Proč zařadit banány do svého jídelníčku

Banány jsou nejen chutné, ale i plné nutričních hodnot. Jsou bohaté na draslík, což je minerál důležitý pro udržení normálního krevního tlaku a srdeční funkce. Obsahují také nemalé množství hořčíku, minerálu, bez kterého se náš organismus také neobejde. Jeden banán nám dodá asi 10 % denního doporučeného příjmu draslíku a hořčíku. 

Dále banány obsahují vitamin C a vitamin B6 a které podporují trávení a mohou pomoci při regulaci hladiny cukru v krvi. Banány jsou také známé svým příznivým vlivem na energetickou hladinu a výkon, díky čemuž jsou ideální svačinkou před fyzickou aktivitou.

Dalším výhodou toho, zařadit banány do jídelníčku, je jejich celkově nízký glykemický index. Příjem potravin s nízkým GI pomáhá nejen regulovat váhu, ale také prevenci vzniku diabetu 2. typu

Jak banán využít?

Nejčastějším způsobem konzumace je banán samotný, nebo v jogurtech, vločkách nebo jiných snídaních. Skvěle se ovšem svou sladkostí a konzistencí hodí do všech různých smoothies, které budou chutnat i dětem.

Dalším velmi oblíbeným způsobem, jak zpracovat například přezrálé banány, je slavný banana bread. Jeho výhodou je, že v jeho pečení můžete různě experimentovat. Použít můžete bezlepkovou mouku, tvaroh, chia semínka nebo třeba ovesné vločky. 

Banánové muffiny zdravě

Dalším rychlým a velmi efektivním způsobem, jak banány zařadit do jídelníčku, je příprava zdravých banánových muffinů. Skvěle poslouží jako snídaně i svačinka, jsou zdravé a výživné a chuťově božské. Navíc vám stačí jen pár ingrediencí:

3 zralé banány

1 vejce

1/4 šálku rostlinného oleje nebo rozpuštěného kokosového oleje

1/2 šálku medu nebo javorového sirupu

1 šálek celozrnné mouky (nebo mouky podle vašeho výběru)

1/2 šálku ovesných vloček

1 lžička prášku do pečiva

1/2 lžičky jedlé sody

Špetka soli

Případně hrst ořechů, tmavé čokolády nebo sušeného ovoce pro ozvláštnění

Postup:

Rozmačkejte banány a smíchejte je s vejcem, olejem a medem.

V jiné misce smíchejte mouku, ovesné vločky, prášek do pečiva, sodu bikarbonu a sůl.

Postupně přidávejte suché ingredience do mokrých a míchejte, dokud nevznikne hladké těsto.

Přidejte jakékoli extra ingredience podle chuti.

Rozdělte těsto do formy na muffiny a pečte v předehřáté troubě na 180 °C asi 20–25 minut.

Tip navíc: Pokud chcete, aby byly muffiny ještě vláčnější, přidejte k banánům trochu tvarohu. 

Zdroje: https://www.webmd.com/food-recipes/health-benefits-bananas