Zdroj: Youtube

Podle výživových specialistů se jídlo podílí až z 80 % na tom, jak vypadá naše tělo. Můžeme sice cvičit každý den, ale pokud nevíme, jak správně jíst, naše úsilí může snadno přijít vniveč. Snídaně je přitom základ. Jde o první jídlo dne, kdy tělu po několika hodinách hladovění můžeme dopřát potřebné živiny, které potřebuje, aby mohlo dobře fungovat. První jídlo dne je extrémně důležité, pokud chceme vidět dobré výsledky a shodit kila navíc.

Doporučení výživových specialistů zní: snídaně v redukčním jídelníčku by měla obsahovat tři základní prvky: bílkoviny, vlákninu a vodu. Na křupavý máslový croissant a kelímek kapučína cestou do práce z oblíbené kavárny tak raději zapomeňte. „Pokud budete jíst ráno bílkoviny, namísto sacharidů a uhlohydrátů, obsažených třeba v cereáliích, toastu nebo instantní slazené kaši, pomůže vám to udržet si hladinu krevního cukru pod kontrolou a vyhnete se tak propadům energie během dne,“ říká Bella Grace, která působí jako senior nutriční terapeutka v americké společnosti pro výživu Metabolic Living. Navíc je dokázáno, že když jíme nutričně vyváženou snídani, nemáme během dne pocity vlčího hladu, ani nepotřebujeme sahat po rychlých cukrech, které by nám dodaly palivo. Co tedy jíst, pokud chceme zhubnout?

Polévka

Možná vám to zní divně, dávat si polévku po ránu. Věřte ale, že v některých zemích světa, hlavně v těch asijských, jde o zcela běžnou věc. Už v brzkých ranních hodinách můžete na ulicích potkávat lidi, kteří si před prací vychutnávají mísu kouřící polévky se spoustou zeleniny, bylinek, nudlí a masa. Má to dvě hlavní výhody. Takovým jídlem dodáte tělu na začátku dne spoustu bílkovin, vitaminů a minerálů, které ho vyživí a metabolismus se tak krásně nastartuje. Za druhé, polévka vás zasytí na dlouhou dobu a vy tak nebudete mít nutkání poohlížet se už hodinu po snídani po nějakých „mňamkách“. Jako bonus je polévka skvělým startovacím jídlem pro lidi s věčně studenýma nohama a rukama – budou se po ní cítit lépe než po jogurtu z lednice. V neposlední řadě má 100 ml porce nezahuštěné zeleninové polévky jen kolem stovky kalorií. Doporučuju uvařit si hrnec polévky už večer a ráno si svou porci jen ohřát – tím ušetříte spoustu času a nedostanete se hned po ránu do presu. S porcí polévky do sebe dostanete i vodu, takže máte splněnou i část z denního pitného režimu.

Míchaná vejce

Že je to nuda? Jistě, vejce nejsou žádnou převratnou novinkou a pravděpodobně si je občas k snídani dáváte. Není ale vejce jako vejce. Způsob přípravy je totiž docela zásadní. Pokud si usmažíte omeletu na hroudě másla a k ní zakousnete chleba s máslem, není to to samé, jako když si připravíte míchaná vejce na pár kapkách rostlinného oleje a pěkně si je nazdobíte. Jak na to? Rozklepněte do mísy tři menší nebo dvě větší vejce. Některé fitness recepty doporučují vynechat žloutek kvůli vyššímu obsahu cholesterolu – to by ale byla škoda, protože je v něm hodně živin.

Na rozpálenou pánev nastříkejte kvalitní olivový olej ve spreji a vylijte na ni rozšlehaná vejce. Pak snižte teplotu a míchejte asi 7 minut, aby byla krásně krémová. Na talíř si k vajíčkům přidejte i hrst trhaného kuřecího masa, plátek uzeného lososa nebo 100 gramů sýru feta – tím dodáte další porci bílkovin. Vajíčka ozdobte baby špenátem, paprikou, ředkvičkami, jarní cibulkou nebo jakoukoliv oblíbenou zeleninou a posypte sezamem či slunečnicovými semínky. Snídaně králů je na světě!

Proteinový koktejl

Populární mléčné koktejly s ovocem, chia semínky a sirupem jsou sice nabité zdravím, pokud si je ale dopřáváte mezi jídly během dne, dostanete do sebe zároveň i dost kalorií, které vám hubnutí zrovna neulehčí. Lepší je tedy dát si nápoj hned po ránu (máte pak celý den na to kalorie spálit), ideálně před cvičením. Klasické mléko nahraďte rostlinným (skvěle chutná třeba mandlové), neslazeným, které je lépe stravitelné a dietní. Do mixéru nalijte asi 250 ml rostlinného mléka, přisypte hrst mražených borůvek a půlku avokáda nebo lžíci ořechového másla, které dodá potřebné zdravé tuky. Nakonec přisypte odměrku ochuceného kvalitního proteinového prášku. Nebojte se experimentovat a přidat ještě hrst květákové rýže (buď domácí, nebo mražené z obchodu), která má neutrální chuť, a díky ní bude váš nápoj krásně krémový. Pak už stačí jen všechny ingredience rozmixovat a je hotovo!

Ovesné vločky

Víte, proč většina sportovců snídá vločky? Je to potravina s nejvyšším stupněm sytosti. Když si dáte před tréninkem misku ovesných vloček, nemusíte řešit hlad až do oběda a budete mít zároveň dostatek energie na sportovní aktivitu (která je nezbytná, pokud chceme hubnout). Nasypte do misky 60 gramů vloček (nejlepší jsou jemně drcené) a zalijte je dostatečným množstvím horké vody, aby byly zcela ponořené. Tím vločky zjemní a nabudou na objemu. Pak vložte misku do mikrovlnné trouby – ohřátím vločky absorbují zbytek vody a získají krémovou konzistenci. Přidejte hrnek mléka a dobře promíchejte. Pro vyšší obsah bílkovin přidejte odměrku a půl čokoládového proteinu. Nakonec posypte sušenými brusinkami a plátky mandlí, oslaďte lžičkou medu nebo čekankového sirupu a zasypte bohatě skořicí, která funguje jako přírodní urychlovač spalování tuků. Dobrou chuť!

Zdroje:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4095657/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5986439/

https://www.youtube.com/watch?v=Nv6qhHG2DJM