Jaroslav Vajgl, vystupující pod přezdívkou Těhotnej kuchař, je český influencer, který vytváří převážně rychlé videorecepty. Ačkoliv není Vajgl vyučeným kuchařem, od svého startu na sociálních sítích v době pandemie si získal statisíce sledovatelů a fanoušků. Recepty podává lidovou a pochopitelnou formou a věnuje se hlavně poctivé české kuchyni. Pokud zrovna přemýšlíte, co budete vařit k obědu, možná najdete inspiraci v některém z těchto receptů.
Šťavnaté kuřecí nugetky
Stehenní kuřecí maso je většinou náročnější na očištění, zato je však mnohem šťavnatější než kuřecí prsa. Vzhledem k tomu, že na nugetky maso mixujeme v sekáčku, není potřeba si s čištěním dávat takovou práci. Skvěle se hodí jako rychlý a chutný oběd, dát si k nim můžete salát nebo batátové hranolky.
„Nakrájené stehenní maso naházej do sekáčku a dochuť podle svojí chuti,“ říká ve videu Těhotnej kuchař. „Já přidal sůl a pepř, sušený česnek, sušenou cibuli, uzenou papriku, chilli, kukuřičný škrob a kostky ledu.“ Kostky ledu se do sekáčku přidávají proto, abychom mohli maso mixovat déle bez toho, abychom ho spálili. Na celý recept se můžete podívat zde:
Vepřová líčka na černém pivu
„Vepřový líčka na černym pivě, křehký jako dort,“ popisuje finální výsledek Těhotnej kuchař. Líčka jsou žvýkací svaly, nacházející se z vnější části lícních kostí zvířete. Mají dlouhá vlákna, hodně tuku a pojivé tkáně. „Nejhorší z celýho receptu je líčka odblanit, chce to ostrej nůž,“ radí Jaroslav Vajgl. Líčka můžete kromě piva dělat na červeném víně, ve vlastní šťávě nebo například na česneku. Pokud jim dáte dostatek času a pomalou úpravu, líčka budou nádherně křehká. Nejčastěji se líčka podávají s bramborovou kaší.
Česnečka
Pořádná česká česnečka se dá jíst snad kdykoliv. Zažene kocovinu, hlad, bacily i špatnou náladu. Těhotnej kuchař sdílel jako první z jeho receptů česnečku jeho babičky. Kouzlo její česnečky tkví v tom, že se do ní přidává nějaká tučná složka – ať už sádlo, kousek špeku, nebo například kost z kotlety.
Co je u česnečky hodně podstatné, je i chvíle, kdy přidáte česnek. Těhotnej kuchař přidává jeden stroužek česneku na začátek u restování brambor, aby pokrm trochu provoněl, zbytek česneku pak do polévky patří až skoro nakonec – tím si udrží česnek své léčivé účinky.
Spaghetti carbonara
Hned na začátku tohoto receptu svým specifickým humorem Těhotnej kuchař dává najevo, že spaghetti carbonara jsou téma, které vzbuzuje silné emoce a diskuse. Ačkoliv spaghetti carbonara obsahují v podstatě pouze 3 ingredience, vášeň vzbuzují všechny. Guanciale, pancetta, nebo dokonce slanina? Pecorino, parmazán, nebo grana padano? Celé vejce, nebo jen žloutek? A o typu těstovin ani nemluvě.
Spaghetti carbonara jsou od původu jednoduché a rychlé jídlo, které se rozšířilo v Itálii po druhé světové válce. Jeho originálním základem je guanciale, sýr pecorino, žloutky a špagety.
Zdroje: https://www.tehotnejkuchar.cz/ https://www.youtube.com/@tehotnejkuchar https://www.lacucinaitaliana.com/italian-food/italian-dishes/carbonara-origins-and-anecdotes-of-the-beloved-italian-pasta-dish