Zvyšte přísun ovoce a zeleniny

Léto je ideální doba na experimentování s raw stravou. Ovocné šťávy, smoothie, čerstvá zelenina a ovoce, teď si jich dopřávejte podle libosti. Obsahují nejen vitaminy a minerály, ale i živou vodu, která čistí krev, dále v nich najdete antioxidanty, které fungují jako účinná protilátka zvýšené námahy a stresu, který nám dnešní doba přináší. Nepodceňujte inteligenci a sílu ovoce a zeleniny – jsou v jídelníčku nenahraditelné, mají ochrannou funkci pro naše orgány, vyživují mozek, reprodukční orgány, játra, chrání nadledvinky, čistí krev, pomáhají nám v detoxikaci a hydratují nás. Kolik porcí ovoce a zeleniny sníte za den? O léčivé síle zeleniny a ovoce a o tom, jak je zařadit do jídelníčku, se dočtete zde.

Ovocná voda

Pitný režim je základ hubnutí. Jedním ze způsobů, jak se v létě hydratovat, je pití ovocné vody. Tu vyrobíte tak, že do karafy s vodou (nejlépe přefiltrovanou) nakrájíte libovolné ovoce. Ideální jsou melouny, okurky, bobuloviny (angrešt, rybíz, maliny…), můžete přidat také mátu či meduňku nebo chia semínka. Kalorií z ovoce se neobávejte – jde o zdravé kalorie, po kterých se netloustne. Přibírá se po cukrem slazených limonádách a sirupech. Výhodou ovocných vod je, že jich vypijete více než čisté neslazené vody, která nám obvykle moc nechutná. Udržíte se tak hydratovaní.

Do oběda bez tuku

Hubnutí a přirozenou očistu podpoříte, když čas od času zařadíte dopoledne bez tuku. Ulevíte játrům, která se podílejí na trávení tuků a v dnešní době jsou přepracovaná. Jak na to? Po probuzení je dobré, pokud se vyhnete kofeinu a tučné snídani v podobě párků, šunky, vajec, slaniny, burákových másel, ořechů, proteinových prášků, ale i mléka, všech mléčných výrobků, sýrů a jogurtů. Játra během nočního půstu odpočívají, pokud jim dopřejte navíc dopoledne možnost, aby pokračovala v očistě a nemusela přepínat do režimu trávení tuků, poděkují vám. Ráno hned po probuzení vypijte sklenici čisté vody s čerstvě vymačkanou citronovou nebo limetkovou šťávou (do 400 ml vymačkejte ½ citronu nebo limetky), tím tělo důkladně zavodníte a játra podpoříte v detoxikaci. Půl hodiny poté si dejte snídani v podobě banánového smoothie (zkuste třeba kombinaci banány, bobuloviny, pomeranč, špenát nebo kadeřávek). Dále můžete do oběda jíst ovoce a zeleninu bez omezení dle chuti a vlastního výběru – obsahují množství vody a pročišťují krev. Pokud až do oběda vynecháte tuky, vaše zdraví to neohrozí, naopak vás odlehčený režim nakopne energií, protože vaše přepracovaná játra si odpočinou od trávení tuků. Bílkoviny a tuky si nechte k obědu a večeři.

Nechte stres plavat

Naprosto zásadní hráč, který řídí, jakým způsobem budeme spalovat, jsou hormony. Hlavním je hormon štítné žlázy a stresové hormony. V první fázi, když jsme ve stresu, zabírá adrenalin a noradrenalin a my hubneme, pak se ale hubnutí zastaví. Přidal se kortizol, který metabolismus blokuje, a my začínáme nabírat váhu. Tento mechanismus se vyvinul evolucí – tělo je zvyklé pod stresem ukládat tuk a zajistit tak naše přežití v těžkých dobách. Zapomeňte tedy na diety a hubnutí stylem, co všechno nesmíte. Vaše tělo jen stresují a k trvalému úbytku váhy nevedou. Naopak jakákoli aktivita, která ulevuje od stresu, příznivě reguluje váš metabolismus, vaše trávení. Může to být zahrádkaření, zpěv, malování, tanec, chůze v lese, masáž, milování, hraní na hudební nástroj nebo cokoli, co vás opravdu baví a umožní vám zapomenout na starosti. Důkaz? Stalo se vám někdy, že jste odjeli na dovolenou, kde jste si dopřávali oblíbeného jídla (dvakrát víc než běžně) a zhubli jste? To se děje, když vypnete hlavu a uvolníte se. Tělo lépe vstřebá vše, co sníte, a přestane ukládat do tukových zásob.

Přiměřený pohyb

Když se hýbeme, hýbou se v těle všechny procesy a přirozeně tak podporujeme spalování. Roztočí se kola lymfy a zlepší se vylučování odpadních látek z těla. Přiměřený aerobní pohyb vyprazdňuje energetické zásoby uložené v játrech a ve svalech (jaterní a svalový glykogen). Ideální je svižná chůze (klidně s hůlkami nebo bez) na čerstvém vzduchu, kdy zásobujete tělo kyslíkem, nebo plavání. Plavání je sport, kterému léto přeje – noste plavky v batohu a využijte každé příležitosti se osvěžit. Pokud sportujete intenzivně, nezapomínejte po sportu na regeneraci. Přespříliš fyzické aktivity je na škodu – zvedá hladiny stresového hormonu kortizolu, tělo v panice ukládá tuky a vy hubnout nebudete, přestože se tak snažíte. Namístě je ubrat, plácnout sebou k vodě nebo do hamaky a naučit se vychutnávat léto jinak než jen v pohybu.

Kartáčování nasucho

Potřebujete jen přírodní kartáč s tvrdými, pevnými štětinami nebo sisalovou rukavici. Dlouhá rukojeť pomáhá dosáhnout na záda. Každé ráno kartáčujte celé tělo dlouhými tahy na suché kůži, od chodidel nahoru, vždy směrem k srdci. Poté se osprchujte. Na začátku buďte na citlivých místech opatrní, časem si kůže zvykne. Tento rituál přírodní krásy podporuje oběh lymfy, která má tendenci být v horkém létě přetížená (což se projevuje otoky a únavou končetin), pomáhá rozložit toxiny, odpadní produkty buněčného metabolismu, nashromážděné v tkáních hned pod kůží. Také odstraňuje mrtvou kůži a společně s pravidelným cvičením je kartáčování nasucho rychlou a snadnou cestou, jak detoxikaci těla přirozeně podpořit. Obzvlášť nápomocné je při překonávání celulitidy.

Učte se naslouchat moudrosti těla

Tělo nese tu nejsilnější moudrost, a přesto je často tím prvním, co ignorujeme, když to jde ztuha, a naše dny jsou plné kávy, běhání, dělání a přežívání. Zběsilé životní tempo hubnutí ani zdraví nepřeje. Léto je ideální doba na to začít praktikovat mindfulness neboli všímavost. Každý den si dejte pauzu a zeptejte se svého těla, co by potřebovalo. Byli jsme stvořeni k tomu, abychom jedli pomalu a z malého výběru. Nyní máme tolik možností a málo času, že nakonec sáhneme po tom, co je nejblíže, a zhltneme to za pochodu, i když zrovna tohle nepotřebujeme. Když začínáme být všímaví ke svým pocitům v těle – k hladu, žízni, chuti, k tomu, co si vkládáme do úst, jak se cítíme před jídlem a po něm… –, začínáme se stravovat vědomě. To je začátek konce přejídání a emočního jedení. Trénovat všímavost ale můžeme začít kdekoli. Zujte si boty a projděte se po trávě. Lehněte si na zem celým tělem a prociťujte, jaké to je, když ležíte u vody, brouzdáte se v potoce. Eliminujte rušivé vlivy a každý den na chvilku jen buďte – sami se sebou. Naučit se vnímat sebe, svoje tělo je prvním krokem k trvale spokojené váze. Stačí chvilka, ale v každém dni.