Když se ale zeptáte někoho, kdo se věnuje výživě, cvičí a snaží se držet zdravého životního stylu, řekne vám, že nic jako rychlé hubnutí bez jakéhokoli úsilí neexistuje, a pokud to někdo tvrdí, zahrává si s vaším zdravím!

Lidé mají často potřebu hledat ty nejjednodušší a nejrychlejší způsoby, ale to není dobrý přístup, protože ta přebytečná kila vám kolem pasu také nenaskákala za měsíc, ale za několik měsíců a let vašeho stylu života, výběru jídla a minimálního pohybu.

Pokud chcete zhubnout, zároveň být zdraví a dělat pro sebe i své tělo to nejlepší, tak vám žádné zkratky nepomůžou. Pojďte se proto podívat na drastické způsoby a diety, kterým byste se měli vyhnout, a zvolte raději jiný přístup, který bude pro vás udržitelný a nebude vás omezovat.

1. Detoxy

Určitě jste se s tvrzením, že díky detoxu zhubnete pět kilo za pouhý měsíc, už ve svém životě setkali. Tyto zeleninové očisty si ale stále svou oblibu udržují a jsou trendem každého jarního a letního období. Prodejci tvrdí, že vám detoxy pomohou zbavit se všech toxinů v těle a usnadní vám hubnutí. Pravdou ale je, že tělo se detoxikuje samo a nepotřebuje k tomu žádné zázračné a drastické očisty, které musíte striktně dodržovat několik dní. Je to zkrátka nesmysl, marketingový tah, za který vyhodíte nemalé peníze, budete se trápit hladověním, zaděláte si na zdravotní problémy a nakonec se dostaví i velmi známý jojo efekt.

Samozřejmě že zhubnete poměrně rychle, když budete držet tyto očisty, po celou dobu konzumovat zeleninu v tekutém stavu, která neobsahuje plnohodnotný komplex živin a tím pádem váš denní příjem bude pod hranou vašeho bazálního metabolismu. Rozhodně to ale není dobře a pro zdravého člověka je naprosto nevhodné konzumovat náhradu jídla v tekutém stavu, když jeho trávicí systém funguje tak, jak má. I když je zelenina důležitou součástí každého zdravého jídelníčku i při hubnutí, tak potřebuje být v kombinaci s dalšími makroživinami – tuky, sacharidy a bílkovinami.

2. Striktní omezování potravin

Dalším nevhodným přístupem k hubnutí jsou způsoby stravování, které značně omezují určité druhy potravin, zvláště pokud netrpíte žádnou potravinovou intolerancí či alergií. Omezování a vylučování určitých potravin z jídelníčku může být užitečné, ale pouze v případě, že máte zdravotní problémy, a jen tehdy, pokud to děláte správně a váš jídelníček bez ohledu na vyřazení obsahuje dostatek všech makroživin. V případě, že se rozhodnete vyřadit celé spektrum potravin, budete se cítit velmi nepříjemně a omezeně, což je naprosto zbytečné, pokud si dokážete uhlídat svůj denní energetický příjem. Pokud tedy netrpíte zdravotními problémy, žádné potraviny nevynechávejte bez rozmyslu.

3. Vynechávání jídla a minimální příjem kalorií

K hubnutí je bezesporu nutný kalorický deficit. To znamená, že musíte během dne spálit více energie (kalorií), než přijmete. Většinou se stává, že lidé se rozhodnou zhubnout a začnou vynechávat snídani, večeři anebo se snaží nejíst vůbec. To je velmi špatný přístup, který povede maximálně k tomu, že vás večer budou přepadat nezvladatelné chutě, zejména na nezdravá a sladká jídla. Tento problém se může rozvinout až do takové fáze, že se dostanete do začarovaného kruhu hladovění, následného přejídání a vytvoříte si poruchu příjmu potravy a další zdravotní problémy, které se odrazí i na fungování vašeho těla.

4. Kalorické tabulky

Jsou dobrým sluhou, ale zlým pánem. Zapisování každého jídla nemá se zdravým životním stylem nic společného. Je to omezující způsob, který ve vás může vyvolávat špatné pocity. U většiny lidí, kteří si začali zapisovat potraviny do kalorických tabulek, se rozvinuly poruchy, které souvisejí s trýzněním sebe sama – distancování od sociálního života, kdy si nedáte jídlo v žádné restauraci ani na svatbě vaší kamarádky. Opravdu není dobrým a zdravým přístupem stavět svůj život a hubnutí na kalorických tabulkách, které by měly sloužit pouze jako přehled.

5. Po 18. hodině se nejí

Věřím, že i s tímto tvrzením jste se již několikrát setkali, a možná jste ho i někdy při hubnutí aplikovali. Je to ale jeden velký mýtus, protože vaše tělo nedokáže poznat, kolik je právě hodin, a záleží pouze na tom, kolik kalorií přijmete během celého dne, ať už větší část z nich zkonzumujete dopoledne, nebo až ve večerních hodinách. Vždy je důležité soustředit se pouze na celkový energetický příjem – to je při hubnutí alfou a omegou.

6. Instantní a práškové diety

V dnešní době vidíme skoro každou reklamu ohledně diet propagující instantní a práškové náhrady jídla, které slibují zázraky během pár týdnů. Lákají nás na jejich rychlou přípravu, která nám zabere maximálně dvě minuty, jsou pohodlné a praktické, když zrovna nemáte čas na nějaké vyvařování. I když se propaguje jejich skvělé složení s obsahem všech makroživin, tak často bývají dochucovány dalšími umělými sladidly a jinými složkami, které opět se zdravým životním stylem nemají nic společného. Tekutá strava zkrátka a dobře není vhodná pro žádného člověka, který je zdravý, protože trávení potravy začíná už v puse. Navíc vás tyto rychlovky nedokáží tak dobře zasytit jako plnohodnotné celistvé jídlo, které je mnohem vhodnější a zdravější variantou.