Nejenže dodává nezaměnitelnou chuť různým pokrmům, také se může pochlubit obrovským množstvím vitamínů, minerálů a antioxidantů. Bulvový celer je bohatý na vlákninu a bílkoviny, zatímco počet jeho kalorií je velice nízký. 

Tato skromná surovina známá především z české kuchyně, se používá hlavně do polévky a do omáček už po staletí. Možná jste však nevěděli, jak pozitivní vliv má bulva celeru na naše zdraví. Ideální je konzumovat ho syrový a recept na naši celerovou pomazánku poslouží nejen jako dokonale vyvážená snídaně.

Zdravotní benefity celeru

Výčet benefitů na zdraví, které bulvový celer má, je vyčerpávající. Vitamíny C, K a B6, společně s fosforem, vápníkem a draslíkem, podporují zdraví srdce a cév. Jeho antioxidační schopnosti pomáhají tělu bojovat proti poškození způsobenému volnými radikály, zatímco vysoký obsah vlákniny podporuje trávení a může přispět k prevenci rakoviny.

Konzumace bulvového celeru pomáhá s nespavostí a zklidňuje nervový systém. Celer je dobrý zařadit do jídelníčku také při detoxikaci organismu. 

Celer pomáhá odstraňovat toxiny z našeho těla tím, že pozitivně působí na zdraví našich ledvin. Snižuje hladinu cholesterolu a pomáhá regulovat hladinu krevního tlaku.

Jak začlenit celer do stravy

Receptů s celerem existuje nespočet. Skvěle se hodí do omáček, krémů a vývarů, obalit je také můžete do trojobalu a poslouží jako skvělé dietní řízky. 

Co mám osobně ze všeho nejraději, je pomazánka z celeru. Je lehká, je rychlá a je skvělá. Mám navíc odzkoušeno, že i lidé, kteří celer nemají v oblibě, se po ní jen olizují. 

Ingredience:

Šťáva z poloviny citronu

35 g kyselé okurky

350 g očištěného celeru

125 g majonézy

125 g zakysané smetany

1 lžíce dijonské hořčice

5 g soli

Pepř

Bylinky dle výběru (kerblík, petržel, pažitka, estragon)

Postup:

Vymačkejte šťávu z citronu a nastrouhejte kyselé okurky.

Celer nastrouhejte na jemné nudličky, ihned zalijte citronovou šťávou, aby nezačal hnědnout.

Přidejte majonézu, zakysanou smetanu a hořčici. Osolte, opepřete a důkladně promíchejte.

Nakonec přidejte bylinky, promíchejte a podávejte na bílém pečivu s cherry rajčátky. Na ozdobu se hodí kerblík nebo petrželka.

Celerová pomazánka není jen vynikající na chuti, ale také vám pomůže využít všechny ty zdravotní benefity, které celer nabízí. Ať už jako vyvážená snídaně, zdravý snack během dne nebo jako originální předkrm při večerním setkání s přáteli, tato pomazánka určitě zaujme a inspiruje.

Zdroje:https://www.kondice.cz/zdravi-a-vyziva/celer-pomazanka-celerova-superpotravina-zdravotni-benefity.html https://www.medicalnewstoday.com/articles/320374#benefits