Každý kuchař vám potvrdí, že během letní sezony bychom měli rajčata využívat co nejvíce. Jejich chuť je teď totiž nejlepší, díky sluníčku jsou krásně nasládlá, a tak si na nich skutečně pochutnáte. V zimě je naopak lepší sáhnout místo po rajčatech z exportu raději po jejich verzi v konzervě – chutnají totiž mnohem lépe než mdlé, nevýrazné plody, které k nám putovaly dlouhé hodiny.

Rajče není zelenina, ale ovoce

Možná jste to netušili, ale z botanického hlediska patří rajčata mezi ovoce, protože se vyvíjejí z květu rostliny a obsahují semena, podobně jako třeba dýně. Kulinářsky jsou rajčata však považována za zeleninu, protože mají méně sladkou chuť a obvykle se používají ve slaných pokrmech, jako jsou saláty, omáčky a polévky. 

Jedna historická zajímavost: V roce 1893 rozhodl Nejvyšší soud Spojených států v případě Nix v. Hedden, že rajčata budou pro daňové účely klasifikována jako zelenina, a to právě kvůli jejich kulinářskému použití. V 19. století platil ve Spojených státech totiž zákon, který ukládal clo na dovoz zeleniny, ale ne na ovoce. John Nix, dovozce rajčat, zažaloval Thomase Heddena, správce cel v New Yorku, protože věřil, že rajčata by měla být klasifikována jako ovoce, a tedy nepodléhat clu. Nix se domáhal vrácení cla, které zaplatil za dovoz rajčat.

Antioxidanty čistí tělo od škodlivých radikálů

Pojďme se nyní podívat na zdravotní benefity rajčat. Věděli jste, že v lidovém léčitelství fungují jako přírodní čističe krve i ledvin? Rajčata obsahují mnoho vitaminů a minerálů včetně vitaminu C, vitaminu K, draslíku a kyseliny listové. Vitamin C podporuje imunitní systém a zdraví pokožky, zatímco draslík pomáhá regulovat krevní tlak. Kromě toho jsou ale plody bohaté na látku lykopen, což je silný antioxidant, který pomáhá chránit buňky před poškozením volnými radikály. Lykopen je také spojen s nižším rizikem některých typů rakoviny, zejména rakoviny prostaty, a v neposlední řadě pomáhá snižovat cholesterol a krevní tlak, rizikové faktory pro srdeční choroby.

Rajčata v dietě

Zdroj: Youtube

Pokud se snažíte zhubnout, rajčata můžou být vaším spojencem a pomocníkem. Mají totiž velmi nízký obsah kalorií a zároveň mají vysoký obsah vody, takže tělo udržují hydratované podobně jako třeba okurky. Jak rajčata při hubnutí v kuchyni využít? Jejich výhodou je, že se nemusí připravovat nijak složitě, což vám potvrdí každý Ital. Právě rajčata jsou středobodem italské, potažmo středomořské kuchyně. Stačí vám jen trocha olivového oleje a pánev, na které rajčátka orestujete. Přidejte pokrájenou čerstvou bazalku, sůl, pepř, vše promíchejte a během několika minut máte chutnou omáčku na těstoviny nebo gnocchi. Pomocí mixéru si z rajčat snadno připravíte i domácí sugo, salsu nebo kečup. Skvělou, rychlou a dietní večeří jsou rajčata s burratou. Vyberte si masité, zralé plody, nakrájejte je na plátky, osolte, opepřete. Přidejte k nim natrhanou burratu nebo mozzarellu, přelijte olivovým olejem a balzamikem, přidejte trochu bazalky – a máte hotovo. 

Typický český letní recept (původně však z Maďarska) z rajčat je pak lečo. Na něj budete kromě rajčat potřebovat i zelenou papriku, cibuli a vejce. Přidat můžete i klobásu, pokud chcete ale jídlo co nejméně kalorické, vynechte ji. Podávejte s chlebem nebo bramborem. Jedna porce zeleninového leča má jen kolem 250 kalorií.

Zdravé trávení i oči díky rajčatům

Vláknina v rajčatech podporuje zdravé trávení a pomáhá předcházet zácpě, čistí střeva a také zasytí na delší dobu. Lidem trpícím záněty v těle se rajčata doporučuje konzumovat ve větším množství, a to kvůli obsahu protizánětlivých sloučenin, které zánět v těle snižují, a celkově tak přispívají ke snížení rizika chronických onemocnění.

Rajská jablíčka, podobně jako třeba dýně nebo mrkev, obsahují i velké množství karotenoidů, především beta-karoten, lutein a zeaxantin. Tyto pigmenty, produkované rostlinami, jsou důležité pro zdraví očí, a dokonce pomáhají snižovat riziko makulární degenerace a dalších očních onemocnění, jak dokládají studie.

Kromě toho ochranné účinky karotenoidů souvisí opět s bojem proti oxidativnímu stresu a schopností odplavovat z těla volné radikály.

Lidé, kteří jedí rajčata, žijí déle

Jak už jsme zmínili, rajčata tvoří podstatnou součást takzvané středomořské diety. Právě ta je podle různých výzkumů považována za klíč k dlouhověkosti a zdraví. Můžou za to právě antioxidanty, vitaminy, minerály, vláknina a nenasycené mastné kyseliny. Tradiční pokrm řecké kuchyně například zahrnuje řecký salát s rajčaty, okurkami, olivami, cibulí a fetou. Caprese salát, který kombinuje rajčata, mozzarellu a bazalku, je zase klasickým příkladem italské kuchyně. A jaký recept z rajčat si dnes připravíte vy? 

Zdroje:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8874683/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5902736/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9741066/

https://www.denik.cz/gastronomie/rajcata-zpracovani-recepty.html