Když se ztráta tuků a úbytek hmotnosti zastaví, je to demotivující a nepříjemný pocit, zvláště když tvrdě dřete a dodržujete zdravý a vyvážený jídelníček. Nicméně tato stagnace je úplně normální a potká skoro každého člověka, který se snaží zhubnout. Jak je to možné a co můžete udělat pro to, aby se vaše váha opět začala hýbat směrem dolů? O tom si povíme v dnešním článku.

Proč se váha zastaví?

Čím více jste štíhlejší, tím hůře vám půjde shodit posledních pár kil. Metabolismus se za tu dobu zpomalí, přizpůsobí se novému životnímu stylu a vy budete muset udělat pár malých změn, abyste ho nakopli a vaše váha se opět začala hýbat směrem dolů.

Dochází k tomu hlavně z několika hlavních důvodů:

  • Tělo se adaptuje a přizpůsobí na zátěž i nový styl.
  • Metabolismus se zpomalí, zvláště pokud jste hubli výrazně rychle.
  • Možná že jste přestali být důslední a konzumujete více kalorií.
  • Váš trénink není dostatečný a vy do něj nedáváte přílišnou energii.

Tipy, jak opět rozběhnout metabolismus a snížit váhu

1. Zaznamenávejte si vše, co jíte

Zaznamenávání všech jídel, které během dne konzumujete, je skvělou cestou, jak mít plán hubnutí dostatečně pod kontrolou. Často se totiž stává, že podceňujeme svůj příjem energie a pak zjistíme, že náš příjem kalorií není uzpůsoben k tomu, abychom hubli. Pokud se vám váha tedy zastavila, udělejte si nejprve pořádek v tom, co jíte. Možná sami budete překvapeni, že váš kalorický příjem je v plusu, i když se vám to na první pohled vůbec nezdálo.

2. Zvyšte intenzitu cvičení

Cvičení a každá fyzická aktivita pomáhá lidem udržovat váhu a budovat svaly, což výrazně zrychluje samotný metabolismus. To, kolik cvičení a fyzické aktivity člověk potřebuje, závisí na mnoha faktorech, včetně hmotnosti, věku či zatížení během dne.

Pokud tedy již cvičíte, ale nemůže aktivitě věnovat více dní v týdnu, je zapotřebí intenzitu tréninku zvýšit, abyste tělu dali nový impuls, který pomůže zvýšit rychlost vašeho metabolismu. Skvělou volbou jsou například tréninku typu HIIT, které jsou velmi intenzivní. Můžete se zaměřit i na samotné kardio, které je pro rozpohybování metabolismu také klíčové. Vynechávat byste neměli ani silový trénink, protože čím více svalů budete mít, tím více tělo bude spotřebovávat přijaté energie, aby svaly dokázalo udržet.

3. Jezte dostatek bílkovin

Pokud váha neklesá, zkuste navýšit svůj příjem bílkovin. Bílkoviny zvyšují rychlost metabolismu více než tuky či sacharidy. Samotné trávení bílkovin také zvyšuje spalování kalorií, a to o 20 až 30 %, což je dvakrát více než u tuků a sacharidů. Bílkoviny však také dokáží stimulovat produkci hormonů, které výrazně pomáhají snižovat chuť k jídlu, a vy se po nich budete cítit daleko lépe zasyceni na delší dobu než u jiných makroživin. A v neposlední řadě je udržování vyššího přijmu bílkovin pomocníkem a ochranou před ztrátou svalové hmoty a poklesu rychlosti metabolismu – a ano, k obojímu často dochází během hubnutí.

4. Uvolněte stres

I stres může způsobit zastavení váhy, obzvlášť pokud je častý nebo dlouhodobý. Kromě toho, že stres podporuje chutě na sladké a sklony k pohodlným a nezdravým jídlům, zvyšuje také produkci kortizolu v těle, což je stresový hormon, který tělu pomáhá zvyšovat ukládání břišního tuku. Především u žen je tento účinek kortizolu silnější než u mužů. Z tohoto důvodu může být právě stres společně s kortizolem důvodem, proč dále nehubnete.

5. Dopřejte si dostatek spánku

Spánek je velmi důležitý nejen pro duševní, ale i pro fyzické zdraví. Nedostatek spánku může vést ke zvýšení tělesné hmotnosti, snížení metabolismu a změnám hladin hormonů, kdy se stejně jako u stresu může zvýšit chuť k nezdravým, sladkým jídlům a ukládání tuků v břiše.

6. Zeleninu mějte v každém jídle

Zelenina má nízký obsah kalorií a vysoký podíl vlákniny s prospěšnými živinami. Vláknina je navíc skvělým způsobem, jak zůstat po jídle déle zasycení a díky tomu zamezit sklonům k přejídání. Je proto důležité zařadit ji do každého jídla, které během dne konzumujete. Je vědecky prokázáno, že konzumace většího množství zeleniny snižuje riziko přibírání na váze a snižuje sklony k obezitě.

7. Dodržujte pitný režim

Sladké nápoje, limonády i džusy mohou vést k navýšení hmotnosti, protože jsou plné cukrů, a do diet při hubnutí se tedy vůbec nehodí. I když se džusy tváří jako nejlepší volba, která je zdravá a vhodná při shazování kil, není tomu tak. Zaměřit byste se proto v tomto případě měli zejména na čistou vodu, kterou si dochutíte například plátkem citronu či okurky. Za zmínku také stojí čaje či káva, která obsahuje kofein, u kterého bylo již dříve prokázáno, že zvyšuje spalování a podporuje rychlost metabolismu. Kromě toho zelené čaje obsahují antioxidanty, které jsou prospěšné pro zdraví a zároveň pomáhají zvyšovat spalování tuků až o 17 %.

Závěr

Jak už bylo řečeno, stagnování váhy je velmi častý jev, který potká skoro každého člověka, který se pustí do hubnutí. Pokud jste se i vy dostali do bodu, kdy vaše váha stojí a nejde směrem dolů, je na čase udělat pár malých změn, které podpoří váš metabolismus a pomohou váhu opět rozpohybovat. Stačí se zaměřit opravdu jen na drobné změny, které jsou ovšem klíčové.