Polévka je grunt, říkávaly naše babičky a měly pravdu. Zvlášť na podzim a v zimě bychom měli tohle jídlo zařazovat co nejčastěji, a to nejen jako večeři, ale klidně i snídani. I když jsme u nás více zvyklí dát si ráno kávu a koblihu, v asijských zemích je naprosto běžné pochutnat si po probuzení na misce s pořádným vývarem, nudlemi a spoustou zeleniny. Takové jídlo tělo prohřeje, nastartuje metabolismus, dodá potřebnou hydrataci, vitaminy i minerály a hlavně zasytí na několik hodin. Což se o té zmiňované koblize říct nedá. Jaké polévky bychom si ale měli vařit, aby je naše tělo během chladných dnů využilo na maximum? Odpověď zní: jakékoliv. My přinášíme inspiraci na osvědčené, chutné, výživné a super poctivé polévky, na kterých si pochutná celá rodina. Tak hurá pro lžíce!

Kukuřičná s chilli

Krémové polévky jsou díky své hutné struktuře v zimě vyloženě příjemnou záležitostí. Díky chilli papričce navíc skvěle prokrví a prohřejí organismus. Bohatě si přitom vystačíte i s obyčejnou mraženou kukuřicí a během chvíle vykouzlíte pokrm mexického stylu. Budete potřebovat sáček mražené kukuřice, zeleninový vývar, cibuli, červenou papriku, máslo, česnek, sůl, pepř a chilli. Postup je snadný. V hrnci rozpálíme máslo a orestujeme na něm nadrobno nakrájenou cibuli a česnek, pak vsypeme kukuřici a krátce opečeme. Zalijeme vývarem, osolíme, opepříme a vaříme asi 10 minut, dokud kukuřice zcela nezměkne. Odložíme stranou asi 2 naběračky kukuřice a zbytek rozmixujeme dohladka. Vrátíme do polévky odloženou kukuřici, přidáme na kousky nakrájenou papriku, na kolečka nakrájenou chilli papričku a vaříme ještě 10 minut.

Sytá fazolačka

Fazole mají vysoký obsah bílkovin, zato nízký obsah tuku. Stejně jako další luštěniny nemají cholesterol a pyšní se spoustou vlákniny, která funguje jako kartáč pro naše střeva. Zkvalitňuje naše vyměšování a je skvělou prevencí rakoviny tlustého střeva. Hustá fazolová polévka vás navíc zasytí jako kterékoliv jiné plnohodnotné jídlo, takže odhoďte pryč obavy z nadýmání a pusťte se do ní. Použitím bílých fazolí v konzervě ušetříte čas a příprava zabere ani ne půl hodinky. Kromě fazolí v polévce najdete i kousky mrkve a brambor, takže jde opravdu o vydatné a velmi zdravé jídlo. Postup je následující: Cibuli oloupeme, nakrájíme a zpěníme v hrnci na oleji. Po chvíli přihodíme i oloupanou a pokrájenou mrkev a brambory a za stálého míchání asi 10 minut opékáme. Nakonec přihodíme nasekaný česnek, zalijeme fazolemi z plechovky a vývarem. Přihodíme dva bobkové listy a necháme vařit 15 minut – do změknutí brambor. Stáhneme z ohně a ochutíme solí, mletým pepřem, rozmarýnem (popř. majoránkou) a podle chuti pálivým chilli kořením. Taky cítíte tu vůni?

Zelňačka bez klobásy

Zdroj: Youtube

Kysané zelí se řadí mezi superpotraviny díky vysokému obsahu vlákniny, vitaminu C, vitaminu K a železa. Zároveň je nízkokalorické a díky fermentaci je i skvělým probiotikem, což ocení náš střevní mikrobiom. O blahodárných účincích kysaného zelí na naše zdraví věděli už naši předci, kteří si ho v zimě, kdy byl nedostatek čerstvého ovoce a zeleniny, dopřávali ve velkém. Dokáže nejen stabilizovat krevní cukr i tlak, ale dodá spoustu vitaminu C, který je zvlášť v zimě nezbytný pro silnou imunitu. Kdo tedy nechce být nemocný, měl by jíst kromě citrusů i hodně zelí. Když si ho dáte v podobě tradiční české zelňačky, pochutnáte si a dodáte tělu i potřebné tekutiny. Kdo má rád pikantní jídla, ať se nebojí přidat maďarskou klobásu, která je pro zelňačku typická. Na rychlou zelňačku bez uzeniny ale vyzkoušejte následující recept:

Cibuli nakrájíme na kostičky a na sádle společně osmažíme dozlatova. Zaprášíme moukou, přidáme mletou papriku a půl minuty smažíme. Pak přilijeme vodu nebo vývar, osolíme, přidáme nové koření, bobkový list a na kostičky nakrájené brambory. Povaříme asi 10 minut. Až jsou brambory měkké, přidáme do hrnce scezené zelí, které jsme párkrát překrojili, smetanu a ještě pět minut povaříme. Z hotové polévky vybereme koření.

Zdroje:

https://www.igurmet.cz/recepty/polevky/kremove/bleskova-kukuricna-polevka-7753/

https://www.mamincinyrecepty.cz/polevky/rychla-zelnacka

https://zdravopedie.cz/zelenina/kysane-zeli

https://www.margit.cz/encyklopedie/fazole/