Co jíst při redukci váhy

Přidejte větší množství ovoce a zeleniny – minimum je pět porcí denně. Tato část stravy je bohatá na vitamíny, minerály, vlákninu a další tělu prospěšné sloučeniny. Kromě toho má nízký obsah kalorií. Je to ideální volba pro přílohu nebo zdravou svačinku.

Nezapomínejte na kvalitní bílkoviny – ty naleznete nejen v mase, ale i v luštěninách nebo vejcích. Dokonale zasytí a zaženou pocit hladu.

Sacharidy pouze celozrnné – není to jen sladké, ale také brambory, pečivo nebo těstoviny. Ty by neměly tvořit více, než třetinu porce. Snažte se o celozrnné verze.

Dvakrát týdně ryba – ideální jsou tučné druhy. Mezi ty patří losos, makrela nebo sardinky.

Oleje volte nenasycené – vyzkoušejte olivový, slunečnicový či řepkový olej. Obsahují nenasycené tuky.

Nezapomínejte na hydrataci – pít můžete vodu, bylinné čaje podporující hubnutí nebo přírodní neslazené ovocné či zeleninové šťávy.

Hlídejte si kalorie – není důležité jen to, co jíte, ale také kolik toho sníte. Příjem vyššího množství kalorií, než tělo spotřebuje může vést k nárůstu hmotnosti. A kolik kalorií je ideální denní příjem? U mužů je to 1 900 a u žen 1 400.

Co jíst při redukční dietě

Tady jsou příklady potravin, které můžete bez obav zařadit do svého jídelníčku v případě redukční diety.

Chia semínka – snadno je začleníte do jídelníčku. Obsahují vlákninu, která zasytí, zpomaluje trávení. To je velmi důležité při omezování kalorií. Asi 2 polévkové lžíce zajistí čtvrtinu denní dávky vlákniny.

Tučné ryby – jsou bohaté na různé živiny a obsahují omega-3 tuky. Kromě toho mají vyšší obsah bílkovin. Ty pomáhají potlačit hlad a udrží nás déle sytými.

Brukvovitá zelenina – především se jedná o brokolici, květák, růžičkovou kapustu nebo tmavou listovou zeleninu. Obsahuje méně kalorií a uhlohydrátů. Je to tedy ideální součást redukčního jídelníčku. Použijte ji jako přílohu nebo hlavní chod, přidejte do zeleninových salátů nebo smoothie.

Celá zrna – při redukční dietě nemusíte omezovat konzumaci pečiva, ale volte celozrnné produkty. Obsahují vlákninu, vitamíny, minerály nebo fytonutrienty. Získáte energii ze sacharidů a tím snížíte touhu po sladkém.

Fermentované potraviny – zdravá střeva jsou velmi důležitá. Podporují imunitu a dobré trávení a zdravá rovnováha dobrých bakterií nacházejících se ve střevním traktu navíc může přispět k lepšímu spalování tuků. Do této kategorie potravin patří kefír, jogurty, kysané druhy zeleniny nebo třeba tempeh.

Hořká čokoláda – ano vidíte dobře, i čokoládu můžete konzumovat při redukční dietě. Musí však mít obsah kakaa 70 a více %.

Všechny výše jmenované potraviny snadno zařadíte do svého jídelníčku a tím můžete podpořit svoji snahu o redukci váhy. I když budete dodržovat zdravou životosprávu, mít dostatek fyzického pohybu, ne vždy se může dařit hubnout. Příčinou mohou být třeba genetické predispozice, nějaké zdravotní obtíže nebo léky, které berete. Budete-li se však stravovat zdravě, v žádném případě neuděláte chybu.

Zdroje:

NHS, EatingWell,