Ingredience na těsto

500 g hladké mouky

200 g moučkového cukru

100 g medu

120 g másla (pokojové teploty)

2 vejce

1 lžička jedlé sody

2 lžičky perníkového koření (můžete si vytvořit vlastní směs z mleté skořice, hřebíčku, badyánu a zázvoru)

špetka soli

Postup

Ve velké míse smíchejte mouku, jedlou sodu, perníkové koření a špetku soli. V jiné misce vyšlehejte máslo s cukrem, pak přidejte vejce a med a šlehejte do pěny. Po promíchání suchých a tekutých ingrediencí je smíchejte dohromady a zpracujte do hladkého těsta. Pokud se těsto lepí, můžete přidat ještě trochu mouky.

Zabalte těsto do potravinové fólie a nechte ho odpočívat v lednici alespoň 30 minut. Tento krok pomůže těstu zpevnit a bude se s ním lépe pracovat.

Po odležení těsto vyválejte na lehce pomoučeném válu na tloušťku asi 3–4 mm. Vykrájejte různé tvary dle libosti – hvězdičky, srdíčka, stromečky nebo tradiční perníkové figurky. Troubu předehřejte na 170 °C. Perníčky vyskládejte na plech vyložený pečicím papírem a pečte asi 8–10 minut, dokud nezačnou lehce zlátnout. Dávejte pozor, aby se nespálily, pak by ztratily svou jemnost.

Perníčky nechte úplně vychladnout, než je začnete zdobit. Na zdobení můžete použít klasickou bílkovou polevu (1 bílek, 150 g moučkového cukru, pár kapek citronové šťávy) a aplikovat ji pomocí sáčku s jemnou špičkou.

Hotové perníčky uložte do krabice s pevným uzávěrem a nechte je pár dní odležet. Pokud chcete perníčky změkčit rychleji, vložte do krabice kousek jablka nebo kůrku chleba, což pomůže udržet vlhkost.

Zdroje: https://freshjax.com/blogs/freshjax-recipes/what-are-the-perfect-organic-spices-for-gingerbread?srsltid=AfmBOoqXA9s4drFKlCaX4idxrL-YOLzFhm5y_HeQhpSmh0ahSG9PcUk6 https://www.tasteofhome.com/recipes/gingerbread-spice/?srsltid=AfmBOopFv1EPeJXDyAVu_YRZSYwr7rMAvDta2fR_ftc7gCFO0e38WOfD