Domácí oříškovou pomazánku připravíte z rozmixovaných oříšků, sladidla (med, agávový sirup, třtinový cukr,…), tuku (kokosový olej či ghí), kakaa nebo čokolády a případně dalších ingredience pro výraznější chuť (špetka soli nebo vanilkový lusk). A až vás klasika přestane bavit, můžete přidat i špetku mletého badyánu, skořice nebo pepře. Oříšky můžete použít jakékoliv. Lískooříškové jsou klasikou, ale skvělou variantou představují i ty vlašské nebo pekanové. Abyste podpořili jejich stravitelnost, doporučujeme je před přípravou přes noc namočit.

Při výrobě se neobejdete bez výkonného mixéru. Právě ten stojí za krémovou chutí ořechové pomazánky. Pokud se vám zdá, že se vám mixér přehřívá, dejte mu chvilku pauzu a pak pokračujte v mixování. Nejdříve vám při mixování ořechů vznikne ořechová posypka-„strouhanka“, pak „mouka“ a teprve při dalším mixování dospějete k hebké textuře, a to díky uvolnění tuků od hmoty. Hedvábnost ještě podpoří přidání dalších surovin. Nebojte se experimentů, pohrajte si se sladicí složkou nebo tuky. 

Netradiční verzi pomazánky připravíte z avokáda, banánu, kakaa a medu. Pomazánka, ideální třeba na lívance, bude krásně vláčná a nadýchaná. Pokud použijete přezrálý banán, možná ani nebude potřebovat doslazovat.

Recept

250 g lískových ořechů

2 lžíce kakaa

2 lžíce kokosového oleje

2 lžíce medu

špetka soli a špetka vanilky

Ořechy dejte péct do trouby na 160-170 stupňů zhruba na 12 minut, dokud nezezlátnou. Pak z nich odrhněte slupky. Začněte mixovat. Do ořechové pomazánky přidejte další ingredience a rozmixujte dohladka.

Zdroje: Kondice 3/24