1. Jezte pravidelně a nevynechávejte makroživiny

Jídelníček je základním prvkem, abyste mohli úspěšně hubnout. Zdravá a vyvážená strava vám pomůže k výsledkům, ale také k tomu, abyste nový zdravý životní styl udrželi dlouhodobě. Základem je jíst širokou škálu potravin, které budou ve správných poměrech. Každé z vašich jídel by mělo obsahovat bílkoviny, tuky, velkou porci zeleniny a menší množství komplexních sacharidů, jako jsou celá zrna.

Bílkoviny

Neboli proteiny jsou zásadní pro udržení zdraví a svalové hmoty při hubnutí (studie). Dostatečný příjem bílkovin vám také pomůže k tomu, abyste po jídle byli déle zasyceni a vaše chutě na sladké se minimalizovaly. Ve většině případů se uvádí, že denní příjem bílkovin pro průměrného člověka se pohybuje v rozmezí 56–92 gramů pro muže a 46–75 gramů pro ženu. Mezi zdravé bílkoviny, které by ve vašem jídelníčku rozhodně neměly chybět, jsou:

  • Maso (kuřecí, hovězí, jehněčí, vepřové)
  • Ryby a mořské plody
  • Celá vejce
  • Rostlinné bílkoviny (luštěniny, fazole, tofu)

Tuky

  • Zdravé tuky jsou důležité a neměli byste je z jídelníčku v žádném případě vynechávat, bez ohledu na to, jaký stravovací plán preferujete. Skvělou volbou, co se týče tuků, jsou:
  • Oříšky a semínka
  • Ryby
  • Olivový olej
  • Avokádo

Sacharidy

Ani sacharidy by na vašem talíři neměly chybět, protože slouží jako primární zdroj energie. Ke konzumaci při hubnutí jsou vhodné především komplexní sacharidy, které mají i vlákninu. Mezi ně například patří:

  • Rýže
  • Brambory
  • Batáty
  • Ovesné vločky
  • Ovoce i zelenina

Zelenina a ovoce

Zelenina i některé druhy ovoce mají nízký obsah kalorií, tuku a vysoký podíl vlákniny. Obsahují velké množství vitaminů a minerálů, které jsou pro tělo důležité. Pozor si však dejte na sušené ovoce, které je velmi kalorické, neboť obsahuje vyšší procento sacharidů než ovoce čerstvé. Pokud si svůj jídelníček neumíte bez ovoce představit, vždy dejte přednost celistvým potravinám a vyvarujte se smoothie, které váš kalorický příjem značně zvedne.

2. Cvičení a sport, který vás bude bavit

Fyzická aktivita je dalším klíčem k úspěšnému hubnutí a udržení váhy. Kromě toho, že jakýkoli pohyb vám poskytne mnoho zdravotních výhod, pomůže vám spálit i přebytečné kalorie. Abyste byli aktivní, je dobré si najít takovou činnost, která vás bude bavit. V dnešní době existuje nespočet druhů cvičení, která můžete zapojit do svého každodenního života. A když vás daná aktivita po čase přestane bavit, můžete vyzkoušet skupinový sport, lekce tance nebo tenis.

3. Buďte stále aktivní

Abyste vytrvali ve své cestě za vysněnou postavou a zhubli přebytečná kila, zařaďte do svého běžného dne více pohybu. Výtah vyměňte za schody, na procházku se vydejte svižnou chůzí nebo cestou do práce vystupte o stanici dříve a zbytek dojděte pěšky. Nejenže si díky tomu pročistíte hlavu, ale zvýšíte svou kondici a budete mít dostatek pohybu i v případě, že vynecháte cvičení.

4. Nezakazujte si potraviny

Každý, kdo se snaží trvale zhubnout, si nejprve zakáže veškeré nezdravé jídlo. To ovšem není nejlepší způsob, jak zhubnout, především pokud jste dodnes byli zvyklí každý den pít slazené nápoje a k ranní a odpolední kávě jste si dopřávali dortík nebo čokoládový koblížek. Abyste dosáhli úspěchu, je nutné začít postupně. Nemá cenu ihned vyřazovat veškeré nezdravé jídlo. Stačí, když nejprve eliminujete přísun limonád a dopřejete si je jen jednou, maximálně dvakrát týdně. Stejně můžete postupovat u sladkých teček. Nejprve je omezte a dopřejte si je jen k odpolední kávě a za čas si svou oblíbenou pochoutku dopřejte obden. Sami uvidíte, že pokud budete mít dobře nastavený jídelníček, tak vaše tělo a mozek nebudou tolik toužit po sladkém.

5. Vyhněte se zásobování

Abyste mohli u zdravého životního stylu vydržet, zkuste se vyhnout všem pokušením, která na vás doma číhají. Zamezte skladování nezdravého jídla, jako jsou sušenky, čokolády a limonády. Místo toho svou kuchyň a spíž zásobte potravinami, jako je zelenina, ovoce, jogurty a zdravější alternativy vašich oblíbených pochoutek.

6. Omezte alkohol

Pokud si jednou za čas dáte skleničku svého oblíbeného vína, tak se nic neděje. Pokud je ale vaše konzumace alkoholu častá a vy milujete drinky, tak byste měli zbystřit. Především míchané alkoholické nápoje bývají velkou kalorickou bombou, která vám navýší váš kalorický příjem během dne. Navíc alkohol může zvyšovat chuť k jídlu a vy můžete mít sklony více vyhledávat pohodlná a zároveň nezdravá jídla.

7. Vytvořte si plán

Plán je klíčem k úspěchu a nejinak je tomu i při hubnutí. Doporučuji si sestavit rozpis, jaký den budete cvičit a kdy si naopak dáte pauzu. Plánujte alespoň týden dopředu, držte se ho a mějte ho stále na očích. To vám pomůže k tomu, abyste se svých cílů drželi a vytrvali.