1. Po páté hodině se nejí

Jeden z největších a stále aktuálních mýtů, co se ve světě fitness a zdravého životního stylu týče. No řekněte sami, kolikrát jste tuhle větu už slyšeli?

Pokud se snažíte zhubnout, nemusí být vaše poslední jídlo ani v pět, ani v sedm hodin večer. Stačí se najíst 2–3 hodiny před spaním. Nejenže tím ovlivníte hubnutí, ale budete mít i kvalitnější spánek. Večer vsaďte na lehce stravitelné jídlo a zařaďte především bílkoviny. Pokud budete hladovět, vydržíte to pár dní, pak zhltnete vše, na co přijdete, a tím se dostanete do začarovaného kruhu.

2. Nízkotučné produkty pro zdraví a fit tělo

Zaměřujete se při nákupu potravin na nízkotučné či odtučněné produkty? Většina z nás stále žije v domnění, že po nízkotučných výrobcích rychleji zhubneme a budeme zdravější. Jakmile narazíte na polotučný nebo tučný výrobek, obcházíte ho obloukem? Kupujete jen to, co má nejlépe 0 % tuku, a máte při tom pocit, že děláte to nejlepší pro své zdraví?


Většina výrobků, na kterých se uvádí „nízký obsah tuku“, obsahuje naopak velké množství sacharidů a v tom je ten největší problém. Odstraněný tuk odstraní i veškerou chuť, kterou výrobci musí nahradit, a není nic snazšího než dochucovat cukry. Sacharidy jsou fajn, ale ty komplexní, které jsou pro tělo prospěšné. Jednoduché cukry jsou zbytečné a je možné, že po nich budete mít daleko větší chutě na sladké.

3. Trénink bez pocení tuk nespálí

Kolikrát jste si řekli, že dnešní cvičení bylo k ničemu, když z vás netekl pot? Asi už nespočetněkrát, že? Je to ale jeden velký omyl, který se spalováním tuku nemá nic společného. Lidské tělo se při zátěži potí, v ten moment přichází ochlazovací proces, který udržuje tělesnou teplotu a zabraňuje přehřátí organismu. Je to pouze proces, který chrání nás a naše tělo, a proto pocení neznamená automaticky větší spalování tuku.


4. Zdravého jídla jezte, kolik chcete, nepřiberete

Džusy, ovoce, oříšky, kvalitní hořká čokoláda a další potraviny, které jsou zdravé, ale také kalorické. Nezapomínejte, že i po těchto potravinách můžete při nadměrné konzumaci přibírat. Džusy obsahují velký podíl sacharidů, tak jako samotné ovoce. Oříšky jsou sice skvělou zdravou volbou s obsahem kvalitních živin, ale také mají hodně kalorií.


5. Za měsíc o deset kilo lehčí díky detoxu a pilulkám

Opravdu stále věříte na detox a zázračné pilulky, které slibují rychlý úbytek váhy, aniž byste pro to museli něco udělat? Kdyby to byla pravda, neexistovali by obézní lidé ani ti, kteří by se svou postavou byli nespokojení. Jednoduše by si každý dal „zázračný prášek“ a bylo by!

Ať už se jedná o spalovače tuků, zázračné pilulky, nebo detoxikační čaje, tak bohužel vám fit postavu nezajistí. Co vám ale dokáže takovou postavu zaručit, aniž byste museli vyhazovat oknem tisíce, je kvalitní pestré jídlo a dostatečný pohyb.