Jaký efekt na hubnutí má běh

Influenceři a další známé osobnosti běhají doslova jak o život. Zhubnout běháním je pochopitelně možné. Obecně můžeme na úvod říci, že na hubnutí je účinná jakákoli pohybová aktivita. Liší se však míra účinnosti.

Běh a jeho schopnost pálit tuky

Pokud připustíme, že vydržíte běhat konstantní rychlostí 9 km za hodinu po rovinatém terénu, spálíte přibližně 560 kcal/hod. Běhání je pak přirozeně tím efektivnější, čím je vaše rychlost vyšší.

Pakliže si navíc vyberete náročnější terén, pomyslný bod pro vás. Obyčejným běháním do schodů můžete spálit až 840 kcal/hod. Běh totiž aktivuje největší svaly ve vašem těle, které pro svou „práci“ jednoduše potřebují adekvátní množství energie.

Běh a jeho výhody pro zdraví

Běh má však některé specifické výhody. Zejména jde o skutečnost, že běh vás jednoduše donutí vyrazit ven. Díky tomu si vyčistíte hlavu, což má blahodárný vliv na psychiku. Protože si navíc můžete vybrat, kde budete běhat, rozhodně vám nehrozí stereotyp.

Nespornou výhodou běhu je také to, že nepotřebujete osobního trenéra, a nejste-li pravověrným fitness nadšencem, tak ani ty nejdražší chytré hodinky či jiné technické vymoženosti. Stačí vám dobré boty a pohodlné sportovní oblečení. S klidem se tak můžete přestat vymlouvat na nedostatek financí.

Podobně jako u jakéhokoli jiného pohybu praktikovaného na čerstvém vzduchu si běháním skvěle vytrénujete nejen svou fyzickou kondici, ale také imunitní systém. Zvláště to pak platí pro běhání v zimě.

Dá se zhubnout chůzí?

Chůzi lze rovněž těm, kteří se snaží zhubnout, nanejvýš doporučit. Jen zdánlivě není tak efektivní jako běh. Průměrná žena s hmotností 65 kg spálí za hodinu chůze po rovině asi 230 kcal.

Při chůzi však na rozdíl od běhu netrpí tolik klouby, doporučena je proto jako pohybová aktivita i pro jedince s nadváhou. Chodit mohou i lidé, kteří nejsou nijak trénovaní, chůze je veskrze nenáročná na koordinaci. Doporučena je i těhotným ženám a diabetikům. Ostatně stačí jen půlhodinová procházka, aby se vám onemocnění diabetem obloukem vyhnulo. Riziko se snižuje až o 60 %.

Chůze a její výhody pro zdraví

Značnou výhodou chůze je opět především to, že ji můžete provozovat kdykoli a kdekoli. Bytostně nesportovní typy navíc potěší, že chůzi lze do běžného denního rozvrhu „propašovat“ prakticky tak, že si téměř nevšimnete, že jste začali vyvíjet zvláštní fyzickou aktivitu.

Chodit můžete do práce nebo na procházky s dětmi i domácími mazlíčky. A pokud vás fyzická aktivita o samotě příliš nemotivuje, vyberte si jednoduše někoho „do party“. Chodit můžete i s partnerem nebo kamarádkou. Navíc si cestou zvládnete povídat.

Věděla jste, že do pohybu se při chůzi zapojuje až polovina kosterních svalů? Ty pak dokáží účinně zpevnit klouby a kosti. Jde tak o vynikající prevenci proti zlomeninám.

Chůze navíc chrání naše srdce, neboť má vliv na tepovou frekvenci a výkon srdeční pumpy. Pokud pravidelně vyrazíte ven, máte solidní šanci, že vás neohrozí infarkt myokardu. Statistiky uvádějí, že se tak stává dokonce až v polovině případů.

Kdo by se měl spolehnout na plavání a proč?

Stydíte se obléknout plavky a vyrazit do bazénu? Takové pocity jsou zcela zbytečné, právě plavání vám může pomoci nejen zhubnout.

Průměrný jedinec s váhou 70 kg může za hodinu stylem prsa vyplavat až 680 kcal. Naučíte-li se plavat kraulem a vydržíte hodinu ve svižnějším tempu, můžete v bazénu dokonce „nechat“ až 1 000 kcal.

Například jízdu na kole tak plavání, co se spálených kalorií týče, hravě předčí. Z pohledu budování kalorického deficitu můžeme plavání považovat za vždy výhodnější než jiné pohybové aktivity „na suchu“, neboť se v bazénu musíte ještě vyrovnávat s odporem vody.

Výhody plavání pro zdraví

Výhodou plavání je především to, že se jedná o komplexní pohyb, který rovnoměrně zatěžuje celý svalový aparát.

Že voda nadnáší, to určitě víte. Pro pohybovou aktivitu je to skvělý benefit. Plavání šetří klouby a zvládnou jej i lidé s výraznou nadváhou, případně jedinci s pohybovým omezením nebo senioři. Doporučit lze pobyt v bazénu i nastávajícím maminkám.

Kromě štíhlejší linie z pravidelného noření se do vody vytěžíte rovněž lepší kapacitu plic a posílení srdce a cév.

Na co si dát pozor, když se rozhodnete jít plavat

Ovšem pozor, oblíbený plavecký styl prsa je vždy nutné plavat správně. Nikdy neplaveme s hlavou hrdě tyčící se nad hladinou. Litovat nového účesu byste v žádném případě neměli, pokud se vydáváte do bazénu. Při takto nevhodné pozici si „koledujete“ o bolest krční páteře a beder. Znamená to současně, že v bazénu, kam jste přišli sportovat, nestihnete ani společensky konverzovat, hlavu budete totiž mít většinou pod vodou.

Závěr

Ať už se rozhodnete do svého života zařadit jakoukoli aktivitu, vždy z ní budete těžit její zdravotní benefity. Pokud jde o hubnutí, nezáleží na tom, kolik kcal spálíte, pokud vás totiž daný pohyb nebude bavit, jen stěží u něho vydržíte. Z tohoto důvodu se proto vždy zaměřte na své pocity a na činnost, která vás opravdu naplňuje a přináší vám dobrou náladu – díky tomu bude pro vás pohyb udržitelný a vydržíte u něho několikanásobně déle.