Najednou pociťujete nezvladatelné chutě, nutkání myslet na nezdravé potraviny a ve vteřině se ocitáte před ledničkou, abyste si dali ten skvělý dortík, který vám zbyl z víkendové oslavy. Ochutnáváte, polykáte jedno sousto, druhé, třetí a během chvilky se ládujete čokoládou, protože vás první sladkost neuspokojila tak, jak jste doufali. Když vyhazujete obal do koše, ve vaší hlavě začnou vznikat výčitky, začnete se bičovat za to, že jste opět selhali a že zkrátka jste k ničemu, když se nezvládnete držet svého stravovacího plánu.

Pokud vám to zní povědomě, ujišťuji vás, že v tom nejste sami! Noční nájezdy na ledničku a nekontrolovatelné chutě jsou velkým bojem a výzvou pro mnoho lidí, kteří se snaží zhubnout. Následující tipy vám pomohou lépe zvládat noční jezení a úspěšně ho eliminovat.

Proč máte největší chutě večer? Zjistěte příčinu!

Za přejídání ve večerních hodinách může několik faktorů, a proto je důležité identifikovat příčinu, abyste mohli udělat ty správné kroky k eliminaci těchto nezvladatelných chutí:

  • Pokud jste do nedávné doby byli zvyklí dát si po každé večeři nějakou sladkou tečku, není divu, že po ní toužíte i v době, kdy se snažíte sladké omezit. Vybudovali jste si totiž zvyk. Zvyk odměny po posledním jídle.
  • Možná že vaše chutě přichází v důsledku přílišného omezování vašeho denního energetického příjmu. Vaše tělo hladoví a nemá dostatek energie, aby mohlo správně fungovat.
  • Může se také jednat o poruchu přijmu potravy, jako je záchvatové přejídání – v tomto případě už je dobré obrátit se na odbornou pomoc.
  • Večerní nájezd na ledničku z důvodu nadměrného stresu, různé životní situace, emoce, zajídání smutku, samoty, ale také nudy.
  • Rozhozené hormony – nejčastěji potrápí ženy před menstruací nebo v jejím průběhu.

Znáte svůj spouštěč večerního jezení?

Abyste lépe identifikovali souvislosti a příčiny, musíte se zaměřit i na konkrétní události, které se vám během dne udály. Lidé v dnešní době totiž sahají po jídle z mnoha důvodů a jen málokdy se jedná o opravdový hlad. Když se detailně zamyslíte, často přijdete na to, že jídlo konzumujete jen proto, abyste uspokojili své chutě. U syndromu nočního jezení to ale také může znamenat, že vašemu tělu nedopřáváte dostatek živin a je v režimu, kdy hladoví.

Jak zamezit večernímu nájezdu na ledničku?

1. Vytvořte si rutinní plán

Pokud vaše nezvladatelné chutě souvisí s neuspořádaným jídelníčkem a malým energetickým příjmem, je důležité sestavit si takový stravovací plán, který bude vyvážený a kterého se budete následně držet. Jednotlivá jídla si rozdělte do časových úseků během celého dne a snažte se jíst ve stejnou hodinu. Vždy dbejte na to, aby vaše jídlo bylo plnohodnotné, z kvalitních surovin a aby obsahovalo komplex živin v podobě bílkovin, tuků i sacharidů. Pravidelná doba jídla vám pomůže přerušit vaše dosavadní nezdravé vzorce chování a přispěje k vytvoření nových a zdravějších návyků.

2. Dopřejte si dostatečný spánek

Nekvalitní a nedostatečný spánek zvyšuje hormon hladu, který způsobuje následné chutě na nezdravé a sladké potraviny. Je proto důležité věnovat svému tělu dostatečný odpočinek, abyste předešli nezvladatelným chutím a nárustu hmotnosti. Z tohoto důvodu se snažte spát každý den alespoň sedm osm hodin.

3. Jídlo si naplánujte dopředu

Plánovaní jídla na den dopředu je vhodnou volbou pro všechny, kteří mají sklon k rychlému a nevědomému jezení. Pokud často nestíháte dopřát si kvalitní jídlo a během dne nemáte dostatek času na přípravu pokrmu, je dobré si během víkendu navařit na několik dní dopředu. Díky tomu se nebudete muset stresovat a zároveň nebudete mít sklony k nezdravým variantám jídla.

4. Jezte pravidelně

Večerní přejídání může souviset s nestálými stravovacími návyky, které jsou úzce spojené s neuspořádaným stravováním. Pokud začnete jíst v časových intervalech během dne, pomůže vám to udržet hladinu cukru v krvi stabilní a díky tomu se vyhnete nezvladatelným chutím i výkyvům energie včetně nálady.

5. V každém jídle mějte dostatek bílkovin

Zařaďte do své stravy dostatečné množství bílkovin, které vám pomohou bojovat s chutěmi, potlačí vlčí hlad a zajistí, abyste byli na dlouhou dobu dobře zasyceni. Jak z výzkumů vyplývá, tak proteiny dokáží snižovat chuť na noční jídlo a podpoří pocit sytosti.

6. Nekupujte si domů nezdravé potraviny a cukrovinky

Až půjdete příště nakoupit, zapomeňte na oddělení cukrovinek, chipsů a zpracovaných potravin. Raději si místo toho kupte ovoce, které je zdravější, a když vás přepadne chuť na něco sladkého, tak si jablko dáte v klidu bez výčitek s vědomím, že místo rychlého cukru konzumujete s ním i vlákninu a další vitaminy a minerální látky, které jsou pro tělo důležité a v neposlední řadě nezbytné na rozdíl od mléčné čokolády či smažených koblížků.

7. Rozptylte se, jděte se projít nebo si zacvičte

Pokud vás přepadají myšlenky na nezdravé jídlo, tak ještě předtím, než po něm sáhnete a bezmyšlenkovitě ho polknete, zkuste si nazout tenisky a vyjděte na malou procházku nebo si zkuste zacvičit nějaký krátký trénink, který vám zabere jen pár minut času. Díky tomuto rozptýlení zaměstnáte svou mysl a možná zjistíte, že vaše chuť byla vyvolaná pouze z nudy.

Závěr

Noční jezení a nálety na ledničku jsou často spojené s rozvojem obezity a špatnými stravovacími návyky, které vedou k demotivujícím pocitům viny. Pokud vás tedy často přepadávají nezvladatelné chutě, které nejsou spojeny s hormony během menstruace, zaměřte se nejprve na vyvážené jídlo, které si budete plánovat dopředu. Nezapomínejte ani na poměr všech živin – sacharidy, tuky a především bílkoviny, které vaši chuť mohou značně snížit a pomoci vám od nežádoucího přejídání.