Bohužel žádná cesta za krásným tělem a shozenými kily není jednoduchá, a i když se svého plánu držíte zuby nehty, můžete se po čase cítit vyhořele a dostat se do bodu, kdy vše budete chtít vzdát, zahodit, skončit s celým svým novým zdravým životním stylem. Tento stav není nic výjimečného, protože mnoho lidí během dlouhé cesty začíná ztrácet motivaci a zároveň sílu. Každý, kdo cvičil, ať už z důvodu hubnutí, fyzické kondice, nebo budování svalů, se setkal s negativní zkušeností, která ho z této cesty vychýlila. Často tyto negativní zkušenosti zasáhnou i naše odhodlání a mohou nás přimět k tomu, abychom si položili otázku, zda je cvičení pro nás prospěšné a zda stojí za vynaložený čas a veškeré úsilí, které do něj vkládáme.

Dobrou zprávou je, že tomuto stavu vyhoření lze předejít a díky jednoduchým způsobům si můžete vytvořit opravdu pozitivní vztah ke cvičení, svému tělu i ke zdravému životnímu stylu, o který se snažíte.

1. Uvědomte si a včas rozpoznejte příznaky syndromu vyhoření při cvičení

Uvedené symptomy a příznaky jsou indikátory, že se jedná o stav vyhoření:

  • Málo energie
  • Pocit vyčerpání
  • Potíže se spánkem
  • Častá únava
  • Slabost během dne
  • Přetrvávající bolest svalů
  • Přetrvávající špatné nálady

2. Hledejte výraznější a zároveň hlubší spojení se svým cvičením a zdravým životním stylem

Cvičení a fyzické aktivity nabízejí velmi širokou škálu výhod, které pomohou ke zdravějšímu tělu i mysli, včetně prevence proti srdečním chorobám či snížení krevního tlaku, nebo přispějí k silnějším kostem a svalům. Z tohoto důvodu byste ve cvičení neměli vidět jen nástroj k tomu, abyste rychle zhubli, ale měli byste si v něm najít a uvědomit si i další benefity, které se týkají právě celkového zdraví. Pokud si uvědomíte tyto další výhody, budete motivovanější a pomůže vám to k tomu, abyste pokračovali v nastavené cestě i přesto, že zhubnete na svou vysněnou váhu.

3. Začněte pomalu a nikam nespěchejte

Snažit se dělat příliš mnoho aktivit každý den a nezastavit se je jistě spolehlivý způsob, jak shodit co nejvíce kil za krátkou dobu. Bohužel, tento způsob není ale trvale udržitelný a v konečném důsledku vás může demotivovat. Pokud s cvičením začínáte a jste v prvních týdnech motivováni s dostatkem energie, tak raději zpomalte a nikam se příliš nežeňte, nebo za pár týdnů o cvičení nebudete chtít ani slyšet. Začněte pěkně pomalu, pozvolna a v první řadě si vyberte jen jednu nebo dvě aktivity, které vás budou bavit. Pokud jste žili doteď spíše sedavějším způsobem, zvažte, zda by nebylo lepší začít s některou lehčí formou pohybu, jako je chůze, základní trénink s vlastní vahou, jóga nebo pilates.

Jakmile si vytvoříte základní kondičku, můžete se přesunout na náročnější programy a typy tréninků, které vás posunou zase dále ve vaší cestě a zlepší vaše zdraví. Postupné změny vás budou vést k dlouhodobějším výsledkům a zároveň vám pomohou vyhnout se bolestem, zranění a negativnímu postoji ke cvičení.

4. Sledujte svůj stres a podle něj uzpůsobte intenzitu cvičení

Lidé si ve většině případů neuvědomují, že cvičení je ve skutečnosti fyzický stres aplikovaný na tělo. I když je cvičení skvělým pomocníkem při jakémkoli stresu, tak jeho neustálé posunování bez jakéhokoli odpočinku a za jeho hranice je zaručeným receptem na stav vyhoření.

Pokud je tedy hladina stresu vysoká, lidské tělo začne reagovat rozpadem a mentálním vyčerpáním. Fyziologické změny, jako je zvýšený krevní tlak, srdeční frekvence a pocení, jsou časté symptomy, které můžete pozorovat, pokud je vaše tělo v neustálém stresu. Dochází tu však také k hormonálním i jiným změnám, které negativně působí na imunitní systém a oslabují jej. Pokud tedy na nás bude působit stres dlouhodobě, tak naše tělo bude náchylnější k nemocem a infekcím.

V případě, že procházíte velmi stresujícím obdobím, tak pohyb rozhodně nevynechávejte. Pouze snižte jeho intenzitu a zařaďte pohyb venku – chůzi, jízdu na kole, plavání anebo si dejte skupinovou lekci jógy, která má velmi příznivé účinky na duševní zdraví. Také je ve stresovém období důležité věnovat více času odpočinku na zotavení. Až stres opadne, můžete se vrátit ke cvičení s vyšší intenzitou.

5. Dostatek energie pro správné fungování

Každé tělo potřebuje dobrou a kvalitní výživu, aby mohlo správně fungovat a zároveň se dokázalo opravit a zotavit po tréninku. Ať už se jedná o dietu, nebo cvičení, tak se mějte vždy na pozoru a vyhněte se všem drastickým dietám, kde je přílišné omezování kalorií. Tělo potřebuje energii a dostatek kalorií, aby mohlo dobře fungovat a zároveň mělo dostatek síly na cvičení, obzvláště pokud je váš trénink ve vysoké intenzitě. V případě, že svému tělu nebudete dopřávat energii, nebudete se po cvičení zotavovat a opět může dojít ke snížení imunitního systému a celkovému oslabení vašeho zdraví. Nezapomínejte proto na rovnováhu, ať už se týká samotného jídla, nebo pohybu.

Závěrem

Motivace je skvělý způsob, jak se do cvičení pustit naplno. Pokud ale přepálíte začátek, můžete velmi rychle vyhořet a zahodit veškeré úsilí, které jste do této nové cesty doposud vložili. Ať už se pokoušíte zhubnout, nabrat svaly, nebo se chcete cítit jen dobře a fit, tak tento způsob života berte jako dlouhodobý cíl, který si budete užívat a z něhož se budete těšit.