Zdroj: Youtube

Jak funguje tukožroutská polévka

Nic složitého v tom není. V pondělí si uvaříte ten největší hrnec zeleninové polévky, kterou pak jíte až do pátku. Když vydržíte usrkávat zeleninový vývar po celý týden, měla by vám váha ukázat až o pět kil méně. Zní to lákavě, že? Nenechte se ale prosím zmást. Je důležité zmínit, že po ukončení téhle polévkové tukožroutské diety a najetí na běžný jídelníček hrozí jo-jo efekt. Je dost pravděpodobné, že ztracená kila naberete zpátky. Na druhou stranu si při tukožroutské dietě pročistíte tělo a odvodníte organismus, což vám zajistí krásně ploché bříško. Receptů na tukožroutskou polévku existuje hned několik, ve většině z nich je základem spousta zeleniny a bílé zelí – proto citlivějším lidem hrozí při dennodenním konzumování tukožroutské polévky nadýmání. Navíc se tahle extrémní dieta nedá držet dlouhodobě.

Opravdu polévka pomáhá?

Podle expertů na výživu je zeleninová polévka (bez smetany a tučného masa) skutečně jednou z nejlepších potravin pro hubnutí. Potvrzuje to i Barbara Rollsová, vědkyně, která zkoumala přínosy polévky na hubnutí. Na pensylvánské univerzitě provedla například výzkum, podle něhož je polévka skutečně unikátní směsí, která doslova přiměje tělo k pocitu sytosti s malým množstvím kalorií. Polévka prý umí snižovat chuť k jídlu už po první lžíci. Výsledky ukázaly, že když účastníci studie snědli nízkokalorickou polévku z brokolice, brambor, květáku a mrkve před obědem, snížili svůj celkový příjem kalorií o 20 procent ve srovnání s těmi, kdo polévku nejedli.

Tukožroutská dieta

Dieta s tukožroutskou polévkou má jednoduchý princip. Kromě zeleninové polévky byste v prvních dnech neměli konzumovat už nic jiného. Polévku můžete jíst v neomezeném množství a kila jdou rychle dolů. Základem tukožroutské polévky je zeleninový vývar. Tukožroutská dieta doslova hlásá, že čím více polévky sníte, tím více tuku vám „sežere“!

To je i jedna z výhod této diety, nemusíte se totiž trápit hlady. Pokud byste ale měli chuť zakousnout k polévce křupavou houstičku, musím vás zklamat – pečivo je striktně zakázáno. Ten, kdo už tuhle jednostranně zaměřenou dietu někdy vyzkoušel, vám potvrdí, že po pár dnech budete mít polévky plné zuby a poleze vám i ušima. Nic pro zapřisáhlé gurmány.

Základní recept

Polévku je možné obměňovat podle toho, jakou zeleninu máte zrovna v lednici.

Ingredience:

• 2 cibule

• 2 mrkve

• 2 brambory

• 2 stroužky česneku

• 1 paprika

• 1 plechovka fazolí

• 1 plechovka kukuřice

• 1 plechovka rajčat

• 1 l vývaru

• rostlinný olej na smažení

• sůl a pepř podle chuti

• bylinky na dochucení

Postup:

Cibuli nasekejte na drobné kousky a společně s česnekem osmahněte na troše oleje v hrnci, dokud nezezlátne. Přidejte nakrájené mrkve, brambory a papriku. Povařte asi 5 minut. Přidejte fazole, kukuřici a rajčata spolu s šťávou z konzervy. Postupně přilijte hovězí nebo zeleninový vývar. Vařte polévku na mírném ohni asi 30–40 minut, dokud zelenina není měkká. Před podáváním ochutnejte a dochuťte solí, pepřem a čerstvými bylinkami podle chuti.

Tukožroutská polévka z kysaného zelí

Spousta variant tukožroutské polévky obsahuje bílé zelí. Zelí je bohaté na vlákninu, proto vás dobře zasytí, a také rozpohybuje střeva a pomůže s pravidelným vyprazdňováním. Díky tomu pomáhá odplavovat z těla toxiny – budete se cítit fyzicky lépe, aktivněji a zrychlí se i váš metabolismus. Použít můžete i kysané zelí, které obsahuje přírodní probiotika, nezbytná pro správné fungování střev. Vždycky se vaří velké množství polévky, abyste ji měli připravenou na celou dobu, po kterou bude tukožroutskou dietu dodržovat. A jak ji tedy připravíte?

Budete potřebovat:

6 velkých cibulí, 4 až 5 rajčat, 2 velké zelené papriky, 1 svazek řapíkatého celeru, 1 hlávku bílého zelí, 1 kg mrkve, čerstvé bylinky, sůl, pepř, případně zeleninový bujon pro chuť.

Cibuli oloupejte a nasekejte najemno. Ze zelí odstraňte vrchní listy, hlávku rozřízněte, vykrojte košťál a zbytek nakrájejte na proužky nebo čtverečky. Zbylou zeleninu omyjte, očistěte a nakrájejte na kostičky. Vše kromě rajčat pak dejte do hrnce, zalije vodou tak, aby byla všechny zelenina ponořená, přidejte bujon a zprudka 10 minut povařte ve větším hrnci. Poté ztlumte oheň a vařte do změknutí zeleniny. Nakonec přidejte rozmačkaná rajčata a na mírném ohni polévku vařte ještě 20 minut, v závěru dochuťte solí, pepřem a bylinkami podle chuti.

Zdroje:

https://radcevyzivou.cz/tukozroutska-dieta-slibuje-ubytek-5-kilo-za-tyden-ve-svem-vlastnim-zajmu-nezkousejte/ https://www.toprecepty.cz/clanky/6218-retro-okenko-tukozroutska-polevka-frcela-za-socialismu-a-oblibena-je-dodnes-slibuje-zhubnuti-az-peti-kilogramu-za-14-dni/?

https://www.psu.edu/news/health-and-human-development/story/eating-soup-will-help-cut-calories-meal/