Středomořská dieta a její výhody

Středomořská dieta má celou řadu výhod. Tady jsou některé z nich: Snižuje riziko vzniku kardiovaskulárních chorob. Podporuje zdravou tělesnou hmotnost, zdravou hladinu cukru a cholesterolu v krvi, rovnováhu střevní mikroflóry a dobrý krevní tlak. Eliminuje riziko vzniku metabolického syndromu. Může pomoci snižovat riziko vzniku některých typů rakoviny. Omezuje konzumaci sodíku, jehož vyšší množství zvyšuje krevní tlak a tím se zvyšuje riziko vzniku srdečního infarktu nebo mrtvice. Středomořská dieta dává přednost potravinám, které obsahují více antioxidantů bojujícím proti škodlivému oxidativnímu stresu a nebezpečným volným radikálům. Základ také tvoří potraviny s vyšším obsahem vlákniny, která má blahodárný vliv na zažívání a redukci váhy.

Středomořská dieta jídelníček

Z čeho se stavit jídelníček, který je vhodný pro středomořskou dietu? Obsahuje velké množství ovoce, zeleniny, luštěnin, ořechů, celozrnných produktů, extra panenského olivového oleje, ryb bohaté na omega-3 mastné kyseliny, přírodních sýrů a jogurtů konzumovaných denně, avšak v menší míře. Téměř vynechává červené druhy masa, které nahrazuje masem drůbežím, mořskými plody nebo rybami. Také eliminuje konzumaci sladkostí. Silnou stránku středomořské diety představují zdravé tuky. Mezi hlavní zdroje patří olivový olej, avokádo a ořechy. Tyto druhy tuků pomáhají snižovat riziko vzniku kardiovaskulárních obtíží.

A co víno? Pití vína je kombinováno s jídlem. Častěji se konzumuje víno červené. Ženy by se měly omezit na jednu sklenku denně, muži maximálně na dvě.

Zdroj: Youtube

Středomořská dieta recepty

Co si připravit k jídlu? Přinášíme vám malou inspiraci, ale fantazii se meze nekladou.

Snídaně

Pochutnat si můžete na celozrnném pečivu doplněném o nízkotučné druhy sýra a plátky čerstvých rajčat, která pokapete malým množstvím olivového oleje. Připravte si třeba zeleninovou omeletu smaženou na olivovém oleji. Dobrou volbou je i jogurt řeckého typu s ořechy a medem nebo čerstvými kousky ovoce.

Oběd

Jako lehčí oběd poslouží řecký salát namíchaný z různých kousků čerstvé zeleniny, zakápnutý olivovým olejem a doplněný o kousky grilovaného kuřecího masa nebo uzeného lososa a posypaný sýrem feta. Vyzkoušejte také vegetariánskou pizzu s mozzarellou, pečenou brokolicí, zelenou paprikou a mrkví.

Večeře

Ugrilujte si zeleninu s krevetami a jako přílohu připravte quinou. Chutné bude také kuřecí maso lehce orestované na olivovém oleji. Jako přílohu k němu připravte brokolici, chřest nebo květák vařené v páře.

Středomořská strava je velmi flexibilní. Umožňuje vám přípravu různorodých pokrmů díky kterým bude vaše stravování vyvážené a zdravé a vy z něj můžete vytěžit maximum. Tak neváhejte a vyzkoušejte ji.

Zdroje:

Cleveland Clinic, MayoClinic, Harvard Health Publishing,