1. Změny a výsledky potřebují zcela jiné myšlení

Často hledáme změnu, když se dostaneme na samý konec a už nevíme kudy kam. Když se objeví problémy, začneme hledat způsoby, jak být šťastnější, jak se lépe cítit a jak změnit určité věci, které se nám nelíbí. Tato touha ve většině případů pramení z našeho strachu uvnitř nás a z frustrace. Posuzujeme naše minulé pokusy, které byly mylné, při nichž jsme selhali a jejichž neúspěch může ve skutečnosti sabotovat náš úspěch. V tomto případě je tedy nutné uvolnit se, odpustit si vše, co se nám nepovedlo, a najít impuls, který nás nakopne ke změně.

Uvědomte si…

Začněte si pomalu všímat svých myšlenek a pocitů, které se týkají vaší aktuální kondice nebo čísla, které vám ukazuje vaše osobní váha. Zamyslete se, proč a jakým způsobem se srovnáváte s ostatními, proč jste minule v předsevzetí nebyli úspěšní a co se stalo, že jste své plány hodili za hlavu? Jen pokud si uvědomíte aspekty minulého neúspěchu, dáte prostor sobě pro nové myšlenky a otevřou se vám i nová řešení, o kterých jste možná neměli ani ponětí. Možná si uvědomíte situaci, kde nastala chyba, která vám zavřela dveře ke krásnějšímu a zdravějšímu tělu.

Uspěchaný svět a trpělivost

V dnešním uspěchaném světě jsme si odvykli být trpěliví a vše kolem na nás jasně křičí, že potřebuje naši odpověď, naše soustředění a naši pozornost hned, okamžitě. S trpělivostí a s praxí se můžeme lépe naučit ovládat a ztišit naši mysl. Místo abychom přemýšleli a říkali si: „Musím zhubnout deset kilo – ale o totéž jsem se snažila i minulý rok,“ tak řekneme: „Jsem ochotná přijmout své chyby i kila navíc, protože směřuji k vytyčenému cíli.“ I když se vám tato formulace na první pohled nemusí zdát, tak je velmi důležité přijmout se právě v tuto chvíli bez ohledu na to, jací jsme, a zároveň jít za tím, čeho chceme dosáhnout.

2. Natavte si realistický plán

Jakmile si uvědomíte své úspěchy i neúspěchy, přesuňte se ke zhodnocení svých nových předsevzetí. Ohlédněte se zpátky do minulosti a koukněte do své historie, kdy jste se naposledy pokoušeli zhubnout. Díky tomuto kroku se poučíte z předešlých chyb, které vedly k tomu, že jste svou snahu vzdali. Pokud se tedy rozhodnete v tomto roce začít cvičit a váš tréninkový plán bude pětkrát týdně a vy víte, že minulý rok jste to nezvládli, tak si letos nastavte nižší a příjemnější hranici, kdy budete chodit cvičit ze začátku jen dvakrát týdně.

3. Malé cíle jsou výhrou

O důležitosti malých cílů asi už není potřeba příliš mluvit. Ale i tak, je dobré si to opět připomenout, protože zrovna malé cíle jsou především v hubnutí alfou omegou.

Pokud jste se rozhodli, že tento rok shodíte těch deset kilo, je namístě si to rozdělit a nehnat se za vidinou, že tuto váhu shodíte během prvních dvou měsíců. Rozdělte si je do menších cílů, kdy každý měsíc budete chtít dosáhnout úbytku třeba půl kila. V případě, že jste úplný začátečník, takto pomalejší hubnutí bude pro vás příjemnější a nebude vás tolik omezovat, a to také znamená, že tento postup pro vás bude udržitelnější a zdravější, než kdybyste po měsíci chtěli mít dvě kila dole. Také vás při tomto postupu nedožene demotivace, s kterou se často potýkají ti, kteří na sebe příliš tlačí a jejichž cíle nejsou v tak krátkém časovém horizontu reálné.

4. Zhodnoťte svůj aktuální stav

Pokud jste se rozhodli, že chcete běhat, ale předtím jste nikdy neběhali, je velká šance, že se zaleknete nebo že své síly přeceníte a ze začátku své tělo přetížíte. To může být velmi demotivující a také si kvůli tomu můžete běh spojit s nepříjemným zážitkem. Než se tak stane, tak se na chvilku zastavte a popřemýšlejte o tom, zda by pro vás nebylo vhodnější začít s rychlou chůzí a až po nějaké době ji pomalu střídat s krátkým během. Pokud začnete pozvolna, budete se k cíli lépe dostávat a nestane se, že hned po týdnu tento pohyb zavrhnete.

5. Napište si plán a sledujte své pokroky

Jakmile budete mít své novoroční předsevzetí, tak si ho napište na papír a vytvořte si plán, kterého se budete držet. Nezapomeňte, že v životech se stávají nečekané situace a ne vždy se vám podaří držet se plánu stoprocentně. V případě, že máte diář, kde už máte napsanou dovolenou či lékaře, usnadní vám to plánování skrze vaše pohybové aktivity.

Své pokroky stále sledujte a zapisujte si každý posun. Bude pro vás příjemné a velmi motivující vidět, kam a jak jste se v uplynulém měsíci posunuli. Když za nějaký čas budete listovat ve svých pokrocích, zjistíte, že ze svižné chůze jste se najednou dostali do bodu, kdy uběhnete tři kilometry, aniž byste na konci popadali dech. Pokud se jedná o zapisování váhy, tak se příliš nevažte, a když už, tak si svou hmotnost zapište jen jednou za měsíc. Doporučuji se spíše zaměřit na měření krejčovským metrem, který je přesnější než číslo na váze, které má tendenci kolísat a nebere v potaz, zda se jedná o svaly či tuk.