Je důležité uvědomit si, že i malé množství fyzické aktivity v každodenním životě vám poskytne pozitivní zdravotní výhody. I když je pravidelné cvičení nejlepším způsobem, jak se vyhnout zdravotním rizikům a přispět k úbytku na váze, tak i krátký čas fyzických aktivit během dne se počítá a přináší řadu zdravotních výhod. Díky následujícím 6 tipům můžete jednoduše zvýšit pohyb ve svém běžném dni.

1. Nasedněte na kolo

Chystáte se za kamarádkou, která bydlí na druhé straně města, nebo jedete nakoupit do obchodu, který je dva kilometry vzdálený? V tom případě vyměňte své auto za kolo. Při jízdě na kole zapojíte svaly na nohou, zároveň je to skvělý způsob kardia, které přispívá pro zdraví srdce, a navíc si při této aktivitě pročistíte hlavu a ušetříte peníze za benzin. Tyto vyjížďky vám pomohou zapojit do svého dne určitý pohyb, díky kterému získáte denní dávku cvičení, aniž byste se museli příliš namáhat.

2. Vyjděte schody

Zapomeňte na veškeré výtahy, jak v panelovém domě, tak i v obchodním centru, a vyměňte je raději za schody, které opět přispějí k vaší fyzické aktivitě během celého dne. Chození po schodech vám přinese nejednu výhodu – udrží vaše svalstvo i klouby v dobré kondici, pomůže vám k dosažení a udržení tělesné hmotnosti, zlepší vaše kardiovaskulární zdraví, sníží riziko mrtvice a přispěje k posílení svalů nejen na nohou, ale i celého těla. Navíc je to skvělý a snadný způsob, jak minimalizovat sedavý způsob života.

3. Zaparkujte daleko od vašeho cíle

Chystáte se vyrazit autem na předem stanovené místo? I tady můžete zapojit pohyb navíc. Stačí, když auto zaparkujete o něco dále, než je místo určení, a zbytek cesty dojdete pěšky. Procházkou po jízdě krásně protáhnete své tělo, vyčistíte si hlavu a možná že objevíte i nějakou novou kavárnu nebo místo, o kterém jste doposud nevěděli.

4. Buďte aktivní všude

Chodíte s dětmi do parku? Co takhle místo sezení a koukání do mobilu se zapojit do aktivit s vašimi dětmi nebo vymyslet společnou aktivitu, do které se zapojí celá vaše rodina? Společné aktivity jsou skvělou příležitostí, jak využít čas se svými blízkými a zároveň udělat něco dobrého pro vaše zdraví.

5.Domácí práce

Domácí práce pro většinu z nás nejsou příliš zábavné, ale jsou nutné k tomu, abychom se ve svém bytě cítili dobře. Věděli jste, že i při vytírání, vysávání, utírání prachu nebo mytí nádobí spalujete kalorie navíc? Stejně jako jakákoli jiná aktivita, jsou i domácí práce aktivitou, u které spalujete daleko více než při pouhém sezení u televize. Zkuste si úklid zpříjemnit svou oblíbenou hudbou a uvidíte, že své povinnosti splníte rychleji, a ještě si u toho odpočinete.

6. Na procházku svižnou chůzí

Máte pejska, kterého musíte venčit, nebo jste se rozhodli, že se vydáte s dětmi do lesa na houby? To je skvělé, protože tuto aktivitu chůze můžete povýšit o stupeň výše, když během cesty zapojíte svižnější tempo, díky kterému budete kalorie pálit mnohem rychleji. Kromě toho opět zapojíte větší množství svalů, vydáte ze sebe více síly a přispějete ke zdraví a vitalitě svého srdce.

Závěr

Cokoli, co děláte během dne, zvyšuje počet spálených kalorií a celkovou aktivitu vašeho těla. Možná se vám může zdát, že tyto malé krůčky jsou zanedbatelné, ale opak je pravdou, protože jakákoli aktivita se počítá a přispívá k celkovému zdraví nejen těla, ale také k psychické rovnováze.