Co všechno obsahují pistácie?

Jako zdravá svačinka našemu tělu poskytnou, kromě výše jmenovaných zdravých tuků, vitamín B1 (thiamin), který podporuje přeměnu sacharidů na energii. Dodají draslík. Tento minerál pomáhá s kompenzací škodlivého účinku sodíku na krevní tlak. Obsahují hořčík. Pokud jej má tělo nedostatek, může se u něj objevit vyšší hladina lipoproteinů. Důležitý je také vitamín B6, který hraje významnou roli při eliminaci rizika onemocnění spojených se srdcem.

Žádoucí je také obsah bílkovin, kterých nalezneme v pistáciích asi 20 %. Díky jejich obsahu vás snadno a rychleji zasytí a pomohou s řízením váhy. Pozitivní vliv na naše tělo mají i antioxidanty, které bojují proti škodlivým volným radikálům (sloučeniny poškozující zdravé buňky a způsobující předčasné stárnutí nebo některé chronické choroby).

Pistácie, jako i další druhy ořechů, představují důležitou součást středomořské stravy, která často bývá spojována s podporou zdraví.

Pistácie a hubnutí

Přidáte-li ořechy, mezi něž pistácie patří, do své stravy, můžete podpořit zdravou váhu a proces hubnutí. Ptáte se proč? Protože rychle zasytí a to díky obsahu výše jmenovaných bílkovin. Cítíte-li se sytí, je pravděpodobné, že budete konzumovat méně jídla a tím tělu dodáte méně kalorií. Kromě bílkovin obsahují pistácie i vlákninu, která má blahodárný vliv na trávicí soustavu a také navozují pocit sytosti. Tím omezuje konzumaci nadměrného množství jídla.

Další výhody konzumace pistácií

Vyšší obsah vlálniny může fungovat jako prebiotikum – strava pro dobré bakterie nacházející se ve střevech. Pistácie také mohou pomáhat snižovat vysoký cholesterol nacházející se v krvi. Se zdravou hladinou cholesterolu jsou spojovány polynenasycené a mononenasycené tuky. Také snižují riziko srdečních obtíží. Díky tomu, že mají pistácie nízký glykemický index, jejich konzumace nemá za následek velké výkyvy hladiny cukru v krvi. Zdravou hladinu cukru podporuje i obsah antioxidantů, karotenoidů a fenolických sloučenin. Zdravotní výhody nabízejí i aminokyseliny, které mohou pomáhat snižovat množství tuku a cukru v krvi a navíc podporují pevnost cév, které činí pružnějšími.

Chcete-li si pochutnávat na pistáciích, volte nesolenou variantu a jen malé množství. Stejně jako ostatní ořechy, obsahují i pistácie vyšší množství tuku.

Zdroje:

PubMed, VerywellHealth, WebMD,