Co by měl obsahovat zdravý a výživný salát?
Suroviny pro přípravu salátů jsou variabilní. Aby však byl výživný a dodal tělu potřebné živiny, měl by se skládat z podstatných částí:
Zelené listy – 3 šálky – různé druhy listových salátů, baby špenát, listy kapusty, římský salát.
Další druhy zeleniny – 1/2 šálku především bez obsahu škrobu – paprika, mrkev, okurky, rajčata, zelené fazolky, hráček, ředkvičky.
Zrna – 1/2 šálku – bulgur, celozrnný kuskus, rýže, quinoa.
Bílkoviny – 3 lžíce – kuřecí prsa vařená nebo dušená, cizrna, vejce vařená natvrdo, vepřová panenka pečená nebo dušená, krevety, losos, tofu nebo tempeh.
Sýr – 1/2 lžíce – s modrou plísní, čedar, feta, kozí sýr, parmazán, mozzarella.
Další doplňky – 1/2 lžíce – kousek avokáda, semínka, ořechy, kapary, olivy.
Dresing – 2 polévkové lžíce na bázi olivového oleje. Můžete si jej připravit třeba smícháním citronové šťávy, olivového oleje, soli a pepře dle chuti, trochy sušeného tymiánu a špetky česneku.
Surovin pro přípravu salátů je velké množství a záleží jen na vaší chuti, co do salátu dáte.
Proč jíst saláty denně?
Pokud si připravíte salát, který bude mít vhodné složení, nejenže získáte plnohodnotný pokrm, ale navíc tělu dodáte celou řadu užitečných živin.
Kyselina listová – podporuje tvorbu červených krvinek. Je důležitá v době těhotenství.
Vitamín C – je prospěšný pro imunitu, kosti, svaly a krev. Podporuje produkci kolagenu a pomáhá s ukládáním železa.
Vitamín E – nabízí antioxidační vlastnosti. Může pomáhat v boji proti celé řadě zdravotních obtíží, zlepšuje zrak a podpoří i zdraví mozku. Je důležitý pro zdravou a fungující pokožku. Obsahují jej ořechy a semínka.
Lykopen – jedná se o přírodní pigment. Ovoci a zelenině dodává jasně červenou barvu. Patří do skupiny antioxidantů. Může pomoci bojovat s vysokým krevním tlakem, proti infarktu a mrtvici.
Alfa a beta karoten – jsou to žluté a oranžové pigmenty, které se nacházejí v různých druzích zeleniny a ovoce. Blahodárně působí proti kardiovaskulárním obtížím, podporují zdraví krve.
Vláknina – dodá delší pocit sytosti, má blahodárný vliv na trávení a trávicí soustavu.
Bílkoviny – déle se tráví a tělo na jejich trávení potřebuje větší množství kalorií.
Zelný salát s cizrnou
Pro jeho přípravu není potřeba žádné extra suroviny a pokud si jej připravíte, získáte lehký, výživný a chutný oběd.
Suroviny pro přípravu:
- 2 šálky nakrájeného římského salátu
- 1 šálek nakrájené okurky
- 3 rozpůlená cherry rajčátka
- 1 plechovka cizrny
- 1/4 šálku nakrájeného nízkotučného sýra
- 1 avokádo zbavené pecky a slupky a nakrájené na plátky
- čerstvé bylinky – estragon, máta, koriandr nebo petrželka dle chuti
- 2 lžíce rýžového octa
- sůl a pepř dle chuti
- olivový olej na zakápnutí
Jestliže se chcete zbavit nějakého toho kilogramu, strava skládající se pouze ze salátů vám asi mnoho nepomůže, nebo jen na chvilku a časem se dostaví JO-JO efekt. Chcete-li si udržet zdravou váhu, potřebujete zdravou a vyváženou stravu, bez zbytečných cukrů a kalorií, dostatek fyzické aktivity a dodržovat zdravý životní styl. To jsou předpoklady pro udržení zdravé váhy.
Zdroje: