Jak bylinky fungují?

Některé byliny obsahují látky, které mohou pomoci v cestě za štíhlejší postavou. Některé dokážou zrychlit a nastartovat metabolismus, omezit chuť na sladké, další bylinky podpoří odvodnění těla nebo správnou funkci žlučníku. Často stačí opravdu jen vyjít na louku a nasbírat to, co tam právě vyrostlo. Některé bylinky nejspíš sami nenasbíráte a bude potřeba zajít do bylinkářství nebo zdravé výživy. Máme pro vás pět bylin, které vám pomohou v boji s přebytečnými kily.

Obyčejná kopřiva

Kopřiva je známá spíše jako nenáviděný plevel, obsahuje ale velké množství vitaminů B, C a K a prospěšných minerálních látek. Zlepšuje prokrvení vnitřních orgánů, takže tělo lépe využije energii z potravy, kterou mu poskytnete. Navíc působí močopudně, takže z těla odvede přebytečné množství vody, které může způsobovat nevzhledné otoky. Z pohledu lékařství je kopřiva opravdu spíše zázračná rostlina – kromě pomoci při hubnutí bojuje proti chudokrevnosti, chřipce a virovým onemocněním. Z kopřivy si můžete udělat čaj tak, že zalijete hrst čerstvých lístků horkou vodou a necháte 10 minut louhovat. Takový čaj je vhodný i pro děti, nezapomeňte si ale v jeho užívání po pár týdnech udělat pauzu, aby moc nezatěžoval játra.

Ostropestřec mariánský

Ostropestřec působí skvěle – podobně jako kopřiva – při očistě organismu. Podporuje činnost žlučníku a bojuje s únavou a malátností. Má příznivý vliv na snižování cholesterolu a urychluje metabolismus. Užíváním ostropestřce umožníte také svému tělu lépe využívat živiny, které přijmete v potravě. Pojídají se čerstvě umletá semena, ze kterých si můžete připravit čaj nebo které lze přidat do salátu.

Rozchodnice růžová

Tato bylina výrazně harmonizuje životní funkce a pomáhá bojovat proti únavě. Posiluje také nervový systém a podporuje paměť. Při hubnutí pomáhá zrychlit metabolismus díky vysokému obsahu rosavinu, který při cvičení přemění přijaté tuky na energii, takže se neusazují v tukových zásobách.

Jitrocel indický

Tuto zajímavou bylinku možná znáte jako vlákninu psyllium. Psyllium se totiž získává právě ze semen jitrocele indického a ta mají tu výjimečnou vlastnost na sebe vázat vodu. Díky tomu v těle nabobtná a zvětší svůj objem až dvacetkrát. V žaludku se nám tím zvýší objem hmoty, která ale nemá žádnou kalorickou hodnotu. Tím navodíme svému tělu delší dobu pocitu sytosti a obsažená vláknina navíc podporuje peristaltiku střev a pozitivně ovlivňuje trávení.

Pampeliška

Na jaře jsou jí plné louky. Přitom nám před očima roste opravdový zázrak. Ze smetanky lékařské můžeme využít všechny části rostliny – kořen, listy i květ. Tyto tři části působí blahodárně při celkové očistě a detoxikaci organismu. Kořen dokonce snižuje hladinu cukru v krvi. Čaj se vyrábí ze sušených listů.

Pokud se rozhodnete využít sílu bylinek, nezapomeňte všeho užívat s mírou a po pár týdnech užívání si vždy dát na nějaký čas pauzu. Síla přírody je ale lepší než předražené pilulky z lékárny. Zkuste využít to, co pro nás nachystala sama příroda bez pomoci chemických doplňků. Přistupujte k redukci váhy jako ke změně životního stylu, ne pouze jako k dietě na omezenou dobu. Bylinky pak dokážou váš záměr krásně podpořit.