Jak jablka podporují zdravé hubnutí?
Jak již bylo řečeno výše, sama o sobě jablka nezpůsobují hubnutí, ale mohou podpořit vaše hubnoucí snahy. Jakým způsobem? To se dozvíte v následujícím článku.
Mají nízký obsah kalorií. Podle toho, jak je jablko veliké, poskytne vám 80-130 kalorií. Díky přírodním cukrům udržíte na uzdě chuť na sladké. Poskytují velké množství vlákniny. Ta zasytí a vy tak budete jíst méně. Jedno jablko obsahuje 4-5 gramů vlákniny, to je asi 12-16 % doporučené denní dávky. Jablka patří do skupiny nízkoglykemických potravin. Jejich glykemický index je34-38, závisí na odrůdě. Po jídle nejsou příčinou velkých výkyvů hladiny cukru v krvi. Jsou šťavnatá a to díky vyššímu množství tekutin. Voda tvoří 85-86 % jejich hmotnosti. Díky tomu bude vaše tělo hydratované a vydrží mu déle pocit sytosti. Podporují lepší trávení. Pokud nemáte v pořádku trávení, můžete přibírat na váze a to díky tomu, že vaše tělo nedokáže efektivně zpracovávat živiny. Tím může dojít ke zpomalení metabolismu. Trávení navíc podporuje kyselina jablečná.
Nutriční hodnota jablek
Sníte-li jedno středně velké jablko, dodáte tělu tyto živiny:
6 g bílkovin
5 g zdravých tuků
6 g přírodních sacharidů
2 g vlákniny
100 mg draslíku
6 mg vitamínu C
Jablečný salát
Suroviny pro přípravu na jedno středně velké jablko:
šálek listové zeleniny (rukola, baby špenát)
vlašské ořechy dle chuti, nasekané najemno
sušené brusinky dle chuti
1 polévková lžíce balzamikového octa
Postup přípravy:
Jablko zbavte jádřince. I se slupkou nakrájejte na kostičky. Přidejte ostatní suroviny a vše řádně promíchejte. Nechte vychladnou v lednici.
Ovesná kaše s jablky
Suroviny pro přípravu jedné porce:
1/2 šálku ovesných vloček
1 šálek mléka, rostlinného mléka nebo vody
1 menší jablko zbavené jádřince a nakrájené na malé kostičky
špetka skořice
med nebo javorový cukr na doslazení
Postup přípravy:
Vodu nebo mléko přiveďte k varu. Přidejte ovesné vločky a nechte přejít varem. Přidejte pokrájené jablko a skořici a za občasného míchání vařte na mírném plameni asi 3 minut. Před podáváním pokapejte medem nebo javorovým sirupem.
Zdroje: