Zinek hraje pro náš organismu velmi důležitou roli. A ačkoliv si ho naše tělo nedokáže vyrobit samo, pokud se stravujeme celkově zdravě a pestře, nebo ho doplňujeme pomocí různých suplementů, snadno udržíme jeho hladinu stabilní. To je žádoucí z mnoha důvodů.

Důležitost zinku

Zinek je životně důležitý minerál, který naše tělo využívá nesčetnými způsoby a je přítomen v každé jeho buňce.

Zinek potřebujeme pro činnost více než 300 enzymů, které napomáhají metabolismu, trávení, nervovým funkcím a mnoha dalším procesům. Tento minerál potřebujeme také pro vývoj a funkci imunitních buněk. 

Mimo jiné je zinek důležitý pro zdraví naší pokožky, syntézu DNA a produkci bílkovin. Aby toho nebylo málo, je zinek také důležitý pro chuťové a čichové smysly a pokud ho máme nedostatek, přestáváme postupně cítit chuť i vůně. 

Nedostatek zinku projevy

Závažný nedostatek zinku je u nás naštěstí poměrně vzácný, může se ale vyskytnou u lidí s různými genetickými mutacemi, osoby závislé na alkoholu nebo pacienty, kteří užívají léky na potlačení imunity. Nedostatkem zinku kvůli nedostatečnému příjmu potravy trpí údajně přibližně 2 miliardy lidí po celém světě.

Příznaky vážného nedostatku zinku zahrnují narušený růst a vývoj, opožděnou sexuální zralost, kožní vyrážky, chronický průjem, zhoršené hojení ran a problémy s chováním.

V čem je nejvíce zinku

Přestože je závažný nedostatek zinku nepříliš častý, mírný deficit není nijak neobvyklý. V mnoha případech je tento deficit spojen s tím, že nemáme dostatečně pestrý, bohatý a nutričně vyvážený jídelníček.

Zinek není nijak těžké v potravě najít, protože se nachází v mnoha a mnoha živočišných a rostlinných produktech. Mezi potraviny s nejvyšším obsahem zinku patří:

  • Ústřice a krevety: Zinek se také v hojném množství v korýších, jako jsou humři, krabi nebo mušle. Největší podíl zinku vůbec mají ovšem ústřice a krevety.
  • Maso: Nejvíce zinku naleznete v hovězím, vepřovém, jehněčím a skopovém mase. Velký podíl zinku má také krůtí a kuřecí maso a samozřejmě i ryby. Tam je, co se zinku týče, ideální platýs, losos, dobře poslouží i sardinky nebo mořský jazyk.
  • Luštěniny: Cizrna, čočka, černé fazole, fazole a podobně.
  • Ořechy a semínka: Dýňová semínka, kešu oříšky, konopná semínka a další také dobroty je dobré zařadit do pravidelného jídelníčku z mnoha důvodů, nejen kvůli jejich obsahu zinku.
  • Mléčné výrobky a vejce: Dobrým zdrojem zinku jsou mléčné výrobky, sýry a vejce. 
  • Celozrnné obiloviny: Obiloviny jako je quinoa, oves a pšenice obsahují zinek
  • Zelenina: Zinek hledejte v houbách, kapustě, hrášku, chřestu nebo řepě. 
  • Ovoce: Zinek se sice v některých druzích ovoce nachází, není ho tam ovšem mnoho. Najít ho můžete v avokádu, ostružinách, malinách nebo v borůvkách. Nachází se také v kiwi nebo v melounu.

Zdroje:
https://www.healthline.com/nutrition/zinc#bottom-line
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27281654/
https://www.myfooddata.com/articles/high-zinc-fruits.php