. Martina Zisková. To, že hlad přichází v pravidelný čas, který odpovídá základním přírodním zákonitostem, je podle ájurvédy znakem toho, že trávicí oheň – agní – v žaludku funguje dobře a trávení zvládá jídlo zpracovat a vstřebat z něj živiny. „Nízký agní poznáme tak, že člověk nemá ten správný hlad. Buďto má chutě, nebo má hlad pořád, nebo má hlad málokdy, nebo ho má v nepravidelný čas.“ Nízký agní stojí za hromaděním většiny toxinů a nedostatkem živin v těle. Souvisí s většinou alergií a nakonec může vést k selhání trávicího procesu a vzniku mnoha chorob, jako je obezita, artritida, diabetes, hypertenze, zvýšený cholesterol a respirační choroby.

Položte si tři zásadní otázky:

1. Jaký mám hlad?

Jestliže máte neustále hlad nebo cítíte potřebu něco žvýkat mezi jídly, ukazuje to s jistotou na nerovnováhu metabolismu. Zdravé zažívání má ten, komu hlad přichází v pravidelných intervalech. Bez ohledu na naši vrozenou konstituci bychom všichni měli cítit největší hlad v poledne, kdy je slunce nejvýše na obloze. Podle naší individuální konstituce je zdravé dát si další jídlo k večeru a ráno. Móda jíst pětkrát denně naopak naše trávení přetěžuje, nikdy se necítíme dostatečně sytí a nedovolujeme mu odpočinout si.

2. Mám z jídla energii?

Když jíte bez správného hladu, trávicí systém není schopen z potravy získat energii. Ta je skutečným důvodem, proč jíme. „Po biochemické stránce jíme kvůli živinám a chemickým látkám, ale ve skutečnosti jíme kvůli práně – to je živá energie, palivo, na které jedeme. Kdybychom byli schopni pránu získávat jinak, tak nemusíme jíst,“ vysvětluje Martina Zisková. Zda z jídla dostáváte energii, zjistíte, když se naučíte odpovídat na třetí otázku.

3. Jak se po jídle cítím?

Položte si tuhle otázku po každém jídle – snídani, obědu i večeři. Klidně si odpovědi napište na papír. Máte pocit, že vám v žaludku leží kámen nebo že jste tak plní, že se stěží můžete nadechnout? Sedá na vás tíže a otupělost, dělá vám potíže myslet, nechce se vám ani mluvit? Máte pocit, že byste si ještě něco dali, provází vás jakási nespokojenost, honí vás po jídle mlsná? Nebo se vám naopak v žaludku rozhostilo příjemné teplo, cítíte příliv tvůrčí nálady? Po jídle byste se měli cítit osvěženě. Naopak pocit těžkosti po jídle, pálení žáhy, plynatost, bolest žaludku, nepravidelné vyměšování s tendencí k zácpě jsou ukazatelem toho, že váš agní není v pořádku.

Dodržováním určitých zásad můžete svoje zažívání uzdravit a získat svoje zdraví i štíhlou linii zpět. Jak na to, se dočtete zde.