Cukety a jejich benefity pro zdraví

Zařazení cukety do našeho jídelníčku může našemu tělu přinést široké spektrum různých zdravotních výhod. Za to může samozřejmě složení této velice populární letní tykve. V lidovém léčitelství se cuketa používá k léčbě nachlazení, bolestí a různých nepříjemných zdravotních stavů. Nutno však poznamenat, že ne všechna tato tvrzení jsou vědecky potvrzena. 

Cuketa je tvořena převážně vodou a vlákninou a obsahuje minimum kalorií. Pokud byste snědli jednu větší syrovou cuketu, dostanete do svého těla podle zdrojů z WebMD asi 55 kalorií, 3,2 gramů vlákniny, 4 gramy bílkoviny a pouhý jeden gram tuku. To znamená, že se cuketa perfektně hodí do diety i každého zdravého jídelníčku. A pokud vám docházejí nápady na to, co z cukety připravit, nechte se inspirovat těmito dietními recepty.

Cuketové nudle s avokádovou omáčkou a lososem

Jedním z populárních způsobů přípravy cukety je použít ji místo těstovin. K vytvarování cuketových proužků můžete použít nůž, spiralizér, struhadlo nebo škrabku na brambory. Můžete je pak jíst syrové, orestované nebo mírně uvařené. Co se týče omáčky, můžete použít prakticky cokoliv. Skvěle chutnají cuketové špagety s bazalkovým pestem nebo třeba s lososem. Vyzkoušejte například tento recept:

Ingredience:

2 cukety

1 avokádo

šťáva z jedné limetky

2 lžíce olivového oleje

200 g uzeného lososa

sůl a pepř dle chuti

Postup:

Pomocí spiralizéru vytvořte z cuket nudle. V mixéru rozmixujte avokádo, limetkovou šťávu, olivový olej, sůl a pepř. Smíchejte cuketové nudle s avokádovou omáčkou a lososem nakrájeným na kousky a můžete podávat.

Cuketové placky s mrkví

Cuketové placky jsou skvělou alternativou k tradičním bramborovým plackám a jsou ideální pro lehkou večeři nebo oběd. Jsou rychlé na přípravu a plné chutí, přičemž cuketa a mrkev dodávají spoustu vitaminů a minerálů. 

Ingredience:

2 cukety

2 mrkve

1 vejce

3 lžíce celozrnné mouky

sůl a pepř dle chuti

Postup:

Nastrouhejte cukety a mrkve, vymačkejte přebytečnou vodu. Smíchejte s vejcem, moukou, solí a pepřem. Vytvořte placky a opékejte buď na dobře rozpálené nepřilnavé pánvi bez oleje, v horkovzdušné fritéze, v troubě, nebo na troše másla. 

„Mexická“ zapečená cuketa

Zapečená cuketa s masovou směsí na mexický způsob je extrémně snadnou a rychlou variantou, pokud chcete zdravě nakrmit celou rodinu. 

Ingredience:

4 větší cukety

250 gramů mletého hovězího masa

1 plechovka fazolí, můžete přidat i cizrnu nebo kukuřici

1 cibule

1 paprika

1 rajče

100 gramů cheddaru

koření dle chuti (chilli, kmín, paprika, česnek, koriandr…)

Postup:

Předehřejte troubu na 180 °C. Cukety rozkrojte podélně a vydlabejte. Orestujte cibuli, přidejte maso, papriku, fazole, rajče a koření. Přiveďte k varu a nechte jemně probublávat asi 10 minut. Následně směs naplňte do cuket a posypte sýrem. Pečte asi 20–25 minut.

Cuketová polévka s bazalkou

Cuketová polévka je lehká a osvěžující, ideální pro teplé letní dny. Bazalka dodává polévce lahodnou aromatickou chuť a kombinace cukety a brambor ji dělá krémovou i bez přidání mouky nebo smetany.

Ingredience:

2 cukety

1 cibule

1 brambora

1 litr zeleninového vývaru

hrst čerstvé bazalky

sůl a pepř dle chuti

Postup:

Orestujte cibuli, přidejte nakrájené cukety a bramboru. Zalijte vývarem a vařte do změknutí.

Rozmixujte dohladka a přidejte bazalku. Dochutťe solí a pepřem. Dobrou chuť! 

Zdroje: https://www.healthline.com/nutrition/healthy-low-carb-meals#tips https://www.eatthis.com/zucchini-recipes/ https://www.webmd.com/diet/health-benefits-zucchini https://www.taste.com.au/recipes/mexican-style-stuffed-zucchini-recipe/h6sa31so