Bílkoviny

S výjimkou vepřového, které je ze své podstaty ochlazující, jsou všechna masa vhodným pokrmem do zimních dnů, protože nás zahřejí. Kachna, krůta, jehněčí, ryby, zvěřina, hovězí, to je ideální maso do chladných dní. Nemusíte se bát ani tučných mas, jen vybírejte z farmářských a eko chovů, abyste z nich dostali zdravé tuky. Vhodnou úpravou je pomalé dušení a pečení.

Skořice

Skořice se používá běžně při nachlazení. Svařená ve vodě se špetkou černého pepře a oslazená medem může pomoci při chřipce a bolení v krku. Pít tento nápoj preventivně se vyplatí v době chřipkových epidemií. Skořice také pomáhá od průjmu, zvracení a pocitu na zvracení. Stimuluje trávení. Z toho důvodu je hotový poklad, pakliže chcete hubnout. Přidávejte ji do ranních kaší, dezertů, pudinků, jogurtů (pro jejich lepší strávení), palačinek, rajské… Chcete-li hubnout, nešetřete s ní a popíjejte pravidelně skořicový odvar.

Zázvor

Čerstvý kořen zázvoru zahřívá trávicí systém, zvyšuje metabolismus a sekreci trávicích enzymů. Čaj z čerstvého zázvoru je dobrý při nevolnosti, nechutenství, plynatosti, křečích a bolestech žaludku. Rovněž skvělá první pomoc při nachlazení! Nastrouhaný zázvor přelijte vroucí vodou a nechte 10 minut louhovat, přidejte med a citron. Tenhle nápoj vás zahřeje a povzbudí trávení. Máte-li potíže se zažíváním (plynatost, říhání, pocit těžkosti v žaludku po jídle), rozžvýkejte tenký plátek čerstvého zázvoru před každým hlavním jídlem.

Hřebíček

Používá se téměř vždy v kombinaci s čili, skořicí, kurkumou a dalším kořením v kari prášku. Stimuluje zpomalenou cirkulaci a podporuje metabolismus a trávení. Odstraňuje plynatost ze střev. Spolu se skořicí je skvělý v domácím jablečném kompotu, samostatně jej přidávejte do rýže. Můžete jej také použít jako osvěžovač dechu po jídle, skvěle dezinfikujete ústa – stačí rozžvýkat jeden hřebíček.