AEROBNÍ CVIČENÍ

Jedná se o aktivitu prováděnou delší dobu (rychlá chůze, běh, jízda na kole, plavání), dochází při ní ke zrychlení tepové i dechové frekvence. Ke zvládnutí aerobní aktivity potřebujete přísun kyslíku, díky jehož přítomnosti je zajištěna produkce energie.

ANAEROBNÍ CVIČENÍ

V tomto případě jde o intenzivní, krátkodobé fyzické aktivity (sprint, posilování atd.), při nichž vydáte hodně energie během krátkého časového úseku. V takovém nasazení nemůžete vydržet delší dobu. Pracujete totiž v jiném energetickém režimu, tzv. bez kyslíku.

Ideální samozřejmě je zahrnout do cvičebního programu obojí, abyste mohli těžit z benefitů obou aktivit. Pokud byste ale museli zvolit jen jednu, pak by se těsným vítězem tohoto závodu stala aktivita anaerobní.

VÍTĚZEM SE STÁVÁ… CVIČENÍ ANAEROBNÍ

Překvapuje vás to, protože dlouhé roky slýcháte, že jestli chcete opravdu zhubnout, musíte začít běhat, jezdit na bruslích, na kole… a hlavně vydržet aspoň půlhodinu? Tahle teorie je opravdu pevně zakořeněná a nikdo aerobním aktivitám neubírá jejich schopnost navýšit kardiovaskulární kondici, zlepšit vytrvalost a nakonec i dosáhnout spalování tukových rezerv.

Ale hubnutí je vlastně matematika. Musíte vydat víc energie, než přijmete. A pravdou zůstává, že při kvalitním anaerobním tréninku vydáte té energie víc. Tím spíš, pokud pracujete na bázi intervalových tréninků. Tzv. HIIT cvičení (intervalový trénink o vysoké intenzitě) je skutečným hitem posledních let.

NEJLÉPE FUNGUJE HIIT

Střídání tréninkových intervalů s velmi vysokou intenzitou a odpočinkových pauz přináší kvalitní výsledky v mnoha směrech, odbourávání tuků není výjimkou. Co vám HIIT může nabídnout?

- úsporu času

Intervalové tréninky umožní zvládnout velký objem práce během relativně krátké doby, vyhovují tedy hlavně tomu, kdo neustále bojuje s časem, a přesto chce být v dobré formě. HIIT trénink odcvičíte během 10–30 minut. V porovnání s tréninkem vedeným ve stabilním tempu je HIIT energeticky mnohem efektivnější, tzn. spálíte při něm více kalorií. Výzkumy opakovaně ukazují, že díky HIIT vydáte za daný čas o 25–30 % více kalorií než při jiných formách cvičení.

- urychlení metabolismu

HIIT trénink umožní budování svalové hmoty, tzn. metabolicky aktivní tkáně. Čím více máte svalů, tím rychleji a výkonněji funguje váš metabolismus. Je to stejné, jako kdybyste malá kamínka, ve kterých shoří dvě tři polena za hodinu (aerobní trénink ve stabilním tempu), vyměnili za moderní spalovací pec, která pojme výrazně více paliva (HIIT trénink). Po HIIT tréninku navíc vydrží jet metabolismus na vyšší obrátky, i když vy už dávno necvičíte. A takové urychlení mu vydrží až několik hodin.

HIIt má samozřejmě i nějaké minusy. Není totiž vhodný pro každého. Vyžaduje určitou zdatnost a zkušenosti, aby mohl být efektivní a bezpečný. Pokud s tréninkem začínáte, byla by to pro vás příliš náročná metoda provázená vyšším rizikem zranění. K HIIT se musíte propracovat postupně.

Kdybyste se tedy měli rozhodnout pro jednu tréninkovou aktivitu, která vám má pomoci v boji s nadváhou, dejte přednost anaerobnímu cvičení. Ideální by samozřejmě byla kombinace anaerobních a aerobních aktivit. Jednak tím přispějete k rozvoji všestrannosti – podpoříte budování svalové tkáně, kardiovaskulární kondici, vytrvalost i sílu, ale současně budete mít možnost volit z více různých disciplín a cvičení vás tak nezačne nudit. Všem, kteří už mají určitě tréninkové zkušenosti, pak doporučujeme HIIT – to je bezesporu nejúčinnější tréninková zbraň nejen proti nadbytečným tukům.