Jak jablka podporují zdravé hubnutí?

Jak již bylo řečeno výše, sama o sobě jablka nezpůsobují hubnutí, ale mohou podpořit vaše hubnoucí snahy. Jakým způsobem? To se dozvíte v následujícím článku.

Mají nízký obsah kalorií. Podle toho, jak je jablko veliké, poskytne vám 80-130 kalorií. Díky přírodním cukrům udržíte na uzdě chuť na sladké. Poskytují velké množství vlákniny. Ta zasytí a vy tak budete jíst méně. Jedno jablko obsahuje 4-5 gramů vlákniny, to je asi 12-16 % doporučené denní dávky. Jablka patří do skupiny nízkoglykemických potravin. Jejich glykemický index je34-38, závisí na odrůdě. Po jídle nejsou příčinou velkých výkyvů hladiny cukru v krvi. Jsou šťavnatá a to díky vyššímu množství tekutin. Voda tvoří 85-86 % jejich hmotnosti. Díky tomu bude vaše tělo hydratované a vydrží mu déle pocit sytosti. Podporují lepší trávení. Pokud nemáte v pořádku trávení, můžete přibírat na váze a to díky tomu, že vaše tělo nedokáže efektivně zpracovávat živiny. Tím může dojít ke zpomalení metabolismu. Trávení navíc podporuje kyselina jablečná.

Nutriční hodnota jablek

Sníte-li jedno středně velké jablko, dodáte tělu tyto živiny:

  • 6 g bílkovin

  • 5 g zdravých tuků

  • 6 g přírodních sacharidů

  • 2 g vlákniny

  • 100 mg draslíku

  • 6 mg vitamínu C

Zdroj: Youtube

Jablečný salát

Suroviny pro přípravu na jedno středně velké jablko:

  • šálek listové zeleniny (rukola, baby špenát)

  • vlašské ořechy dle chuti, nasekané najemno

  • sušené brusinky dle chuti

  • 1 polévková lžíce balzamikového octa

Postup přípravy:

Jablko zbavte jádřince. I se slupkou nakrájejte na kostičky. Přidejte ostatní suroviny a vše řádně promíchejte. Nechte vychladnou v lednici.

Ovesná kaše s jablky

Suroviny pro přípravu jedné porce:

  • 1/2 šálku ovesných vloček

  • 1 šálek mléka, rostlinného mléka nebo vody

  • 1 menší jablko zbavené jádřince a nakrájené na malé kostičky

  • špetka skořice

  • med nebo javorový cukr na doslazení

Postup přípravy:

Vodu nebo mléko přiveďte k varu. Přidejte ovesné vločky a nechte přejít varem. Přidejte pokrájené jablko a skořici a za občasného míchání vařte na mírném plameni asi 3 minut. Před podáváním pokapejte medem nebo javorovým sirupem.

Zdroje:

EatingWell, Medicine net, Health,