Z názvu je už pochopitelné, že vodnice je tvořena převážně vodou, a to konkrétně z celých 90 procent. Zbytek zeleniny tvoří vláknina, antibakteriální sirné silice nebo steroly, které pomáhají předcházet ateroskleróze. Vodnice je zkrátka ideální parťák do diety. Tato zelenina je všestranná, syrová připomíná ředkvičku, a dokonce ji lze i použít jako brambory – oloupat, nakrájet, uvařit se solí a kmínem a podávat s máslem.
Kromě toho, že je vodnice výborná náhrada za brambory, je také velmi snadná na pěstování. Díky rychlému růstu ji můžete vysévat i několikrát do roka. Roste dobře nejen na zahradě, ale i v truhlících na balkoně. Sklizeň je ideální, když vodnice dosáhne velikosti tenisového míčku, tehdy je nejjemnější a nejchutnější.
Vodnice v kuchyni
Vodnici můžete v kuchyni využít ve velmi široké škále receptů. Výborná je například pomazánka z vodnice nebo vodnice zapékaná s medvědím česnekem. Nechte se inspirovat:
Pomazánka z vodnice
Ingredience:
3 bulvy vodnice
1 mrkev
2 stvoly řapíkatého celeru
1 balení sýru Lučina (200 g)
1 lžíce žervé
1 lžíce olivového oleje
sůl, pepř
naklíčená řeřicha nebo černý sezam
Postup:
Vodnici a mrkev omyjte, oloupejte a nastrouhejte najemno. Celer nakrájejte na malé kostičky. Vše smíchejte s lučinou, žervé a olivovým olejem. Dochuťte solí a pepřem a podávejte na celozrnném pečivu, ozdobené řeřichou nebo sezamem.
Zapečená vodnice s bramborem a medvědím česnekem
Ingredience:
5 brambor
5 bulv vodnice
1 cibule
2 hrsti medvědího česneku
2 vejce
250 ml rýžové smetany
150 g parmazánu
máslo na vymazání formy
sůl, pepř
uzená paprika
petrželka
Postup:
Brambory, vodnici a cibuli oloupejte a nakrájejte na tenká kolečka. Vrstvěte je do vymazané zapékací formy, prokládejte medvědím česnekem. Každou vrstvu lehce osolte a opepřete. V misce rozšlehejte vejce, přidejte smetanu, parmazán, papriku a petrželku. Směs nalijte na zeleninu a pečte v troubě vyhřáté na 180 stupňů po dobu 60 minut. Podávejte k masu, rybě nebo samotné s nakládanou červenou řepou.
Zdroje: Kondice 7/2020 https://www.kondice.cz/hubnuti/vodnice-20240229.html https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8360391/ https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17187832/