Proč jsou vejce tolik zdravá?

Vejce jsou fantastickým přírodním zdrojem bílkovin, důležitých vitaminů a minerálů. Jsou plná vitaminu D, který tělu pomáhá vstřebávat calcium, obsahují vitamin B12, železo a omega-3 mastné kyseliny, které podporují zdraví našeho srdce. Mimoto jsou vajíčka bohatá na antioxidanty, konkrétně lutein a zeaxantin, které prospívají zdraví očí. Perfektně se hodí do každého zdravého jídelníčku a vajíčka by neměli zatracovat ani ti, kteří se snaží o redukci váhy nebo udržení zdravé hmotnosti. 

Co znamená červená skvrna?

Možná jste se někdy setkali s tím, že když jste vejce rozklepli, na žloutku byla vidět malá červená skvrna. Někteří mylně tvrdí, že se jedná o zárodek embrya nebo o to, že je vejce zkrátka zkažené. To ovšem není pravda! Skvrna na žloutku je absolutně neškodná a jedná se o to, že během tvorby vajíčka v těle slepice praskla malá cévka. Nemusíte se bát, vajíčko není nijak nekvalitní nebo špatné. Pokud vám skvrna vadí vizuálně, stačí, když ji odstraníte třeba vidličkou. Vejce ale určitě nevyhazuje, byla by to škoda.

Kdy jsou vejce zkažená?

To, že je červená skvrna ve žloutku nezávadná, neznamená, že se vejce zkazit nemohou. Pokud se chcete ujistit, jestli je vajíčko v pořádku, nejlépe funguje test s vodou. Misku naplňte vodou a vejce do ní vložte. Pokud vejce leží na dně, je nezávadné, čerstvé a bezpečné ke konzumaci. Pokud vejce stojí na špičce, je sice starší, ale stále jedlé – jen ho rychle spotřebujte. No a pokud vajíčko plave na hladině, s největší pravděpodobností je zkažené. 

Další charakteristikou zkaženého vejce je také nepříjemný zápach smrdící po síře a nebo nekonzistentní textura žloutku či bílku.

Jak vejce skladovat?

K tomu, aby vejce vydržela dlouho čerstvá a bezpečná ke konzumaci, je důležité je samozřejmě správně skladovat. Vejce je ideální skladovat v lednici v jejich původním obalu, který brání absorpci pachů nebo bakterií z okolí. Nenechávejte vejce na dvířkách, i když k tomu výrobci ledniček ponoukají plastovými nádobkami, vajíčka je nejlepší skladovat v zadní a chladnější části lednice, kde je stabilnější teplota. Někteří lidé také doporučují vajíčka v lednici otočit špičkou dolů – tím se stabilizuje jejich obsah a zabrání se rychlému růstu vzduchové kapsle, která zkracuje životnost vajíčka.

Zdroje: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC10304460/https://www.healthline.com/nutrition/bloody-egghttps://www.webmd.com/diet/ss/slideshow-eggs-health-benefits