Minimalismus a přírodní zdobení
S trendem minimalismu se setkáváme v bydlení, módě, ale i vaření a pečení. Cukroví může být jednoduché, ale přitom efektní. Decentní přírodní ozdoby dokáží doladit k dokonalosti v podstatě libovolné vánoční pečivo. Velmi často se používají ořechy – lískové, vlašské, pistácie a další. Kromě toho ale jako ozdoba mohou posloužit i sušené květy. Vše lze ještě doplnit jemnou polevou.
Tento styl zdobení se skvěle hodí k jednoduchému cukroví, jako jsou ořechová kolečka, myslivecké knoflíky a další vykrajované tvary. Ovšem dozdobit můžete třeba i linecké, z tradiční klasiky tak vytvoříte něco nového.
Zdravější mlsání
V posledních letech se trendem stávají i jídla bez cukru a veganské pokrmy. Výhodou je, že jsou o něco zdravější – jsou ideální pro každého, kdo chce omezit cukr nebo preferuje rostlinnou stravu. Často se můžete setkat i s bezlepkovými recepty. Tohle speciální cukroví si můžete připravit, i když nemáte stravovací omezení. Nabízí totiž nové chutě a něco netradičního, můžete tak doplnit běžné sladkosti, které na vánoční stůl servírujete každoročně.
Velmi oblíbené jsou raw kuličky z ořechů a datlí, ty lze připravovat na spoustu různých způsobů. A pokud vás láká veganské provedení a chcete odlehčit vánoční jídelníček, i klasické recepty jako je linecké, perníčky či rohlíčky lze přetvořit do rostlinné varianty.
Nepečené cukroví
Velkou oblibu si získalo i nepečené cukroví. Zejména díky tomu, že jeho výroba nezabere tolik času, což v období před svátky jistě oceníte. Právě nepečené cukroví se často připravuje ve zdravější variantě, ať už bez lepku, vegan, či s méně cukru. Ale samozřejmě můžete najít i klasické recepty.
Nabízí se například kokosové kuličky – do těch můžete kromě mandlové mouky přidat i protein pro větší množství bílkovin. Připravit se dá i nepečená roláda a další sladkosti, které znáte v pečeném provedení. Pokud chcete letos vyzkoušet něco nového a o něco zdravějšího, hledejte raw recepty.
Nové chutě
Jestli máte rádi plněné cukroví, jako jsou košíčky, ořechy či další slepované tvary, zkuste vyměnit klasické náplně za něco zajímavějšího. Oblíbené jsou exotické kombinace chutí. Zkombinovat můžete mango a kokos nebo čokoládu s chilli či třeba matchu s bílou čokoládou. A kromě klasických čokoládových polev či náplní je velmi oblíbený i slaný karamel.
Nebojte se dát šanci něčemu novému a vyzkoušejte i něco jiného než klasické druhy cukroví, které připravujete každoročně.
Zdroje:
https://www.specialityfoodmagazine.com/news/christmas-food-and-drink-trends-this-year