Posilněte svou touhu po zdravém a plnohodnotném jídle

Když jste poprvé uslyšeli o dietě, zřejmě se vám vybavilo jídlo, které byste si dali s nechutí a odporem a na kterém byste si ani nepochutnali. Ve skutečnosti však i zdravé a plnohodnotné jídlo může být lahodné a uspokojující pro vás i pro vaše chuťové pohárky. Proto když s dietou začínáte, měli byste se zaměřit nejprve na jídla, která vám chutnají a o nichž zároveň víte, že jsou zdravá.

Nemá cenu se nutit jíst vařenou brokolici, když sami dobře víte, že vám nechutná. Stejně tak je nesmysl jíst avokádo jen proto, že je v dnešní době všude propagované, je fotogenické, ale vám se křiví obličej, jen když na něj pomyslíte. Kombinujte potraviny, které jste měli vždycky rádi. Chutná vám květák? Vyzkoušejte jeho přípravu na několik různých způsobů – uvařte si květákovou polévku, zakomponujte ho jako přílohu k masu anebo ho rozmixujte na květákové pyré, které jen lehce okořeníte. Základ, jak najít cestu ke zdravému jídlu, je zkoušet, experimentovat a věnovat pozornost potravinám, které vám chuťově nevadí.

Nedělejte si zásoby cukrovinek a nezdravých potravin

Akce, slevy a vaše oblíbená čokoláda. I když je tento nákup pro vás lákavý, je zbytečné dělat si zásoby nezdravých jídel, které si necháváte jako odměnu za shozená kila. Tato lákadla vás budou neustále svádět k tomu, abyste si dali alespoň jednu kostičku té skvělé bílé čokolády, ale opravdu dokážete zůstat jen u té jedné? Co až vás zaskočí nečekaná situace, budete se nudit nebo přijdete domů naštvaní? Opravdu zvládnete chodit okolo všech těch sladkostí bez povšimnutí, nebo se neudržíte a vše sníte na posezení a následující den si budete vyčítat, že jste porušili svůj stravovací plán?

Vymezte si jeden den, kdy si dopřejete oblíbenou odměnu

Pokud máte jídlo nebo cukrovinku, kterou milujete, tak si pro ni vymezte den, kdy si na ni pochutnáte vědomě a zcela bez výčitek. Nekupujte si ji dopředu, ale až nastane váš vytyčený den, dojděte si ji koupit a snězte si ji až doma a v naprostém klidu. Vychutnejte si ji a soustřeďte se na její chuť, jezte vědomě a snažte se zapojit všechny své smysly. Uvidíte, že takové vědomé jedení vás uspokojí daleko více, než kdybyste svou oblíbenou dobrůtku snědli ihned ještě před obchodním domem.

Netrestejte se cvičením

Cvičení by měla být zábava a zdravé jídlo by mělo být kvalitním palivem pro tělo. Pokud se stane, že ve stravovacích návycích uklouznete, v žádném případě se netrestejte cvičením. Jakmile to budete dělat, uškodíte si. Vaše mysl si tyto aspekty spojí se špatným pocitem viny a vás cvičení zanedlouho omrzí, protože se spustí demotivující proces, který v hlavě bude znít – cvičení za trest. Vždycky myslete na to, že pro tuto cestu jste se rozhodli vy za vidinou zdravějšího a sebevědomějšího já.

Vyhýbejte se extrémům

Nepropadejte výživovým a dietním trendům, které se objevily ze dne na den, a vyhněte se všem detoxikačním kúrám, které vám tvrdí, že za měsíc zhubnete pět kilo. Vždy se držte při zemi, soustřeďte se na svůj cíl, výživový plán a konzumujte skutečné jídlo, které se skládá především ze základních surovin, jako jsou ořechy, semena, rostliny, vhodné živočišné produkty, které odpovídají vašim preferencím a vašemu výživovému směru.