Diety pro změnu životního stylu

Diety z velké části nefungují, a mohou být dokonce škodlivé při dlouhodobém hubnutí. Pokud chcete dosáhnout udržitelného hubnutí, které vás nebude stresovat, zaměřte se v první řadě na zdravější alternativy potravin a jednoduché změny životního stylu. Diety často představují černobílý přístup „všechno, nebo nic“. Nicméně změny životního stylu jsou daleko širší, můžete si je přizpůsobit všem svým potřebám, situacím a cílům. Dlouhodobé změny ve vaší cestě zaměřte na větší konzumaci zeleniny při každém jídle. Zkuste se naučit, aby váš talíř obsahoval co nejméně průmyslově zpracovaných potravin a aby jednotlivé potraviny byly bohaté na živiny.

Využijte svou sílu

Silový trénink pomáhá budovat a chránit svalovou hmotu, která se obvykle ztrácí s věkem a také tehdy, pokud máte kaloricky omezenou stravu. Sval je velmi důležitý a pro jeho budování i udržení tělo potřebuje dostatek kalorií. Čím více svalů máte, tím více kalorií spálíte během dne, i když jste v klidovém režimu. Zaměřte se proto na posilování hlavních svalových partií a posilujte alespoň dva dny v týdnu. Existuje nespočet možností posilování, které můžete využít v posilovně, ale i venku nebo doma.

Sledujte své chování

Své chování nemůžete ovlivnit, pokud nevíte, co, kdy a proč se to děje. Zkuste sledovat své stravovací a cvičební návyky včetně chování, které vám pomůže zvýšit povědomí o spouštěčích (co způsobuje moje chování) a důsledcích (myšlenky, pocity, odměny, výhody, nevýhody). Tento způsob uvědomění o jídle nebo činnosti může být velmi užitečným nástrojem pro vlastní sledování, který vám ulehčí cestu při hubnutí. Následující věci lze sledovat v oblasti jídla:

Co jsme jedli?
Kolik jsme toho snědli?
Na co jsme mysleli, než jsme začali jíst?
Jak dlouho jíme?
Co jsme dělali, když jsme jedli (byli na mobilu, posílali e-mail nebo se dívali na televizi)?
Na co jsme mysleli, když jsme právě jedli?
Jak se cítíme po jídle?

Najděte motivaci a podporu

Sociální podpora je zásadní. Díky podpoře – ať už přátel, nebo rodiny – se zdravé stravování a cvičení může stát snadnější a lehčí, pokud zařadíte skupinové aktivity, které podporují dodržování vašeho plánu, navíc poskytnou i skvělou zábavu. Pokud ale váš okruh lidí nebude na stejné vlně, bude udržování vašich zdravých návyků náročnější. Najděte si skupinu zdravě zaměřených jedinců, které mají stejné cíle a s kterými se můžete o své problémy podělit. Na sociálních sítích můžete vyhledat různé skupiny, kde vás ostatní členové podpoří a na které se budete moci obrátit vždy, když už to budete chtít vzdát.

Překážky přeskočte, nezastavujte

Překážky i nečekané situace jsou normální a k životu patří. Plánováním můžete tyto nečekané situace lépe překonat. Zkuste se zamyslet nad tím, které věci vám mohou bránit v tom být aktivní nebo se dobře a zdravě najíst. Předem si definujte možné řešení. Za neúspěchy se netrestejte, ale považujte je za příležitost k tomu být lepší a silnější. Dali jste si včera celou pizzu? Nezlobte se na sebe a vynechte i nadávky! Spíše se zamyslete, proč jste to udělali. Bylo to z nudy? Ze smutku? Kvůli náročnému dni? Z hladu? Díky těmto otázkám nebudete mít výčitky, naopak to pro vás bude příležitost dozvědět se více o sobě a o svých potřebách.

Myslete na to, proč jste začali

Hubnutí není jen o hmotnosti. Jde také o snížení fyzického a emocionálního nepohodlí, které cítíte a které se v jisté míře může stát velmi stresující. Jakmile zhubnete a budete se cítit lépe, můžete lehce sklouznout ke starým zvykům. Abyste se na tuto situaci připravili, napište si, proč jste s hubnutím začali – chtěli jste být zdravější, cítit se lépe nebo být sebevědomější, až půjdete v plavkách k bazénu? Pokaždé když budete mít sklon se od své cesty odchýlit, podívejte se na své „proč“, které vás přivedlo k tomu, abyste začali.