1. Nedostatek spánku je rizikovým faktorem pro tloustnutí a obezitu

Špatný, nekvalitní a nedostatečný spánek je spojován s vyšším indexem tělesné hmotnosti a zároveň s přírůstkem hmotnosti. I když se požadavky na spánek liší, výzkumy prokázaly, že změny hmotnosti jdou ruku v ruce s deficitním časem spánku. Vědci taktéž zjistili, že krátká doba spánku výrazně zvyšuje pravděpodobnost obezity až o 89 % u dětí a u dospělých je to něco kolem 55 %.

2. Nedostatek spánku zvyšuje chuť k jídlu

Protože souvislost mezi spánkem a hubnutím je téma, jemuž se věnovalo mnoho výzkumů a studií, díky kterým se zjistilo, že lidé s nedostatkem spánku mívají zvýšenou chuť k jídlu. To zapříčiňují hormony hladu (ghrelin a leptin). Ghrelin se uvolňuje v žaludku a dává signál do mozku, že má tělo hlad. Leptin zase potlačuje hlas a posílá jasné signály o tom, že jste po jídle zasycení a plní. Bohužel, když máte spánku nedostatek, tělo začne produkovat více ghrelinu a méně leptinu, což znamená, že se zvyšuje vaše chuť k jídlu a máte častěji hlad. Navíc se tu objevuje i známý kortizol, který se řadí mezi stresové hormony zvyšující chuť k jídlu, především k tomu pohodlnému a nezdravému.

3. Dostatečný a kvalitní spánek snižuje chutě na sladké

Nedostatek spánku ovlivňuje způsob funkce našeho mozku, ale také našeho myšlení včetně vědomého rozhodování. Spánkový deficit do jisté míry ovlivňuje aktivitu čelního laloku mozku, který je zodpovědný za rozhodování a naši sebekontrolu. Navíc je mozek propojen s odměnou, která je stimulovaná zejména jídlem, a proto po noci slabého spánku budete pociťovat větší chutě na sladké a bude pro vás těžké odolat zákusku, čokoládě nebo fastfoodu z důvodu oslabeného sebeovládání. Kromě těchto faktů je vědecky prokázáno, že nedostatečný spánek může zvýšit vaše chutě k typicky kaloricky bohatým potravinám, které v sobě mají velký podíl sacharidů a tuků.

4. Nedostatečný spánek zvyšuje příjem kalorií, které během dne konzumujete

Lidé, kteří mají nepravidelný spánek a naspí během noci málo hodin, mají tendenci konzumovat více kalorií během dne. To zapříčiňuje zvýšená chuť k jídlu a špatný výběr potravin – opět v souvislosti s oslabeným vědomým rozhodováním. Může to ovšem také být z důvodu delší doby, kterou jste strávili vzhůru, a tím pádem jste měli větší a zároveň delší čas na to, konzumovat během dne více jídla. To platí zejména tehdy, když čas, který jste vzhůru, trávíte neaktivně bez jakékoli fyzické aktivity, jako je například dlouhé vysedávání u televize či počítače. Špatný spánek také může zvyšovat váš příjem kalorií tím, že zásadně narušuje a tím i ovlivňuje vaši schopnost kontrolovat velikosti porcí, které si během dne připravujete.

5. Nedostatečný spánek snižuje klidový metabolismus

Klidová metabolická rychlost souvisí s počtem kalorií, které vaše tělo spálí v klidovém režimu, když nic neděláte. Je také ovlivněna pohlavím, věkem, váhou, výškou a svalovou hmotou v těle. Ukazuje se, že špatný spánek může způsobit ztrátu svalové hmoty a kvůli tomu se snižuje i rychlost klidového metabolismu, protože svaly potřebují dostatek energie. Proto lidé, kteří mají vysoké procento svalové hmoty, mohou přijmout během dne více kalorií než jedinci s minimálním procentem svalů v těle.

6. Dostatečný spánek zvyšuje aktivitu

Pokud tělu dáte dostatek prostoru na to, aby si odpočinulo, budete mít následující den více energie a zároveň budete produktivnější. Dostatečný spánek pomáhá zlepšovat i celkovou výkonnost a chuť k pohybu.

Závěrem

Vyvážený jídelníček, pravidelné cvičení a dostatečný spánek jsou tři základní aspekty, které vám pomohou ke snadnějšímu hubnutí. Špatný spánek totiž dramaticky mění způsob myšlení i to, jak tělo v určitých chvílích reaguje. Pokud nebudete spánkový deficit přehlížet a budete se snažit dodržovat dobu odpočinku, pomůžete tím omezit chutě na sladké, nezdravá pohodlná jídla a zároveň budete mít více energie na nejrůznější aktivity a činnosti.