„To ne já, to ty bakterie,“ touhle a podobnými větami by mohli oponovat lidé lékařům, až je budou upozorňovat na zdravotní rizika spojená s obezitou a vybízet k boji s nadbytečnými kilogramy. Není lehké přiznat si chybu. O to jednodušší je pak křičet do světa, že ta kila navíc jsou dílem záludných bakterií ve střevech, které způsobily vaši závislost na jídle.

Záhadný mikrobiom

Život v našich střevech je takovým světem ve světě, zdaleka se zde neřeší jen trávení, střevní mikroflóra má přímý vliv na imunitu, náladu i přístup k jídlu. Mozek a střeva spolu totiž komunikují. Ačkoliv anatomicky nijak nesousedí, vazby mají velmi intenzivní. Obyvatelé našich střev tak ovlivňují mimo jiné činnost mozku, a to od signalizace hladu a chuti až po takové jevy, jako je závislost na jídle. Pokud převažuje určitý druh bakterií, bude dotyčný čelit zvýšeným chutím na kalorická jídla, bude náchylnější k přejídání a mnohem snáz u něj vznikne závislost na jídle.

Máme k dispozici řadu studií, které se touto problematikou zabývaly. Došly k závěru, že nerovnováha střevního mikrobiomu může zvyšovat riziko nežádoucích stravovacích návyků včetně kompulzivního (záchvatovitého) přejídání a závislosti na jídle.

Studie iniciovaná National Institutes of Health navíc přišla s myšlenkou, že střevní bakterie ovlivňují hladinu některých látek v mozku, zejména dopaminu a serotoninu. Tím pádem sehrávají roli například při vzniku závislostí, v tomto případě na jídle.

U obézních lidí pak byly často ve střevě nalezeny právě ty typy bakterií, které mají vliv na apetit a metabolismus energie, přičemž současně výrazně navyšují riziko nekontrolovaného přejídání či poruch příjmu potravy.

Jak složení střevního mikrobiomu změnit?

Nyní už vás nepochybně zajímá, co můžete udělat pro to, aby střevní bakterie nahrávaly vašim hubnoucím snahám a fandily vám v udržení optimální váhy. Úplným základem pak je:

·       konzumovat dostatek probiotik, ideálně v jejich přirozené formě, to znamená, že byste do jídelníčku měli zařadit zakysané mléčné produkty, kysané zelí atd.,

·       nezapomínat na prebiotika, tzn. na látky, které slouží prospěšným bakteriím jako potrava; najdete je například v banánech, česneku, cibuli a celozrnných produktech,

·       omezit konzumaci nadměrně zpracovaných potravin – nadbytek cukrů, tuků a nejrůznějších konzervačních látek může negativně ovlivnit skladbu střevních bakterií a podle řady odborníků navýšit chuť právě na tyto nežádoucí pochoutky.

Věda zdaleka ještě není ve fázi, kdy by mohla s určitostí říct, že u některých obézních lidí je na vině čistě skladba jejich mikrobiomu. Výsledky řady studií každopádně ukazují, že složení střevních bakterií ovlivňuje mnohem více aspektů našeho života, než jsme si doposud mysleli. Zcela jistě má vliv i na závislost na jídle. S takovou informací se dá ale pracovat a v boji s obezitou účinně používat i prostředky umožňující nastavení takové střevní mikroflóry, která tato rizika minimalizuje.

Zdroje:

https://www.news-medical.net/news/20240701/Study-finds-specific-gut-microbiota-signature-is-associated-with-vulnerability-to-food-addiction.aspx

https://www.dailyrecord.co.uk/lifestyle/obesity-food-addiction-caused-certain-33116109

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8297196/