Naštěstí existují i další způsoby, jak můžete jednoduše hubnout i bez jakéhokoli počítání a špatného pocitu, že se vaše oblíbené jídlo nevejde do jedné z mobilních kalorických tabulek. A jaké způsoby to jsou?

1. Zmenšete přílohy a omezte pečivo

Jedním z nejlepších způsobů, jak můžete zhubnout, aniž byste museli počítat svůj denní příjem, je snížit příjem sacharidů. Sacharidy jsou sice velmi důležitou živinou, zvláště pokud máte dostatek pohybu a jste během dne aktivní, ale malé snížení porce skrze přílohy a pečivo vám nijak neublíží a zároveň vám toto omezení ušetří spoustu kalorií navíc. Co se týče bílého pečiva, dejte přednost raději celozrnnému a místo klasických hranolek zkuste změnu v podobě pečených brambor nebo batátových hranolků, které jsou stejně tak chutné, ne-li chutnější jak ty klasické.

2. Jezte méně průmyslově zpracovaných potravin

Snažte se ze svého jídelníčku eliminovat veškeré průmyslově zpracované potraviny, které jsou sice pohodlné na přípravu a je s nimi menší práce, než když si každý den vaříte, ale zároveň nejsou zdraví prospěšné a vašemu tělu neposkytnou plnohodnotné živiny ani dostatečnou energii, kterou si zasloužíte. Kromě toho jsou tato instantní jídla vždy dochucována cukry, aby jejich výsledná chuť byla co nejlepší pro vaše chuťové pohárky, a také obsahují nepřeberné množství konzervantů a éček, jejich konzumace pro tělo také není tou nejlepší volbou.

3. Vyřaďte limonády a veškeré slazené nápoje

Tímto krokem ušetříte spoustu kalorií, zvláště pokud si libujete v přeslazených nápojích, které jsou součástí vašeho každodenního života. Pokud s hubnutím teprve začínáte, tento způsob zařaďte so svého stravovacího plánu na první místo. Je to malý krůček, který je ale zásadní. Místo džusu, který obsahuje vysoké procento cukru, si raději dejte jeden celý pomeranč, který vás lépe zasytí a obsahuje důležité živiny včetně vlákniny, která je podstatná pro zdraví střev. Kupovanou vodu s příchutí citronu nahraďte klasickou vodou bez příchutě, kterou si doma jen dochutíte ovocem. Myslete na to, že i kupované vody, které se tváří nízkokaloricky, ve většině případů obsahují přidané složky, nejčastěji ve formě cukru.

4. Zařaďte dostatek bílkovin a nezapomeňte na vlákninu

Bílkoviny jsou v procesu hubnutí alfou omegou. Jídlo, které je na bílkoviny bohaté, vám zajistí delší pocit nasycení a díky tomu nebudete mít nezvladatelné chutě na sladké tečky v podobě dortů nebo koláčků. Hlídejte si proto potraviny a zaměřte se na bílé jogurty, sýry, šunky nejvyšší kvality nebo ryby. Stejně tak nezapomínejte ani na vlákninu, která je zásadní pro správné a zdravé trávení, ale také pomáhá k dlouhodobějšímu pocitu sytosti.

5. Buďte aktivní kdykoli a kdekoli

Abyste hubli, tak příjem energie musí být menší než její výdej. Sportem a veškerou pohybovou aktivitou budete během dne spalovat více kalorií a díky tomu si budete moci dopřát i více jídla. Svou denní aktivitu můžete podpořit jednoduchými změnami. Postačí, když výtah vyměníte za schody, když se vydáte na delší procházku se svým pejskem, když vyměníte auto za kolo anebo když vystoupíte z autobusu o jednu stanici dříve. Každý pohyb se v procesu hubnutí počítá, a i když se tyto změny mohou zdát opravdu maličké, až nepatrné, tak za celý den spálíte o několik stovek kalorií více, než kdybyste žádnou změnu neudělali.

6.Dopřejte si dostatečný spánek

Kvalitní spánek je důležitý pro zdraví těla i mysli. Odráží se na naší psychické pohodě, podporuje dobrou náladu, zotavuje svaly a dodává nám energii do dalšího dne. Pokud spánku nebudete věnovat dostatečnou pozornost a budete ho mít nedostatek, pocítíte nejen vyčerpanost, podrážděnost, ale také rozhodíte své hormony, které v důsledku způsobí, že budete mít větší sklony k přejídání a nezvladatelným chutím na nezdravá jídla.

Závěr

Když se rozhodnete zhubnout, nemusíte dělat drastické změny ze dne na den, které vás za pár dní přestanou bavit a budou vás spíše demotivovat než motivovat. Začněte malými krůčky a svůj jídelníček jen lehce upravte, přidejte jakýkoli pohyb a nezapomeňte naslouchat svému tělu. Uvidíte, že během chvilky se budete cítit lépe, vaše váha se bude ubírat směrem dolů a vy nebudete vystresovaní, zda se vám vaše oblíbené jídlo vejde či nevejde do kalorických tabulek.