Současně je dobré si uvědomit, do jaké míry jsou fyzické a psychické pochody propojené. Kdo si někdy zkusil držet striktní dietu, určitě ví, o čem je řeč.

MOZEK vs. SNÍŽENÝ PŘÍJEM KALORIÍ

Říkáte si, čím to je, že žádnou dietu nedotáhnete do zdárného konce? Pokud je to stravovací systém postavený na velmi nízkém kalorickém příjmu, nemáte moc šancí. Váš mozek totiž drastické diety nenávidí. Tuhle vlastnost jsme zdědili od dávných předků. Ještě z dob, kdy lidé často hladověli a organismus musel přepínat do speciálních módů. Pokud mozek vnímá dietu jako ohrožující stav, nastaví mechanismy na záchranu života. Omezí spalování tuků a vyčkává na dostatečný přísun potravy.

O důvod víc, proč postupovat pomalu, jídelníček upravovat postupně a vyhnout se extrémním režimům.

HUBNUTÍ NENÍ BOJ SE SEBOU SAMOTNÝM

Kdo někdy stál před rozhodnutím, jestli si koupit o číslo větší džíny, nebo se (po kolikáté už?) pustit do hubnutí, ten určitě moc dobře ví, o čem je řeč.

Až příliš mnoho lidí chápe nadváhu jako výzvu k boji. Ve svém těle se necítí dobře, což by samo o sobě ještě nebylo to nejhorší. Pod vlivem marketingové masáže přistupují ke svému tělu s odporem, negativní myšlení v nich budí pocity viny, zklamání a beznaděje. Z tohoto vnitřního diskomfortu jim pomyslnou cestu ven nabízí dietní systémy a preparáty slibující zázračné výsledky. A protože tonoucí se stébla chytá, mnoho lidí utratí nemalé peníze ve snaze koupit si lepší tělo a šťastný život. Neuvědomují si však, že to není dieta, která selhává, ale oni sami.

Cesta ke zdravému, funkčnímu tělu vede přes správné nastavení mysli. A v tom vám žádná zázračná pilulka nepomůže.

ZMĚŇTE SVŮJ PŘÍSTUP

Samotné konstatování, že pokud chcete zhubnout a být v dobré formě, měli byste změnit svůj životní styl, obvykle k úspěchu nestačí. Svou cestu k cíli potřebujete naplánovat detailněji, vyzbrojit se pozitivním přístupem, potřebnou dávkou motivace a také počítat s tím, že nepůjde pořád všechno hladce.

1. Veďte motivační rozhovory sami se sebou

Způsob, jakým k sobě v duchu promlouváte, může zásadně ovlivnit prakticky veškeré aspekty vašeho života. Je rozdíl, jestli si při pohledu do zrcadla řeknete: „Pane jo, tyhle hroší rozměry se ani nepokoušej narvat do plavek,“ nebo „Je tady sice práce jako na kostele, ale nikdy není pozdě začít.“

Vyvarujte se negativnímu vnitřnímu hlasu, našeptávajícímu: na to nemáš, to nezvládneš, stejně vypadáš hrozně.

Buďte sami sobě fanoušky, důvěřujte si a podporujte se.

2. Inspirujte se svými pokroky a nezapomeňte na odměny

I dobrý trenér vám řekne, že vůbec nejde o to, být lepší než lidi kolem vás. Vy především potřebujete být dnes o kousek lepší než včera. Ve hře je váš život, vaše zdraví a vaše figura. Nesrovnávejte se s druhými.

Naopak si na začátku svého snažení pořiďte fotku v plavkách nebo spodním prádle a přeměřte klíčové partie (obvod hrudníku, pasu, boků, stehna). A další focení naplánujte za měsíc. Míry můžete zopakovat už po dvou nebo třech týdnech, tam máte šanci na pokrok o něco dříve.

Potřebujete nějaké měřitelné postupy hodnocení sebe sama. I z drobných pokroků se pak budete radovat. Protože dva centimetry v pase za dva týdny, znamenají, že to může být za dva měsíce osm centimetrů a za půl roku třeba dvacet.

3. Nenechte se překvapit překážkami

Bylo by naivní domnívat se, že se rozhodnete ke změně životního stylu a všechno půjde hladce. Nepůjde! Selžete – a můžete se na to připravit, což znamená, že drobné vytržení z rytmu vaše pokroky vlastně nijak neohrozí. Tak jako člověk nezhubne po jednom zeleninovém salátu, neztloustne po jednom smaženém sýru. Důležité je nepropadnout se po takovém selhání do deprese, kdy nad sebou zlomíte hůl a smažáka zajíte zmrzlinou, abyste den na to konstatovali, že „teď už to stejně nemá cenu“ a posnídali tři koblihy.

Jedna porce kalorické bomby z vás nedělá poraženého. Oklepejte pocity viny a co nejdříve se vraťte ke zdravému životnímu stylu.