Chcete-li zhubnout, je namístě si uvědomit jednu jednoduchou, přesto velmi důležitou poučku. Zázraky se nedějí přes noc, jestliže jste několik let váhu nabírali, nečekejte, že kila půjdou dolů rychlostí blesku během několika málo dnů či týdnů. Pokud chcete jednou provždy zhubnout bez nástupu nechvalně známého jojo efektu, bude to nějakou chvilku trvat. Trpělivost a disciplína růže přináší, jděte na to pomalu. Důležité ale je, abyste si během hubnutí udržovali také svalovou hmotu. S tím vám hravě pomůže silový trénink.

Běh a hubnutí

Běh je skvělým prostředkem k hubnutí. Je ale třeba dodržovat několik důležitých pravidel. Běhání by mělo být pravidelné, to se týká i délky běhu. Nelze tedy očekávat uspokojivé výsledky, budou-li vaše tréninky velmi nepravidelné a příliš krátké. Důležité je vytrvat a zároveň si dopřát během týdne odpočinek a dát tak tělu čas na regeneraci. Tréninky je třeba opakovat minimálně čtyřikrát do týdne, běžet byste měli alespoň 40 minut. Velmi důležitá je i vaše tepová frekvence během běhu, ta totiž určuje spalování tuku. Nejlépe byste se měli pohybovat v takzvaném aerobním pásmu, ten nastává, jestliže se váš průměrný tep pohybuje v hodnotách 60–75 % vaší maximální tepovky. Jestliže byste tuto hranici překročili a vstoupili tak do anaerobního pásma, začali byste místo tuku spalovat sacharidy, což by zapříčinilo rychlejší vyčerpání a nedocházelo by k hubnutí.

Aerobní cvičení

Při takzvaném kardiu se snažíme dosáhnout vyšší tepové frekvence. Při klasickém silovém tréninku se často využívají různé činky či jiná závaží, s tímto se však u kardia nepotkáte. Nemusí jít nutně jen o běh, můžeme sem zařadit i rychlou chůzi, plavání, bruslení, rotoped či eliptický trenažer. Výhodou tohoto druhu pohybu je, že můžete volit ze široké škály různých aktivit a vybrat tak tu, která vás bude bavit nejvíce. Při kardiu člověk spálí o něco více energie, než by spálil při klasickém silovém tréninku, je tedy efektivnější při hubnutí. Pěkný zadek či břicho vám však samotné kardio nevytvaruje. Pomůže vám ale s kapacitou plic a srdce a posílí vaši imunitu.

Silový trénink

Nezapomínejme však na klasické silové cvičení, tedy posilování se závažím. Jestliže chcete svou figuru tvarovat, je velmi důležité zařadit do tréninku i tento druh pohybu. Aerobní cvičení totiž nepůsobí na tvorbu svalové hmoty, která je odpovědná za pěkné tvary, po kterých mnozí toužíme. Udržet si svalovou hmotu je velmi důležité, neboť je podstatný i poměr tuku a svalů v těle. Čím více svalů totiž máte, tím více spalujete, jelikož svaly jsou metabolicky aktivnější než tuk. Silového tréninku se rozhodně nemusíte bát, je vhodný i pro ženy. Kromě svalů jím posílíte i kosti a klouby.

Kombinace kardia a silového tréninku

Silový trénink a kardio ale určitě nestojí proti sobě, vzájemně se nevylučují, spíše se doplňují. Je jen na vás, jak si svůj tréninkový plán rozvrhnete a kterou aktivitu pro aerobní cvičení zvolíte. Poměr kardia a posilování by se však měl odvíjet od vašich cílů. Můžete je nakombinovat v rámci jednoho tréninku nebo také obměňovat po dnech. Pokud si přece jen nevíte rady, krok vedle neuděláte, jestliže se poradíte s někým, kdo této problematice opravdu rozumí.