Různé druhy ryb a mořských plodů
Chcete-li mít zdravou a vyváženou stravu, zařaďte do jídelníčku alespoň dvě porce ryb za týden. Výběr je opravdu široký. Jaké druhy ryb nebo plodů moře můžete zvolit? Nabízí se hned několik druhů. Tučné ryby mají vyšší obsah omega-3 mastných kyselin (udržují zdravé srdce) a jsou dobrým zdrojem vitamínu D. Do této skupiny patří sledi, sardinky, losos, šproty, pstruh, tuňák nebo makrela. Bílé ryby mají nízký obsah tuku a některé nižší obsah omega-3 mastných kyselin. Patří sem mořský okoun, pražma, halibut, treska, platýs nebo tilapie. Do kategorie mořských plodů patří především měkkýši – krevety, mušle, olihně, ústřice nebo chobotnice. Také mají menší množství omega-3 mastných kyselin.
Zdravější volbou je tepelná úprava dušením nebo pečením, oproti smažení.
Zdravotní výhody rybí diety
Ryby i plody moře poskytují dostatek kvalitních bílkovin, jsou bohaté na omega-3 mastné kyseliny a mají nízký obsah nasycených tuků. Kromě toho se v nich nachází další tělu prospěšné živiny. Patří mezi ně vitamín B potřebný, kromě jiného, pro energii. Vítaným a potřebným je také vitamín D, který se v potravinách vyskytuje jen zcela zřídka. Podporuje zdraví kostí. Ryby poskytují také minerály. Patří mezi ně vápník, který podporuje zdraví kostí a zubů, draslík regulující rovnováhu tekutin, jód nebo zinek potřebný pro správně fungující imunitní systém. Jejich pravidelná konzumace má pozitivní vliv na jak na srdce, tak i mozek. Omega-3 mastné kyseliny navíc eliminují vznik plaku, který ucpává cévy. Tím se snižuje riziko infarktu nebo mrtvice.
Pravidelnou konzumací ryb a plodů moře snižujete riziko vzniku některých chronických chorob. Bystříte si mysl a to opět díky omega-3 mastným kyselinám, které zlepšují paměť, podporují učení a kognitivní pohodu a mají blahodárný vliv na průtok krve do mozku.
U jedinců, kteří pravidelně do svého jídelníčku zařazují ryby a mořské plody, se objevuje nižší riziko obezity. Konzumace mořských plodů je spojována s nižším BMI.
Jak upravovat rybí maso?
Grilování, pečení, pošírování, dušení nebo restování jsou vhodnější způsoby než smažení. Správná příprava ryb je totiž klíčová v případě, kdy chcete využít všech zdravotních výhod, které rybí maso a plody moře nabízejí.
Zdroje: