Tato lahodná a sytá polévka je vhodná pro každého, kdo se chce dobře najíst a přitom si nenarušit režim hubnutí nebo udržování zdravé váhy. Je plná nízkokalorické zeleniny a s kombinací cottage sýru a zeleninového vývaru je zkrátka k neodolání.
Ingredience:
6 středně velkých rajčat Roma
5 mrkví
1 sladká cibule
1 červená paprika
1 žlutá paprika
1 větší cuketa
1 větší dýně
4 stroužky česneku
2 lžíce olivového oleje
pepř a sůl
4 šálky zeleninového vývaru
2 a půl šálku nízkotučného cottage sýru
Postup:
Troubu předehřejte na 190 stupňů a plech vyložte pečicím papírem. Na plech rozložte zeleninu, pokapejte olivovým olejem a důkladně promíchejte. Přidejte pepř.
Zeleninu pečte asi půl hodiny, dokud nebude zlatavá a zkaramelizovaná. V průběhu pečení ji otočte.
Když zelenina trochu vychladne, vložte ji postupně do mixéru společně s čerstvým česnekem, vývarem a cottage sýrem. Mixujte, dokud nebudete mít požadovanou hladkou konzistenci. Můžete podávat s čerstvou bazalkou nebo petrželkou.
Proč je tato polévka tolik zdravá?
8 druhů zeleniny, voda, bílkoviny a vláknina – všechny tyto suroviny v polévce spolupracují k tomu, aby vás udržely déle syté, zároveň jsou všechny výživné a pomáhají k tomu, abyste po ní nekonzumovali zbytečně více kalorií. Zelenina v polévce má velmi nízký obsah kalorií, přitom je ale nadupaná vitaminy, minerály, antioxidanty a vlákninou. Právě vláknina je pro hubnutí tolik zásadní. Potraviny, které jí obsahují dostatek, nás udrží na mnohem delší dobu syté, čímž omezíme celkový příjem kalorií. Porce této polévky obsahuje 5 gramů vlákniny, přičemž denní konzumace vlákniny by se měla pohybovat kolem 25–30 gramů denně.
Zdroje: https://www.eatthis.com/roasted-veggie-weight-loss-soup-recipe/ https://www.ucsfhealth.org/education/increasing-fiber-intake https://www.healthline.com/nutrition/is-soup-healthy