Co je kvarg a jak chutná?
Kvarg se vyrábí z pasterizovaného mléka, které je fermentováno za pomocí bakterií mléčného kvašení. Tyto bakterie způsobují srážení mléka a vzniká krémová, lehounce kyselá hmota, která je podobná tvarohu nebo hustému jogurtu.
Tento sýr je neochucený, jemný a velice univerzální k použití – dobře se hodí do sladkých i slaných receptů, dipů, skvěle chutná s ovocem, ořechy nebo granolou.
Je neskutečně výživný
Kvarg je přímo natřískaný látkami, které jsou velmi podstatné pro naše zdraví. Obsahuje kolem 16 gramů bílkovin na 100 gramů, což je skoro dvojnásobek oproti běžným jogurtům. Kromě toho má kvarg velmi málo kalorií, jedna porce jich má asi 60 až 140 v závislosti na obsahu tuku. Nejen z těchto důvodů se kvarg tak výborně hodí do zdravého jídelníčku i do hubnutí.
Vitaminy, minerály a probiotika
Dalšími významnými látkami, kterými tento sýr oplývá, jsou různé vitaminy, například vitaminy skupiny B, které pomáhají s naším metabolismem a energetickou produkcí. Dále je v kvargu poměrně hojné množství vápníku, minerálu, který podporuje zdraví kloubů a kostí. A aby toho nebylo málo, za zmínku stojí také obsah probiotik – fermentační proces totiž zajišťuje přítomnost těchto prospěšných bakterií, které pomáhají zdraví našich střev a trávení.
Proč je super na hubnutí?
Díky velmi vysokému obsahu bílkovin a pouze malému množství kalorií je kvarg skvělou volbou pro hubnutí. Bílkoviny nám pomáhají budovat svalovou hmotu, zvyšují pocit sytosti, navíc má kvarg jen velmi málo cukrů, solí a tuků. Perfektně se tak hodí do diet, včetně těch nízkokalorických, keto nebo bezlepkových. Vápník a probiotika v kvargu jsou důležité pro podporu zdraví kostí, zažívacího traktu a celého trávení.
Jak si kvarg připravit?
Vzhledem ke své univerzálnosti je kvarg super jak do sladkých, tak do slaných pokrmů. Skvěle se hodí na snídani, když ho smícháte s ovocem a ořechy. Kvargem můžete také nahradit tvaroh, smetanu nebo jogurt, ať už ve smoothie, marinádách, dezertech, nebo omáčkách.
Kvarg nejenže skvěle chutná, navíc je super do diety i zdravého stravování. Tento skandinávský sýr by rozhodně neměl chybět ve vašem jídelníčku, pokud hledáte potravinu, která podpoří vaše zdraví a zároveň vám pomůže dosáhnout vašich cílů při hubnutí.
Zdroje: https://salonpatarouva.fi/2024/10/07/blog/snidam-tento-syr-a-kila-jsou-pryc-ma-skutecne-vysoky-obsah-bilkovin/ https://www.dietvsdisease.org/what-is-quark-is-it-healthy/